Zo bouw je een goed werkende vijver

geplaatst op 08-02-2022
 Tweede woning 
Wie wil dat nou niet, een prachtige vijver in de eigen tuin? Iedereen toch? Toch komt bij de aanleg van een vijver nog best het een en ander kijken. Het Is in elk geval meer dan alleen het graven van een gat om dat vervolgens te vullen met water. Kies je bijvoorbeeld voor een vijverbak, of wil je zelf de vorm van de vijver bepalen. Belangrijk is verder om wel altijd gebruik te maken van de beste vijverbenodigdheden.
alt

De vijver ontstaat aan de tekentafel

Een vijver ontstaat altijd aan de tekentafel. Daar bepaal je de stijl en de vorm van de vijver, mits je uiteraard gaat werken met een vijverbak. Vervolgens is het een kwestie van de beste plek voor een vijver in de tuin kiezen. Maak in dat kader een plattegrond van de tuin en zoek de meest geschikte locatie. De ideale plek is een plek deels in de zon en bij niet al te veel bomen. Ga ook goed na wat voor vijverpomp en filter je nodig hebt. Met een vijverfilter zorg je ervoor dat je de vijver mooi schoon houdt.

In welke periode ga je de vijver precies aanleggen?

Wat ook belangrijk is om te bepalen is in welke periode jij de vijver precies gaat aanleggen. De ideale periode is toch wel het voorjaar. Je kunt echter ook kiezen voor het najaar. Het is dan wel verstandig om niet meteen ook de vijverplanten te plaatsen. Dit kun je dan beter na de winter doen. Als je kiest voor een vijverbak, dan graaf je uiteraard in de vorm van de bak. In andere gevallen kun je zelf bepalen hoe de vijver er uit gaat zien. Gemiddeld genomen kunnen we stellen dat de ideale diepte van een vijver ergens tussen de 80 en 100 centimeter is. Heb je een kleinere vijver, dan volstaat een diepte van 60 centimeter vaak wel. Het is verstandig om verschillende niveaus aan te brengen. Maak dus net één gat met dezelfde diepte. Dit is namelijk beter voor de verschillende soorten vijverplanten.  

Graaf niet dieper dan één meter

Het is belangrijk om nooit dieper dan een meter te graven. Dan namelijk kan het zomaar gebeuren dat bepaalde planten te weinig licht krijgen. In de gegraven kuil werk je uiteraard met vijverfolie. Het is belangrijk om de juiste maat te bepalen. Online vind je voldoende manieren om het ideale formaat te bepalen. Is de vijverfolie aangebracht, dan is het een kwestie van de vijver vullen met water. Vervolgens resteert nog de afwerking van de vijver om er echt iets moois van te maken.