Nederlandse zorgverzekering en lang verblijf in het buitenland

geplaatst op 14-12-2021
 Rondreis 
 Tweede woning 
Ben jij van plan om flink wat tijd door te brengen in jouw vakantiewoning in het buitenland? Dan is het verstandig om je vooraf te verdiepen in eventuele gevolgen voor jouw zorgverzekering in Nederland. Over het algemeen geldt dat de dekking van je Nederlandse zorgverzekering behouden blijft als je gaat reizen en je niet gaat werken in het buitenland.
alt

Verblijf in het buitenland

Je bent verplicht om een zorgverzekering in Nederland af te sluiten als je in Nederland werkt. Ook als je lange tijd in het buitenland verblijft of hier zelfs woont. Je kunt dus gewoon de Nederlandse zorgverzekering vergelijken 2022 en deze aanhouden. Als je in een verdragsland woont, moet je jezelf wel aanmelden bij een verzekeraar in het woonland. Dit is niet nodig in het geval van een lange reis. Wel is het verstandig om bij jouw zorgverzekeraar na te vragen hoe je bent verzekerd in het buitenland. Bij het vergelijken kan je ook direct kijken naar de dekking in het buitenland en eventueel aanvullende dekkingen afsluiten die in jouw situatie relevant zijn.

Lengte van de reis

Wie van plan is om een lange reis te maken, dient ook rekening te houden met het wel of niet aanhouden van de Nederlandse zorgverzekering. Ga je korter dan 1 jaar reizen in het buitenland? Dan hou je gewoon jouw zorgverzekering in Nederland aan. Ben je van plan om langer dan een jaar weg te gaan? Bijvoorbeeld omdat je eerst een bezoek gaat brengen aan jouw vakantiehuis in het buitenland en vanuit daar meer plekken of landen wilt bezoeken? Dan bepaalt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) of het nodig is om de Nederlandse zorgverzekering aan te houden. Als je langer dan 1 jaar weg bent, maar korter dan 3 jaar kun je de Nederlandse zorgverzekering alleen aanhouden als je in Nederland voor de Wet langdurige zorg (Wlz) verzekerd blijft.

Zorgverzekering in Nederland opzeggen

Als jij echt gaat emigreren en in je tweede woning in het buitenland gaat wonen voor langer dan drie jaar is het belangrijk om de zorgverzekering zo snel mogelijk op te zeggen en eventuele zorgtoeslag stop te zetten. Je moet dan een zorgverzekering in het buitenland afsluiten of kiezen voor een internationale zorgverzekering. Hou er rekening mee dat de dekking van de Nederlandse zorgverzekering vervalt als jij ervoor kiest om tussentijds te gaan werken in het buitenland. Indien blijkt dat jij geen recht meer hebt op de Nederlandse zorgverzekering, wordt deze met terugwerkende kracht stopgezet vanaf jouw eerste werkdag. Het is nooit mogelijk om jezelf met terugwerkende kracht te verzekeren. Je loopt in dit geval dus risico een periode onverzekerd te zijn.