Ontdek tijdens je vakantie de schone Schotse Hooglanden

geplaatst op 03-08-2023
 Zomervakantie 
 Rondreis 
 Wandelen 
Heb je een beeld in je hoofd van Schotland? Dan denk je waarschijnlijk aan meren, bergen en geruite rokken. Je zit helemaal goed met deze gedachte. Je vindt dit allemaal terug in de Schotse Hooglanden. De Schotse hooglanden is een gebied wat voornamelijk in Schotland ligt en deels in Groot-Brittannië. Het is een mengelmoes van geschiedenis, cultuur, prachtig uitgestrekt landschap en bijzondere architectuur. Een fantastische plek als je gewoon even weg wilt en je wilt ontspannen. Ik neem je mee in de wondere wereld van de Schotse Hooglanden en vertel je meer over wat je er kunt doen
alt

Een stukje geschiedenis
Hoewel misschien wel bekend is, is dat Schotland volstaat met kastelen. In de Schotse Hooglanden is dit niet anders. De lucht ademt mystiek en de kastelen zijn romantischer dan je je in kunt denken. Niet alleen kun je de kastelen bezoeken, maar je kunt ook leren over de geschiedenis over het beruchte bloedbad in Glencoe Visitor Centre. Of onderzoek je stamboom in het Highland Archive Centre.

Een bijzondere treintocht
In de Schotse Hooglanden rijdt een bijzondere trein, de Jacobite Steam Train. Hij vertrekt van Fort William en rijdt onder andere op het Harry Potter viaduct. Hier stopt de trein en kun je vanachter je raam foto's nemen van het prachtige uitzicht. Vanuit een relaxte stoel kun je genieten van het prachtige landschap, de bergen, de meren die je ziet en de schattige stationnetjes die de trein passeert. Het traject is ongeveer 135 kilometer lang en de prijs is beschikbaar op aanvraag.

Loch Ness meer
Wie aan Schotland denkt heeft vast wel eens gehoord van het meer Loch Ness. Loch Ness is een groot meer van 37 kilometer lang en heeft een diepte van 226 meter. Het meer ligt in de heuvels en is prachtig om te zien. Loch Ness is vooral bekend geworden omdat er een legende bestaat over het monster van Loch Ness ("Nessie"). Mensen denken hem gezien te hebben en er zijn tal van onduidelijke foto's, maar of hij echt bestaat is maar de vraag. Voor de toeristenindustrie is dit natuurlijk erg interessant, want genoeg mensen willen een glimp opvangen van dit monster bij het meer van Loch Ness. Er worden boottochten georganiseerd en in de buurt van het meer heb je souvenirwinkeltjes en restaurants.

Beklim de bergtoppen van Skye
Het eiland Skye (In het Schots: An t-Eiliean Sgitheanach) ligt in het noorden van Schotland en is één van zijn grootste eilanden. Het is een gewilde plek voor toeristen om naartoe te gaan, vanwege de prachtige natuur en de flora en fauna. Bij de kust kun je bovendien zeehonden spotten. De bergtoppen van Skye zijn een hele onderneming, maar zeker de moeite waard vanwege het uitzicht dat het je geeft. Je kunt Skye bereiken door de brug die met het vasteland verbonden is. Daarnaast kun je ook gebruik maken van een veerpont tussen het vasteland en het eiland. Ook dit prachtige eiland kun je per trein bereiken. Deze wordt geroemd vanwege zijn schoonheid.

Ontdek de grot Smoo Cave
In het noorden van de Schotse Hooglanden ligt Smoo Cave, een grot die uitgesleten is in de rots vanwege wilde golven van de zee en een zoetwaterstroom. De grot is opgedeeld in twee delen. In het eerste deel, dat ontstaan is door de zee, bevindt zich een twintig meter hoge waterval. Het tweede deel, ontstaan door de zoetwaterstroom, is alleen maar per boot te bereiken. Dit deel van de grot is echter niet altijd te bezichtigen in verband met de waterstand. Aan deze grot zitten, net als andere bezienswaardigheden in de Schotse Hooglanden, mythologieën verbonden. Ga naar de grot, laat je door een gids begeleiden en kom achter het mysterie. Houd rekening met een beperkt aantal parkeerplaatsen bij Smoo Cave. Ga je liever niet de grot in? Je kunt ook prachtig wandelen in de omgeving en genieten van een magnifiek uitzicht.

Zoals je merkt hebben de Schotse Hooglanden genoeg mystiek om je reis onvergetelijk te maken. Je kunt romantische, spookachtige kastelen bezoeken. Of je kunt ervoor kiezen om te vissen in één van de Schotse meren. Je kunt op zoek gaan naar het monster Loch Ness of kies ervoor om één van de bergtoppen te beklimmen en zo prachtige foto’s te nemen van het adembenemende uitzicht. Bekijk de mogelijkheden op internet of ga langs een reisbureau in de buurt om informatie in te winnen over de magische Schotse Hooglanden.