Inbrekers buiten de deur tijdens vakantie

geplaatst op 08-06-2012
 Tweede woning 
alt

Tijdens de vakantieperiode is het inbrekersgilde extra actief. Doordat veel mensen in de zomermaanden minimaal één week op vakantie zijn is het onbewoonde huis een relatief makkelijk doelwit voor de inbrekers.
Belangrijk is om uw huis zodanig achter te laten dat het niet “interessant” is voor criminelen om hun slag te slaan tijdens uw afwezigheid.
Hieronder enkele tips die wellicht waardevol voor u zijn.

Laat buren en/of vrienden een oogje in het zeil houden

De sociale controle kan een belangrijk instrument zijn om inbrekers tijdens uw vakantie buiten de deur te houden. En vooral als u voor een langere periode op vakantie bent is het handig dat er af een toe een kijkje wordt genomen in uw woning. Wellicht moeten er plantjes water worden gegeven of heeft u zelfs een klein huisdier wat is achtergebleven.
Verstandig is om ook de post en dergelijke weg te laten ruimen door de persoon die af en toe uw woning controleert. Een volle brievenbus duidt op een leegstaand huis.

Laat het lijken alsof u gewoon thuis bent

Het is altijd verstandig de indruk te wekken alsof u gewoon thuis bent. Buitenhuis kunt u dit doen door de tuin netjes achter te laten. Laat de auto ook gewoon op het oprit staan en als u deze meeneemt op vakantie dan is het wellicht te regelen dat een kennis zijn auto voor u huis plaatst.
 In het huis zelf is het belangrijk om als de duisternis invalt te zorgen voor één of meerder lichtbronnen. U zou ervoor kunnen kiezen enkele schemerlampen aan een tijdschakelaar te koppelen. Laat het huis zo achter dat het lijkt of er gewoon geleefd wordt.

Social media ook populair bij inbrekers

Tegenwoordig zijn Twitter en Facebook niet meer uit de samenleving weg te denken. Maar wees er bewust van dat naast uw bekenden er ook lieden zijn die meelezen via social media.
Het is dan ook verstandig geen berichten op Facebook te plaatsen of te twitteren dat u momenteel geniet van een heerlijke vakantie.  Ook het inbrekersgilde gaat met zijn tijd mee.

Niet besparen op het hang- en sluitwerk van uw woning

Dit is misschien een niet echt verhelderende tip want bijna iedere woningbezitter weet dat goed scharnierwerk, meerpuntssluitingen en deugdelijke sloten goed voor elkaar moeten zijn.
Toch is het zo dat dit in de praktijk nogal eens tegenvalt. Loop eens kritisch om uw huis heen en bekijk eens waar de “zwakke punten” van uw huis zitten. Dit kan trouwens ook het geval zijn op de eerste verdieping die wellicht relatief makkelijk te bereiken is vanaf de buitenzijde.

Ik hoop dat u wat aan bovenstaande tips heeft en wellicht kan dit de kans op een inbraak tijdens uw vakantie nog verder reduceren. Ik wens u alvast een heerlijke vakantieperiode toe.

1 reactie

J. Terhorst op 25-06-2014 om 16:53
Ik wil op dit artikel inhaken. Volgens mij is het vooral erg belangrijk om je huis bewoond te laten lijken. Aan de buitenzijde kun je dit ook doen door materiaal in het zicht te laten staan wat hier op duidt. Wij laten vaak iets van tuingereedschap (hark, bezem, etcetra) buiten staan. Maar ook een kinderfiets in de heg kan meehelpen. Op deze manier reizen wij toch een stukje geruster af naar onze vakantiebestemming. Vooral daar wij over het algemeen meerdere weken op vakantie gaan in de zomermaanden is het zaak om het te laten lijken dat je "gewoon thuis" bent tijdens je afwezigheid.
Reactie plaatsen