Je gazon kalken: waarom, wanneer en hoe vaak?

geplaatst op 02-02-2023
 Tweede woning 
Of je nu een prachtig gazon hebt bij je tuinhuis, je eigen achtertuin of vakantiewoning, we willen natuurlijk allemaal dat ons gazon er het hele jaar door er fantastisch groen uit ziet. Wil je graag je gazon wat opknappen en heeft het wel wat extra aandacht nodig? Dan zou je kunnen overwegen om kalk aan je gazon toe te voegen. Kalk kan helpen je grond gezond te houden, waardoor het gras gemakkelijker voedingsstoffen kan opnemen en zijn levendige kleur kan behouden. Maar voordat je begint met het strooien van kalk, laten we er eerst meer over vertellen, zodat je weet waarom het belangrijk is, wanneer het gedaan moet worden, en hoe vaak.
alt

Waarom kalk op gazon gebruiken

Kalk helpt het evenwicht van de zuurgraad in je grond te herstellen, waardoor het gras beter voedingsstoffen uit meststoffen kan opnemen. Kalk gazon helpt ook ziekten te verminderen die de gezondheid van gras kunnen aantasten. Bovendien helpt kalk andere essentiële voedingsstoffen zoals fosfor en kalium vrij te maken, die nodig zijn voor een goede wortelontwikkeling.

Wanneer moet je kalk gebruiken?

De beste tijd om kalk aan je gazon toe te voegen is in de herfst of het vroege voorjaar, wanneer de temperaturen koel zijn en het vaker regent. Dit zorgt ervoor dat de kalk de tijd heeft om in de grond te werken voordat de hitte van de zomer komt. Bovendien wil je de kalk niet meteen na de bemesting aanbrengen, want dan kan je gras verbranden. Maar, voordat je kalk strooit, is het aan te raden om eerst een pH-Bodemtest te doen zodat je zeker weet dat de bodem niet te zuur is. Zoals we al hebben beschreven, zijn er twee goede momenten om kalk te gebruiken. Zo kun je gazon kalken in het voorjaar, omdat je dan vaak net begint met het behandelen van je gazon. De bodem is vaak zuur geworden door het regenseizoen, dus daarom is het voorjaar een perfecte tijd om dit te doen. Daarnaast kun je ook je gazon kalken in het najaar. Dit is alleen nodig wanneer de grond van je tuin erg zuur is, dit kun je meten met een pH-Bodemtest. 

Hoe vaak moet je je gazon bekalken?

Normaal gesproken hoef je slechts om de 2-3 jaar kalk aan te brengen als je grond al goed in balans is met een pH tussen 6-7 (wat ideaal is). Dit hangt echter af van de grassoort die je in je gazon hebt - sommige hebben vaker kalk nodig dan andere. Als je vermoedt dat je grond misschien zuurder of alkalischer is dan wat geschikt wordt geacht voor de meeste grasrassen, dan kun je dat het beste eerst testen voordat je een wijziging aanbrengt.

Gazon kalken? Volg deze 4 stappen! 

Hier zijn vier tips om ervoor te zorgen dat je je gazon op de juiste manier bekalkt.

  1. Gebruik eerst een bodem test kit

Zoals we al eerder besproken hebben, is het belangrijk om voorafgaand het kalken te bekijken in wat voor conditie je grond verkeert. Je moet een bodem test kit gebruiken om de pH-waarde van je gazon te bepalen. Het ideale pH-bereik voor de meeste grassen ligt tussen 6 en 7 - als dat van jou onder dit bereik valt, dan kan bekalking helpen de pH te verhogen en ervoor zorgen dat je gras de voedingsstoffen uit de bodem krijgt die het nodig heeft. 

  1. Kies het juiste type kalk

Als je eenmaal hebt vastgesteld dat bekalking nodig is, moet je kiezen welk type kalk je wilt gebruiken. Er zijn twee hoofdsoorten: calcitische kalk en dolomitische kalk. Calcitische kalk bevat calciumcarbonaat, terwijl dolomitische kalk ook magnesiumcarbonaat bevat. Als je bodem te weinig magnesium heeft, dan kan dolomitische kalk gunstig zijn; als er echter al voldoende magnesium in de bodem aanwezig is, dan is calcitische meestal voldoende.

  1. Pas op het juiste moment toe

Timing is alles als het gaat om het bekalken van je gazon. Voor het beste resultaat breng je kalk dus aan in het voorjaar en najaar, wanneer de temperaturen koeler zijn en de grond doorgaans droger is dan in de zomermaanden. Houd in gedachten dat regen een deel van de voordelen van bekalking kan wegspoelen, dus wacht zo mogelijk enkele dagen na een regenbui voordat je kalk aanbrengt.

  1. Verdeel gelijkmatig over je gazon

Wanneer je kalk aanbrengt, verspreid het dan gelijkmatig over alle delen van je gazon met behulp van een druppel- of strooier - op deze manier zul je niet eindigen met stukken over- of ondergekalkt gazon. 

Door deze eenvoudige tips te volgen bij het aanbrengen van kalk, kun je prachtige resultaten krijgen zonder al te veel gedoe of moeite. Dus ga er op uit en geef je gazon weer een gezonde uitstraling!