Moderne vormen van dakbedekking

geplaatst op 22-11-2022
 Tweede woning 
Een dakbedekking beschermt de woning, of pand tegen allerlei Nederlandse weersomstandigheden. Er zijn verschillende soorten dakbedekking. Voor zowel de platte daken als (licht) hellende daken zijn er verschillende soorten. In Nederland zijn er heel veel platte daken, denk maar aan alle schuren en garage(boxen). Veel daarvan zijn bitumen daken. Maar het kan ook EPDM, PVC of groen dak zijn. Elk soort heeft z’n voordelen en nadelen en hebben een verschillende levensduur. Echter kan het ook zijn bij niet goed onderhoud of een storm dat het dak eerder aan vervanging toe is. De gemiddelde platte daken gaan 20 tot 25 jaar mee.
alt

Bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking is de meest voorkomende soort plat dak bedekking. Dit ligt vaak op een uitbouw, een huis met platdak, schuurtje of fietsenhokje en bedrijfspanden. Bitumen dakbedekking heb je in twee verschillende soorten, APP en SBS. Bitumen dakbedekking gaat zo’n 20 tot 25 jaar mee. In die tussentijd kunnen er lekkages ontstaan worden, deze valt vaak makkelijk te repareren. Het is een goede kwaliteit dakbedekking soort die lang mee gaat.

EPDM dakbedekking

EPDM dakbedekking aanbrengen wordt in tegenstelling tot bitumen dakbedekking föhnend uitgevoerd. De hetelucht föhn zorgt ervoor dat de dakbedekking hecht aan de onderlaag, er is dus geen brander nodig. Wel heb je nog EPDM lijm nodig om het goed vast te maken.  EPDM dakbedekking is enorm elastisch en UV-bestendig. Hierdoor geeft deze dakbedekking een iets langere levensduur.  Door de elasticiteit van de EPDM dakbedekking kunnen er minder snel scheuren ontstaan.

PVC dakbedekking

PVC dakbedekking is een fijne dakbedekking soort en is in verschillende kleuren te verkrijgen. Hierdoor heeft het goede voordelen voor onder andere de UV-straling. Een mooi voorbeeld hiervan is witte PVC dakbedekking, dit houdt de warmte tegen om naar binnen te gaan. Ideaal voor in de warme zomer periode. Ook heeft het een mooie uitstraling hierdoor. Een PVC dakbedekking bestaat uit Poly Vinyl Chloride, een kunststof. Het materiaal wordt vaak toegepast om platte daken of met een lichte hellingsgraad. Het materiaal heeft een mooie toevoeging, het is erg soepel materiaal. De dakbedekking kan uitzetten of krimpen bij verschillende Nederlandse weersomstandigheden. Het materiaal is licht, maar erg sterk. PVC is uitermate geschikt voor bedrijfspanden, maar ook zeker huizen of recreatiewoningen met een platdak. Zo zijn er verschillende soorten dakbedekking, ieder met zijn eigen kenmerken en voordelen.