Isoleren van je recreatiehuis: goed voor milieu en portemonnee

geplaatst op 15-09-2022
 Tweede woning 
Onlangs werd bekend gemaakt dat energielabels voor ieder huis verplicht worden. Dit ecologische keurmerk geeft in een oogopslag informatie over hoe milieuvriendelijk, duurzaam en zuinig een huis is. Hoe beter een energielabel, hoe gewilder het huis, en hoe meer het waard is. Daarnaast is het gebruik van minder energie ook nog is goed voor je portemonnee. Je huis verduurzamen is dus niet alleen goed voor het milieu, maar je verdient en bespaart er ook nog is een hoop centen aan. Het isoleren van een huis heeft de meeste invloed op het energielabel van een huis. Een goed geïsoleerd huis verbruikt tot een derde minder gas dan een huis zonder isolatie. Er zijn meerdere materialen, manieren en plekken om je huis te isoleren.
alt

Dakisolatie
Dakisolatie voorkomt het meeste dat energie verloren gaat en buiten het huis glipt. Zo’n 25% tot 30% van alle warmte gaat verloren via het dak. Er zijn meerdere manieren en materialen om een dak te isoleren. Een dak van buitenaf isoleren is de beste optie als het gaat om effectiviteit. Dit is wel gelijk een erg dure en ingrijpende manier. Deze manier is goed te combineren als een dak in een slechte staat verkeert. Dakrenovatie kan dan samengaan met dakisolatie. Soms is hier een pannendak renovatie voor nodig of kan een dakdekker een bitumen dakbedekking aanbrengen in jouw recreatiehuis. Gemakkelijker en goedkoper is van binnenuit isoleren. Hiervoor wordt doorgaans glaswol gebruikt. Wordt de zolder niet verwarmd is het isoleren van de zoldervloer een zeer goed alternatief voor beide manieren. 

Muren isoleren
Ook kan men muren isoleren. Ook dit kan op meerdere manieren. Meest voorkomend is spouwmuurisolatie. Hierbij wordt er een materiaal ingespoten in de ruimte tussen de binnenwand en buitenwand van een huis. Dit isoleert zeer goed, en er gaat geen ruimte verloren binnen het huis. Daarnaast is dit een goedkope en gemakkelijke manier van isoleren. Niet alle huizen zijn geschikt voor spouwmuurisolatie. Een alternatief is isolatieplaten tegen de binnenwanden plaatsen en hier overheen een nieuwe wand maken. Er gaat hierdoor wel een stuk ruimte verloren.