Internet voor je vakantiehuis, lees deze tips

geplaatst op 15-12-2018
 Tweede woning 
alt


Internet voor je vakantiehuis

Afhankelijk van welke lijnen er naar je vakantiehuis liggen, kun je kiezen uit één of meerdere providers voor je vaste internetabonnement. Ligt er alleen een telefoonlijn, dan heb je de meeste keuze uit VDSL-abonnementen van diverse providers zoals Tele2, Online, Telfort en KPN. Dit is tevens vaak de goedkoopste optie en qua snelheid ruim voldoende voor normaal gebruik. Gaat er een COAX tv-kabel naar je vakantiehuis dan ben je doorgaans aangewezen op maar één kabelprovider, dit is dan meestal Ziggo, Caiway of DELTA, afhankelijk van waar je vakantiehuis staat.
Weet je niet welke lijnen er liggen of heb je geen idee welke providers er leveren? Vergelijk alles in 1 dan op een internet vergelijkingssite en controleer met behulp van de postcodecheck wat er leverbaar is in je vakantiewoning. Let wel op de huisnummertoevoeging van je vakantiehuis, dit is op vakantieparken vaak allemaal gegroepeerd onder één huisnummer.
Ben je maar kort in je vakantiehuis of ligt er simpelweg geen lijn naar je woning, dan is het wellicht slimmer om te kijken naar een oplossing met mobiel internet. Diensten zoals Even Wifi bieden een oplossing waarmee je met een mobiel Wifi-modem en databundel van bijvoorbeeld 75GB een paar weken kunt internetten. Dit is dan goedkoper dan direct een contract afsluiten met een internetprovider voor een langere periode.

Jaarcontracten

Waar vroeger meerdere providers het nog aanboden, zijn er tegenwoordig geen providers meer die een maandcontract aanbieden. De minimale contractduur is helaas altijd 1 jaar. Voor meerdere keren per jaar zou het ook niet handig een maandcontract af te sluiten in verband met de levertijd en het steeds terug moeten sturen van het modem en de interactieve tv-ontvanger.

Tv kijken

Als je toch aan een jaarcontract vastzit, is het slim om te kijken naar de goedkoopste opties en bijvoorbeeld te kiezen voor alleen los internet in combinatie met een videodienst als Netflix, Videoland of NLZiet. Deze diensten kun je uiteraard zowel thuis als in je vakantiehuis gebruiken en hebben alleen een internetverbinding en een Smart-tv of bijvoorbeeld een Apple TV-kastje nodig. Je betaalt dan niet onnodig het hele jaar voor interactieve tv en bijvoorbeeld een opnemen pakket.

Bellen

Mobiel bellen wordt natuurlijk steeds goedkoper met een sim-only abonnement. Voor nog geen tientje per maand bel je al onbeperkt op je mobiel en ben je niet gebonden aan je vaste lijn, dus vast bellen bij je internet- en tv-abonnement heb je waarschijnlijk niet eens meer nodig.
Mocht je dit thuis wel hebben, dan is het misschien handig je telefoonnummer door te schakelen naar mobiel. Meestal kun je dit instellen door met je vaste telefoon te bellen naar *21*, gevolgd door je mobiele nummer en een #. Dit kan per provider verschillen, vraag dit dus even na voordat je vertrekt. Let wel op dat wanneer iemand je nu belt op je vaste nummer je zelf de belkosten betaalt van huis naar je mobiel.

Internet thuis tijdens je vakantie

Ben je meerdere keren per jaar in je recreatiewoning voor een paar weken achter elkaar, dan loopt het internet en tv abonnement thuis uiteraard ook gewoon door. In dat geval is het verstandig te kiezen voor een provider waarbij je maandelijks alles naar wens aan kunt passen. T-Mobile biedt deze mogelijkheid bijvoorbeeld. Zo kun je maandelijks kiezen welke internetsnelheid je wilt (langzamer is goedkoper), kun je zenderpakketten aan en uitzetten (minder is goedkoper) en kun je vast bellen eventueel aan en uit zetten. Dit alles wordt gewoon maandelijks doorberekend op je factuur, dus zo bespaar je toch nog flink als je er een paar weken niet bent.