Onderhoud van de tuin bij je vakantiewoning

geplaatst op 11-07-2019
 Zomervakantie 
alt

Je hebt geïnvesteerd in je eigen vakantiewoning waar je nu heerlijk van geniet, maar na verloop van tijd kom je erachter dat het onderhoud van de tuin bij deze woning toch wel erg veel tijd in beslag neemt. Je bent natuurlijk niet elke week aanwezig bij je vakantiewoning, maar om een tuin goed bij te houden zal er toch op regelmatige basis tuinonderhoud uitgevoerd moeten worden. Naast de tijd die je kwijt bent aan de daadwerkelijke onderhoudswerkzaamheden gaat er dus ook nog veel tijd verloren met het heen en weer reizen.

Maar wanneer je de vakantiewoning ook verhuurt is het toch wel belangrijk dat de tuin bij de woning er verzorgd bij ligt. Het is natuurlijk zonde wanneer de woning zelf spik en span is, maar de tuin er verwaarloosd bij ligt. Voor zowel huurders als voor jezelf is een mooi verzorgde tuin toch een stuk aangenamer.

Het is dan ook het overwegen waard om het onderhoud van de tuin bij je vakantiewoning te laten verzorgen door een tuinman of hovenier. Op die manier ben je ervan verzekerd dat de tuin er het hele jaar door mooi en verzorgd bij ligt terwijl het je zelf geen extra tijd en moeite kost.

Enkele voorbeelden van werkzaamheden die een tuinman of hovenier zoal voor je kan verzorgen zijn:

  • onderhouden van het gazon, zoals gras maaien, sproeien, verticuteren en bemesten;

  • verwijderen van onkruid uit borders, gazon of tussen de bestrating;

  • snoeien van bomen, struiken, hagen, heggen en vaste planten;

  • schoonmaken van bestrating zoals een terras, oprit of tuinpad;

  • water geven van de beplanting in de tuin;

  • opruimen van bladeren;

  • schoonmaken van een vijver en ander vijveronderhoud;

De meeste hoveniers zijn heel flexibel met de mogelijkheden voor tuinonderhoud. Zo kun je vaak kiezen uit eenmalig onderhoud op afroep, voor seizoensgebonden grote onderhoudsbeurten zoals een voorjaars- of najaarsbeurt, of een op maat gemaakt onderhoudscontract.

De juiste keuze is natuurlijk afhankelijk van je eigen specifieke situatie, maar als je maar een paar keer per jaar bij je vakantiewoning aanwezig bent is het aan te raden om te kiezen voor regelmatig onderhoud zoals een of twee keer per maand. Hiermee voorkom je dat het achterstallige onderhoud zich ophoopt en er later alsnog een grote onderhoudsbeurt noodzakelijk is.

Voor regelmatig onderhoud is een onderhoudsabonnement normaal gesproken de beste keuze. Hierbij wordt dan in overleg vastgelegd welke werkzaamheden er wanneer en tegen welke prijs zullen worden uitgevoerd. Zo weet je dus precies welke kosten je maakt voor het onderhouden van de tuin bij je vakantiewoning en kom je achteraf nooit voor onaangename verrassingen te staan. En vaak geven hoveniers ook een korting op de prijs bij het afsluiten van een onderhoudsabonnement, dus dat is nog een ander bijkomend voordeel.

Wanneer je door het lezen van dit artikel overweegt om het onderhoud van de tuin bij je vakantiewoning uit te besteden, dan is de volgende stap het zoeken van de juiste tuinman of hovenier die je hierbij kan helpen. Een handige site die je hierbij kan helpen is Hovenier.nl, je kunt op deze website eenvoudig op plaatsnaam of postcode zoeken naar een hovenier in de buurt.