Welke benaming hoort bij welke vakantiewoning

geplaatst op 09-11-2011
 Zomervakantie 
 Tweede woning 
alt

Een recreatiemakelaar of verhuurorganisatie geeft aan een vakantiewoning een bepaalde benaming mee. Ik heb deze op een rijtje gezet zodat u weet waar u over praat. Dit is vooral handig als u via een website besluit een recreatiewoning te huren. Toch is het altijd verstandig om niet gelijk er van uit te gaan dat het typeomschrijving klopt. Check dit dus altijd na als er enige twijfel is.
We zullen hieronder eerst alle gangbare benamingen van vakantiewoningen noemen, vervolgens zullen we ook nog enkele termen behandelen welke voorkomen in een bepaald land. Want de term "te koop recreatiewoning" is breder dan alleen deze zinsnede. 

De verschillende wonintypes, weet welk vakantiehuis u huurt of koopt

vrijstaand vakantiehuis
Dit is een woning welke helemaal vrij staat. U moet hier als het ware dus helemaal om heen kunnen lopen. Vaak heeft een vrijstaande vakantiewoning dan ook nog een tuin rondom.

2 onder 1 kap woning
Als u dit type huis huurt op een vakantiepark dan weet u dat het hoofdgebouw grenst aan het hoofdgebouw van de woning naast u door middel van een woningscheidende wand.
Dit houdt automatisch ook in dat u ook met de tuin gelijk aan die van uw buren grenst.

geschakelde vakantiewoning
Dit betekent dat u als het ware met uw vakantiehuis ingeklemd zit tussen twee andere vakantiehuizen. Het geschakelde slaat op een sprong in het metselwerk etc. ter plaatse van de voorgevel van uw recreatiewoning.

bungalow
Dit is een vakantiewoning welke vrijstaand is en normaliter moet bestaan uit één bouwlaag met als dakafwerking een plat dak. Dit type vakantiehuizen komt u vaak tegen in de wat meer gedateerde vakantieparken van Nederland.

semi-bungalow
grotendeels het zelfde als de traditionele bungalow, maar als meerwaarde heeft de dit woningtype een  (vaak flauwe) dakhelling. Een semi-bungalow bestaat uit nooit meer dan twee bouwlagen.

landhuis
Dit is een vrijstaande vakantiewoning welke over het algemeen in een landelijke omgeving staat. Vooral in het buitenland worden deze vakantiewoningen nog wel een te huur dan wel te koop aangeboden.

recreatievilla
Dit is een vrijstaand vakantiehuis met bovengemiddelde afmetingen en met hieromheen een ruim uitgevallen tuin. Een vakantievilla kan wel binnen de bebouwde kom of zelfs midden in een wijk te vinden zijn.

vakantieappartement
Vooral in landen als bijvoorbeeld Spanje en Turkije komt u veel appartementen tegen. De juiste omschrijving is een meergezinsgebouw met een luxe uitstraling aan de buitenzijde.

penthouse
Dit is in feite het bovenste appartement. Over het algemeen is deze een stuk ruimer dan de onderliggende vakantieappartementen. Ook heeft een penthouse nog wel eens een groot dakterras.

chalet
Een vakantiewoning waarvan de buitenmuren voornamelijk bestaan uit hout. Vaak is er één bouwlaag met hierboven een zadeldak met een open zolder. In landen als Nederland en België zijn er veel van deze chalets te vinden.

stacaravan
Dit is een recreatieobject welke zich bevindt op een standplaats maar welke wordt geacht dat deze in zijn geheel (en anders in delen) kan worden verplaatst. Deze recreatieobjecten komt u dikwijls tegen om campings en chaletparken.

Typische buitenlandse benamingen voor bepaalde woningtypen

Bovenstaande typen komen natuurlijk zowel in Nederland als het buitenland voor. Maar in bepaalde vakantielanden heb je ook nog weer enkele woningtypes welke slaan op de recreatieve vastgoedmarkt.
Wij zullen hieronder enkele typische woningvarianten welke in het buitenland voorkomen nader benoemen.

finca
Dit is een typische benaming voor een op het platteland in Spanje gelegen buitenhuis. Eigenlijk van vroeger uit was het een woning met agrarische bestemming. Tegenwoordig noemt een makelaar een vrijstaande tweede woning welke buiten de bebouwde kom ligt als gauw een finca.
Zelfs nieuwbouwwoningen welke worden gerealiseerd om te verkopen aan iemand die een tweede woning is Spanje zoekt wordt deze naam gebezigd. Dit is wel iets om rekening mee te houden als u op zoek bent naar een traditionele finca in Spanje.

gîte
Wat men in Nederland vakantiehuis noemt draagt de naam gîte in Frankrijk.
Vroeger was het voornamelijk een vakantiewoning welke door particuliere eigenaren werd verhuurd. Maar tegenwoordig is gîte een alom bekende term voor een over het algemeen vrijstaand vakantiehuis.

stuga
Als men in Zweden een vakantiehuis heeft welke midden in het groen staat dan is de naam stuga een typische benaming voor dit soort van vakantiewoning.

rondavel
Deze komt u tegen in Zuid-Afrika. Het is een ronde woning met een naar een punt toelopende rieten dak. Dit woningtype is niet al te groot heeft één buitendeur en er is geen zoldervloer aanwezig. Als u op vakantie gaat naar Zuid-Afrika is de kans groot dat u er wel een nacht in zult doorbrengen, tenminste als u een rondreis per bus of een fly-drive maakt en dus bijna elke nacht in een andere vakantiewoning slaapt.

Zijn dit alle soorten tweede huis of vakantiewoningtypen ?

Nee natuurlijk niet, ik heb hier de bekendste hier beschreven, als u dus een leuke toevoeging heeft op de bestaande lijst dan hoor ik het graag van u.