Onroerende goederen taxeren

geplaatst op 29-09-2021
 Tweede woning 
alt

Lees alles over het laten taxeren van je recreatiewoning of bedrijfspand. Taxeren gaat rationeel, en daardoor worden er weleens vergissingen gemaakt tussen een bezichtigingen door een potentiële koper en taxateur.

Na het lezen van deze tekst zal jij die vergissing niet maken. Tevens aandacht voor locatie, bijvoorbeeld met taxaties uit grote steden zoals een taxatie Amsterdam, Rotterdam of Den Haag. Warom is een recreatiewoning in het centrum duurder dan elders in de stad of in het land?

Voor de prijs hoef je het niet te laten

Online zijn veel tips te vinden voordat je potentiële klanten voor je woning over de vloer krijgt. Als voorbeeld zorg dat diegene zich gelijk thuis voelt, en geur doet wonderen. Kort voordat zij komen bezichtigen een cake bakken zodat er in de keuken een zoete geur aanwezig is. De douche en wc schoonmaken met een goedkoop middel uit de supermarkt wat een lavendelgeur geeft.

Dit alles zorgt dat de kijker zichzelf al helemaal in de woning ziet wonen, en door deze foefjes verloopt het traject vlotter. Als er een taxateur over de vloer komt, hoef je al die moeite niet te doen. De taxateur bekijkt het pand rationeel en wil er niet zelf gaan wonen. Taxeren gaat dan ook met een lange lijst van punten zoals, staat het pand op eigen grond of is het erfpacht? Hoe groot is het kavel? Waar is het gelegen? De grondprijs in het centrum van Amsterdam is hoger dan elders, alleen al daarom zijn woningen daar fors duurder dan in de provincie.

Duurzaam beleid

Een steeds zwaarder wegende factor is de naderende energietransitie. Sommige panden zijn van het aardgas af en kunnen middels zonnepanelen zelf stroom opwekken. Zulke moderne panden zijn veel waard. Let wel op als je jouw woning of bedrijfspand laat taxeren dat de taxateur NWWI gevalideerd is, want dan heb je voor een lage prijs een taxatierapport wat iedere bank of gemeente zal accepteren.

Door goed onderhoud blijft een pand veel waard

Het is een gegeven, je kunt vanwege de prijs niet een pand verplaatsen. Ook kun je het kavel niet groter maken. Maar desalniettemin kun je veel doen om te zorgen dat je woning of bedrijfspand veel waard blijft. Voor zowel de verkoop alsmede voor taxatie is achterstallig onderhoud funest.

Je woning is zeer zeker je spaarpot als je er ieder jaar opnieuw geld in stopt. Stel zoiets als schilderwerk niet uit, want als er in een deur of kozijn houtrot ontstaat omdat het lakwerk niet goed meer is, dan ben je duurder uit. Het is helemaal interessant als je kans ziet om de woning uit te laten bouwen middels een serre of dakkapel, want dan is je pand meer waard en die waarde blijft.