Op naar een nieuwe look voor jouw tuin met vlonderplanken en schuttingen!

geplaatst op 16-05-2023
 Tweede woning 
Mooie schuttingen en een sprankelend terras van vlonderplanken maken jouw tuin dé plek om heerlijk te chillen. Een echte eyecatcher! Deze nieuwe look zorgt niet alleen voor minder wind en meer privacy, maar wist je dat schuttingen ook geluidsoverlast tegen kunnen gaan? Verdiep je in de nieuwste trends en kies vlonderplanken en schuttingen die bij jouw stijl passen. Denk bijvoorbeeld aan ‘bohemien’ en kies een schutting in Ibiza stijl. Een warm terras van vlonderplanken komt vol te staan met levendige planten en zo creëer je je eigen paradijs.
alt

Ga jij liever voor een strakkere uitstraling? Dan past de ‘design stijl’ wellicht beter bij jou. Houten schuttingen en bijpassende vlonderplanken met een strak uiterlijk zijn in allerlei materialen en kleuren te verkrijgen. Design schuttingen zijn vaak van composiet gemaakt. Een voordeel t.o.v. kunststof schuttingen is dat deze uitstraling natuurlijker is door het materiaal waarmee gewerkt wordt. Aan jou de keuze!

Wat heb ik nodig voor het plaatsen van schuttingen in mijn tuin?
Jij gaat een schutting plaatsen in je tuin, goed bezig! Een van de belangrijkste tips bij het plaatsen van schuttingen is het tijdig verzamelen van de benodigde materialen en gereedschappen. Maak daarom eerst de keuze of jouw schuttingen gaan bestaan uit gaas, hout of beton. Hout is overigens de meest gekozen optie. Naast de schuttingplaten of tuinschermen in de juiste afmetingen, zijn er houten of betonnen grondpalen nodig om de schuttingen aan te bevestigen.

Verder is het van belang dat je zorg draagt voor het juiste schroefmateriaal, spijkers en beslag om de schuttingplaten te kunnen bevestigen. Hieronder zul je lezen dat je materialen als een waterpas, een touw, een geschikte grondboor, een stevige (rubberen) hamer en een (schroef)boormachine ook bij de andere klus goed kunt gebruiken. Zorg verder voor een sterke zaag om planken op maat te kunnen zagen en voor snelbeton om de palen van de schuttingen goed vast te kunnen zetten. Schuttingen dienen namelijk goed verankerd te worden, zodat deze ook hevige stormen kunnen doorstaan.

Voordat je aan de slag gaat met vlonderplanken: 5x tips!
- Gebruik werkhandschoenen om eventuele houtsplinters in je handen te voorkomen.
- Deze materialen heb je nodig voor het zelf leggen van vlonderplanken: een grondboor, een paalhamer, een houtzaag, een (schroef)boormachine, een waterpas, een potlood en een stanleymes voor het worteldoek.
- Hoeveel vlonderplanken je nodig hebt, lees je hieronder. Maar vooraf alvast: Maak een schets van het terras. Wanneer je jouw terras tekent, kun je makkelijker berekenen wat je nodig hebt aan vlonderplanken en bijbehorende materialen.
- Bedenk hoe groot je jouw terras van vlonderplanken wilt maken. Bijvoorbeeld: Wil je een tuintafel met 4 stoelen en een ligbed plaatsen, dan heb je al snel een vlonderterras nodig van 20 m2 meter (4 bij 5 meter).
- Onderschat de klus niet. Het gaat sneller en het is gezelliger om samen met een vriend(in) je nieuwe terras van vlonderplanken aan te leggen.

Hoeveel vlonderplanken heb ik nodig voor mijn nieuwe terras?
De meest gekochte breedtemaat van vlonderplanken is die van 14,5 cm breed. Je hebt in dat geval 7 strekkende meter houten vlonderplanken nodig per vierkante meter. Bijvoorbeeld: Heeft je terras een breedte van 7 meter? Kies dan voor vlonderplanken van 3,35 en 3,65 meter lang. Gebruik je verschillende lengtes vlonderplanken? Laat dan de naden verspringen, dit geeft het mooiste zicht op de vlonderplanken als geheel. Bovendien dient die manier van leggen ook voor meer stabiliteit.

Een afsluitende tip: Houd je aan de maximale liggerafstand van de balken die geadviseerd wordt. De fundering is de basis van je terras van vlonderplanken en je wilt hier niet op besparen. Met de fundering staat of valt het houten vlonderterras en het fijne plekje in jouw tuin. Succes!