Ondanks ouderdom genieten van je vakantiehuis

geplaatst op 28-08-2018
 Tweede woning 
alt

Ook mensen die wat minder goed ter been zijn kunnen tegenwoordig nog volop van een vakantie genieten. Dat geldt ook als we een tweede woning hebben. Want ook die kunnen we zo aan laten passen, dat we daar volop van kunnen genieten. De voornaamste aanpassingen voor mindervaliden in een vakantiewoning zijn nagenoeg gelijk aan die in een normale woning. Je moet overal in huis kunnen komen en de keuken, WC en badkamer kunnen gebruiken. Uiteraard moet je de woning ook makkelijk in en uit kunnen komen, via zowel de voordeur als het terras. We kunnen de aanpassingen daarom als het ware in twee soorten verdelen: aanpassingen om overal in en rond de vakantiewoning te kunnen komen en aanpassingen om alle benodigde dingen in huis te kunnen doen.

Mobiliteit

Om ook met een beperkte mobiliteit overal in en rond onze tweede woning te kunnen komen, kunnen we onszelf de volgende vragen stellen:

  • Wat is er nodig om goed in en uit de vakantiewoning te kunnen komen?
  • Welke obstakels beletten ons overal in en rond het vakantiehuis te kunnen komen?

Rondom het huis

Bij de eerste vraag moeten we niet alleen letten op de entree van de recreatiewoning, maar ook op het terras, de oprit en de parkeerplaats. In een ideale situatie zijn die allemaal goed horizontaal en vlak, of in ieder geval niet te sterk hellend. Handig is ook een paadje door de tuin van de voor- naar de achterzijde zodat we ook buitenom naar het terras kunnen. Uiteraard moet er bij de voordeur en achterdeur op worden gelet dat er zo min mogelijk hoogteverschil is. Ook moeten we er op letten dat de paden breed genoeg zijn voor een rollator, looprekje of rolstoel. Al deze zaken kunnen door iedere fatsoenlijk hoveniersbedrijf of een stratenmaker worden geregeld.

Binnenshuis

In de woning zijn er ook vaak de nodige obstakels. Van voordeur tot keuken en van toilet tot badkamer, alles moet goed en veilig te bereiken zijn. Ook moeten we ons in huis goed kunnen bewegen, zonder vervelende obstakels. Dat betekent dat er geen hoge drempels liefst helemaal geen drempels moeten zijn. Ook moeten de deuren en gangen breed genoeg zijn. Uiteraard moeten we daar ook goed op letten bij de aanschaf en het neerzetten van het meubilair.

Trap

Als dat het geval is hoeven we ons over één van de voornaamste obstakels in huis, namelijk de trap, geen zorgen meer te maken. Mocht de woning niet gelijkvloers zijn dan is ook daar een oplossing voor. Net zoals in een normale woning, kunnen we ook in een recreatiewoning een traplift laten plaatsen. De trap van een vakantiewoning is weliswaar vaak wat krapper, maar een goede, moderne traplift wordt keurig op maat gemaakt en past netjes langs de binnenbocht of spil van de trap. Het beloopbare gedeelte blijft dan zoveel mogelijk beschikbaar voor de andere bewoners. Waar we voor onze normale woning vanuit de WMO een vergoeding voor een traplift kunnen aanvragen, is dat bij een vakantiehuis niet het geval. Als we de aanschafprijs van de traplift een beetje willen beperken, zouden we ook kunnen kijken naar een tweedehands traplift of een traplift kunnen huren.

Overige aanpassingen

Naast de aanpassingen op het gebied van mobiliteit, zijn er ook aanpassingen benodigd om te kunnen koken, naar het toilet te kunnen gaan en ons te kunnen wassen. Wat hierbij van groot belang is, is dat er geen ziekenhuissfeer wordt gecreëerd. Het is en blijft immers een recreatiewoning waar we willen genieten. Gelukkig zijn de meeste zaken waarmee we een huis aan kunnen passen, tegenwoordig zo fraai uitgevoerd dat ze qua design weinig te wensen over laten. Aangepaste keukens zijn tegenwoordig bijna net zo fraai als de gerenommeerde designkeukens. Ook de aanpassingen in het toilet en de badkamer zijn tegenwoordig net zo mooi als de reguliere badkameraccessoires. Verder kunnen we ook kijken naar mooi aangepast meubilair, want ook dat is er volop te koop.

Veel partijen hebben geen weet van de drukkende kosten voor aanpassingen aan een woning, dus in de toekomst kan dit wel een probleem gaan vormen. Daarom moeten de aanschaf en huur van dergelijke constructies met elkaar worden vergeleken om kosten te besparen waar mogelijk.

Vooral blijven genieten!

Wat in alle gevallen heel belangrijk is, is om echt te blijven genieten. De ouderdom komt nu eenmaal vaak met gebreken, dat valt niet altijd te voorkomen. Laten we, als we een lichamelijke beperking krijgen, daarom niet bij de pakken neer gaan zitten maar gewoon blijven genieten van het leven. Want dat is uiteindelijk de reden waarom wij een vakantiehuis hebben.