Muggen voorkomen tijdens verblijf tweede huis of op vakantie

geplaatst op 23-09-2020
 Zomervakantie 
 Rondreis 
alt

Muggen kunnen een serieus probleem betekenen. Het is heel erg vervelend als de nachtrust iedere keer verstoord wordt. Het stressniveau door de ergernis van het wakker makende en jeuk veroorzakende insect is met name in de zomermaanden.

Muggenbeet
Een muggenbeet is voor de meeste mensen ongevaarlijk. Door een steek van een mug kun je nooit een gevaarlijke allergische reactie ontwikkelen, omdat deze niet sterk genoeg is. Wel kan er een dikke, jeukende bult ontstaan. Van een muggenbeet kun je dus niet echt ziek worden. Mensen met atopisch eczeem hebben de neiging heftiger te reageren op muggenbulten. En ook kunnen jonge kinderen van een enkele muggenbeet meerdere bultjes over het lichaam krijgen als een soort overgevoeligheidsreactie.

Malaria- en Tijgermug
In Nederland veroorzaken muggen vooral jeukende bulten en verstoren de slaap, maar in grote delen van de wereld zijn ze levensgevaarlijk. Dit kun je met name ervaren tijdens het doorbrengen van een vakantie op een ander continent. De malariamug in Afrika bijvoorbeeld of de tijgermug. De mug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en kan via internationaal transport in Nederland terecht zijn gekomen. Het spuug dat een mug achterlaat in het lichaam veroorzaakt een allergische reactie en jeuk, maar kan ook ziekten overbrengen, zoals malaria, het denguevirus of knokkelkoorts.

Behandeling
Voorkomen dat er muggen zijn is het beste, maar als je toch gebeten wordt, voorkom dan krabben. Koel de plaats van de steek met een nat kompres of een coldpack. Gebruik eventueel een zalf tegen de huidirritatie, bijvoorbeeld zalf met menthol, Aloë Vera of Calendula. Meestal zal na enkele dagen de plek en de jeuk verdwijnen.

Bescherming
Een woning of tweede huis wordt goed beschermd door bij voorkeur op maat gemaakte hordeuren en horramen. Horren laten lucht door, waardoor je de ramen en deuren ’s zomers open kan zetten, maar ze houden muggen buiten. Een hor dient stevig en fijnmazig te zijn en goed aan te sluiten zonder kieren. Een muggennet of klamboe is ook een probaat middel tegen muggen. Een muggenlamp ofwel insectenlamp trekt allerlei insecten aan waaronder muggen door middel van blauw Uv-licht en elektrocuteert ze zodra ze in de buurt komen van het elektrocutierooster. 

DEET is een antimuggenmiddel wat zorgt dat je niet gebeten worden. In Nederland mogen uitsluitend antimuggenmiddelen worden verkocht tot 50% DEET. In tropische landen zie je middelen met 80% DEET en zelfs 100% DEET. Het grootste nadeel van DEET is dat het uitsluitend werkt op de ingesmeerde plekken.