Je woning verduurzamen? Zonwering tips

geplaatst op 20-08-2020
 Tweede woning 
Je tweede woning verduurzamen is een aanrader. Brengt je ecologische voetstap terug al recreatiewoningbezitter. Wat is er mooier om te zeggen dat je eigenaar bent van een "groen" natuurhuisje.
alt

Bij het nadenken over manieren om een gebouw milieuvriendelijk te maken met zonwering of rolluiken, zijn de ramen altijd een groot probleem. Isolatie is de eerste stap in het verminderen van de ecologische voetafdruk van je huis, en hoewel zij niet de enige boosdoener zijn, zijn deuren en ramen de belangrijkste gebieden waar warmte kan ontsnappen en waar koude lucht kan binnendringen. Het plaatsen van rolluiken kan veel energieverlies besparen.

Natuurlijk bieden ramen veel voordelen, waarvan de belangrijkste is dat ze veel natuurlijk licht in de kamers laten binnenvallen. De frisse lucht door een open raam is ook belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van de bewoners en vermindert het risico op vocht en schimmel.

Moderne driedubbele beglazingstechnieken, rolluiken, luxaflex en luchtdichte installaties kunnen het winterse weer effectief buiten houden en zo het energieverbruik voor de verwarming van het huis verminderen. Het is ook zeker de moeite waard om na te denken over de vorm van rolluiken die je gebruikt. Dit kan een bijdrage leveren aan de ecologische duurzaamheid van je eigendom en er zijn vele redenen waarom rolluiken de meest energie-efficiënte raambekleding zijn die momenteel beschikbaar is.

Houd de tocht buiten
Omdat rolluiken van aluminium zijn gemaakt, zijn ze gemakkelijk de meest effectieve raambehandeling als het gaat om het luchtdicht maken van je woning en het weghouden van tocht - een eerste principe als het gaat om het tot stand brengen van een koolstofarme woning. Idealiter worden ze gebruikt in combinatie met dubbele beglazing, maar ze kunnen ook dienen als een goedkoop alternatief voor dure beglazing als je probeert het beste te maken van een oudere woning.

Gebruik minder energie
De belangrijkste manier om onze CO2-voetafdruk te verlagen is door ons energieverbruik te verminderen, wat uiteraard extra voordelen heeft in termen van lagere rekeningen - geweldig voor je winterbudget. Omdat rolluiken op maat gemaakt kunnen worden en dus precies in je raam passen om een stevige barrière te vormen, zijn ze veel effectiever dan gordijnen of luxaflex om het ontsnappen van warmte of het binnendringen van koude lucht te voorkomen. Dit betekent dat je de centrale verwarming kunt uitschakelen, waardoor de hierboven genoemde energiebesparing wordt gerealiseerd.

Gratis verlichting
Een andere manier waarop onze huizen energie verbruiken is door middel van kunstlicht. Wanneer de rolluiken volledig geopend zijn, laten ze het maximale daglicht binnen, waardoor ze een gratis natuurlijk alternatief bieden voor elektrische verlichting. Dit betekent dat je de huislichten pas later op de avond hoeft aan te doen.

Natuurlijk licht heeft nog vele andere voordelen ten opzichte van kunstlicht. Het is een essentiële bron van vitamine D, die we door onze huid opnemen uit het zonlicht, zelfs als het door een raam wordt gefilterd. Blootstelling aan natuurlijk licht kan ook helpen om depressies te bestrijden. Als onderdeel van een holistische benadering van milieuvriendelijk leven helpt blootstelling aan zonlicht ons om op een meer natuurlijke manier te leven.

We hopen dat dit je een paar ideeën hebt gegeven over waarom het kopen van rolluiken de perfecte volgende stap zou kunnen zijn in het creëren van je milieuvriendelijke woning. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en zijn geschikt voor elke ruimte. In tegenstelling tot sommige andere milieuvriendelijke oplossingen zijn raamluiken bij uitstek betaalbaar.