Ontruiming woning: hoe gaat dat in zijn werk

geplaatst op 06-10-2022
 Tweede woning 
Een woningontruiming is een ingrijpende gebeurtenis. Behalve dat het ingrijpend is, is het ook een fysiek zware klus. Soms is het zo dat de ontruiming binnen enkele dagen moet worden uitgevoerd. Het is daarom fijn om een ontruimingsbedrijf in te schakelen. Ontruimingsbedrijven regelen de ontruiming van A-Z. In dit artikel lees je hoe een woningontruiming in zijn werk gaat, wat de kosten zijn en de voordelen van een ontruimingsbedrijf.
alt

Wanneer is een woningontruiming nodig?

Een woningontruiming van huis of tweede woning wordt in verschillende situaties uitgevoerd. Vaak zijn dit situaties die je zelf niet onder controle hebt.

Een woningontruiming wordt uitgevoerd in de volgende situaties:                                                                                                

     Na overlijden van een dierbare

     Wanneer de bewoners van de woning met de noorderzon vertrokken zijn

     Als je gaat verhuizen en niet je volledige inboedel mee kan of wilt meenemen.

     Bij faillissement, fusie of verhuizing van een bedrijf

Iedere woningontruiming verloopt anders: dit is natuurlijk afhankelijk van de situatie. Een ontruiming na een overlijden verloopt heel anders dan bij het vinden van een hennepplantage. Toch blijft de werkwijze in grote lijnen hetzelfde.

Als eerste komt het ontruimingsbedrijf bij je langs voor een kennismaking en inventarisatie. Tijdens dit gesprek kun jij als woningeigenaar of nabestaande aangeven wat je wensen zijn. Jij bepaalt namelijk wat er met de spullen in de woning gebeurt en geeft aan hoe de woning moet worden opgeleverd.

Wist je dat naast het ontruimen van de woning of tweede huis, de woningontruimers ook extra diensten bieden? Je kunt bijvoorbeeld schoonmaak- en herstelwerkzaamheden voor de oplevering ook uitbesteden aan het ontruimingsbedrijf!

Op het gebied van de inboedel heb je een aantal opties:

     Je laat de gehele (of een deel van) de inboedel afvoeren naar de vuilstort

     Je laat waardevolle inboedel opkopen door het ontruimingsbedrijf. De opbrengst daarvan wordt verrekend met de totaalkosten.

     Het is mogelijk om de gehele (of een deel van) de inboedel tijdelijk op te slaan bij het ontruimingsbedrijf. Zo heb je wat langer de tijd om na te denken!

     Je regelt het zelf: je wilt bijvoorbeeld inboedel zelf houden of je geeft het aan een dierbare. Het is ook mogelijk om het zelf te verkopen op tweedehands verkoopsites.

 Na de kennismaking en inventarisatie maakt het ontruimingsbedrijf een planning voor de ontruiming. Hierin worden al jouw wensen opgenomen. In de planning staat duidelijk omschreven welke werkzaamheden door het ontruimingsbedrijf worden uitgevoerd. In de meeste gevallen wordt ook een offerte gegeven.

Op de afgesproken dag komen de woningontruimers bij je langs voor de ontruiming. Kamer voor kamer halen zij de woning leeg. De inboedel wordt volgens afspraak afgevoerd. Zodra de woning leeg is, wordt deze bezemschoon opgeleverd. In de meeste gevallen is een ontruiming binnen één werkdag voltooid. Dit geldt natuurlijk niet voor extreem vervuilde woningen of het opruimen van een wietplantage.

Wat kost een woningontruiming?

De kosten van een woningontruiming zijn van verschillende factoren afhankelijk. De grootte van de woning en de omvang van de inboedel bepalen een groot deel van de prijs. Ook het tarief van het ontruimingsbedrijf, de werkzaamheden die worden uitgevoerd en de voorrijkosten beïnvloeden de totaalprijs.

Voor een ontruiming van een eengezinswoning betaal je gemiddeld tussen de €600,- en €1.500,-. Voor een grote woning met meer dan 3 slaapkamers moet je rekening houden met kosten tot €2.000,-. Voor een kleine woning of appartement betaal je gemiddeld tussen de €150,- en €550,-.

Heb je gekozen voor schoonmaak- en herstelwerkzaamheden? De kosten hiervoor bedragen €20,- per uur. Het verwijderen van de vloerbedekking kost ongeveer €2,50 m².

Voor de afvoer van de inboedel naar de vuilstort betaal je gemiddeld tussen de €150,- en €750,-. Voor een opslag van 25 m² ben je gemiddeld €125,- per maand kwijt.

De voordelen van een ontruimingsbedrijf

Het inschakelen van een ontruimingsbedrijf brengt veel voordelen met zich mee. Ontruimingsbedrijven bestaan natuurlijk niet voor niks: het ontruimen van een woning of bedrijfspand is een ingrijpende gebeurtenis waarbij emoties komen kijken. Wanneer je een ontruimingsbedrijf inschakelt, hoef je de ontruiming zelf niet uit te voeren. Je hoeft je nergens zorgen over te maken: de ontruimers nemen al het werk uit handen!

Zie je dit niet zitten? Dan kun je natuurlijk zelf de ontruimers helpen. Vergeet niet dat het ontruimingsbedrijf volgens jouw wensen te werk gaat: je behoudt te allen tijde zelf de controle.

Het ontruimingsbedrijf beschikt over de juiste kennis, ervaring en materialen om de ontruiming zo goed mogelijk te laten verlopen. Ben jij op zoek naar een ontruimingsbedrijf bij jou uit de buurt? Typ dan eens op internet: Woningontruiming Amsterdam. Zo vind je altijd een geschikt ontruimingsbedrijf!