Moet je een aankoopmakelaar nemen om een huis te kopen?

geplaatst op 10-08-2020
 Tweede woning 
alt

Er bestaat geen enkele verplichting om een makelaar te nemen als je een huis of een recreatiewoning wilt kopen. Je bepaalt zelf of je wel of niet een makelaar in de arm neemt om op huizenjacht te gaan. Bovendien zijn er ook nog tussenwegen, zoals zelf op zoek gaan en de makelaar alleen de onderhandelingen laten voeren. Het is als je geen aankoopmakelaar neemt wel verstandig om je goed voor te bereiden. Bijvoorbeeld door uitgebreide informatie te verzamelen of het huis net als over de omgeving.

Informatie verzamelen over het huis en omgeving
Heb je een huis op het oog en nog geen aankoopmakelaar ingeschakeld? Er zijn verschillende manieren om meer informatie over het huis te verkrijgen. Bijvoorbeeld bij de makelaar die het huis in verkoop heeft. Je maakt natuurlijk ook een afspraak om de woning te bezichtigen. Bereid je bezichtiging goed voor door alle belangrijke aandachtspunten te noteren. Stel ook de nodige vragen tijdens de bezichtiging. Verder is het mogelijk om via de kadastrale kaart informatie te krijgen over het kadastrale perceel.

Onderhandelen over de prijs
Heb je geen aankoopmakelaar en interesse in een woning die je hebt bezichtigd dan is het mogelijk om een bod uit te brengen. Komt er een tegenbod dan ben je in onderhandeling. Het is overigens in deze krappe woningmarkt wel handig om een makelaar aan je zijde te hebben. Er zijn tegenwoordig vaak meerdere gegadigden voor een woning en verkopers nemen belangstellenden met een aankoopmakelaar doorgaans wel serieuzer. Verplicht is het echter niet, maar soms dus wel handig.

Voordelen aankoopmakelaar
Er zijn nog een aantal voordelen verbonden aan het inschakelen van een aankoopmakelaar. Zo krijgt de makelaar eerder inzicht in huizen die in de verkoop komen. Dat is op een krappe woningmarkt zeker handig, want dan kom jij het ook als eerste te weten. Verder kijkt de aankoopmakelaar natuurlijk met een objectieve blik. Bovendien heeft de makelaar verstand van de woningmarkt. Daarnaast neemt de aankoopmakelaar je veel werk uit handen en dat scheelt veel tijd en energie. Verder hoef je als koper geen contact te hebben met de verkopende partij, want daar voorziet de makelaar eveneens in. Er zijn echter ook nog wat nadelen. Er zijn namelijk kosten verbonden aan het inschakelen van een aankoopmakelaar. Daar valt aan de andere kant ook weer op te besparen als je de aankoopmakelaar geen zoekopdracht geeft, maar alleen de onderhandelingen laat voeren.

Uw eigen vakantiewoning kopen? Vraag onze brochure aan.