Nederlandse accenten bij recreatiewoningen in het buitenland

geplaatst op 03-03-2023
 Tweede woning 
alt

Nederlanders zijn vaak op zoek naar of in het bezit van een recreatiewoning of een tweede huis. Dat moet bij voorkeur op het platteland staan of in een natuurrijke omgeving. Er is ook al jaren een trend gaande waarbij wordt gezocht naar recreatiewoningen in het buitenland. Wat is er dan leuker dan door middel van de planten in de tuin te laten zien dat de bewoners van de woning uit Nederland komen? Dat kan door online bloembollenkopen. Nederland staat wereldwijd bekend als het land van de bloembollen, dus daarmee heb je je doel bereikt.

Voordeel van online bestellen

In Nederland is het vanaf het vroege najaar mogelijk om in de tuincentra allerlei soorten bloembollen te kopen. Als je een groot deel van het jaar in je tweede huis in het buitenland bent, is de keus veel kleiner. Je bent dan aangewezen op het assortiment van een webshop. Gelukkig is het aanbod aan verschillende bloembollen erg groot. Een voordeel van het bestellen in een online shop is, dat je bestelling wordt bezorgd op je adres in het buitenland. Je hoeft dus geen bollen in Nederland te kopen en die mee te nemen naar je recreatiewoning of tweede huis.

Welke bloembollen kopen?

Het maakt in principe niet uit welk soort bloembollen je koopt. Elke plant die uit bloembollen groeit is flexibel wat betreft de omstandigheden waar hij in de grond wordt gezet. Zolang de temperaturen maar niet te laag zijn. Als je een recreatiewoning in het noorden van Noorwegen of Zweden hebt is de kans dat je daar succesvol bloembollen kunt poten wat kleiner dan wanneer je woning in Frankrijk of Spanje staat. Wie een woning in Zuid-Europa heeft zal merken dat de bollen daar veel vroeger opkomen dan in Nederland. In januari kunnen er al narcissen bloeien.

Waar zijn bloembollen te planten?

In Nederland is de grond in de meeste tuinen wel geschikt om er bloembollen in te poten. In het buitenland moet je een beetje opletten met rotsachtige bodems. Die zijn erg droog voor bloembollen. Dat betekent niet meteen dat je geen bloembollen kunt poten, maar het is in die gebieden beter om dat in een pot te doen. Je hebt immers de mogelijkheid om in een grote pot voldoende potgrond of bemeste tuinaarde te doen. Het vochtgehalte is dan hoog genoeg voor de bloembollen. Je zal zien dat enkele weken na het poten de eerste plantjes hun kopjes al boven de aarde uit gaan steken.

Bloembollen bewaren

Het is bij bloembollen van belang dat ze niet te lang worden bewaard. Leg ze na de aanschaf niet een jaar lang in een schuurtje om ze pas het volgende jaar te poten, want dan zijn de meeste bollen verdroogd. Het is wel mogelijk om de bollen die dit jaar hebben gebloeid het volgende jaar opnieuw te gebruiken. Haal de bollen daarvoor na de bloei uit de pot en leg die op een droge plek neer. In het najaar kunnen ze dan opnieuw worden gepoot.