Op vakantie? Bescherm (recreatie)woning goed

geplaatst op 29-11-2017
 Tweede woning 
alt

De winter staat weer voor de deur. Dat betekent dat veel mensen de zon zullen gaan opzoeken om de winterse kou in Nederland over te slaan. Wat veel mensen vergeten is dat de winter en dan met name de decembermaand, naast het zomerse hoogseizoen, hét moment is voor inbrekers om hun slag te slaan. Het is vroeg donker, waardoor inbrekers aan de hand van licht in een woning precies kunnen zien of je wel of niet thuis bent. Dit geldt voor je eigen woning, maar ook voor je recreatiewoning of je tweede woning wanneer deze een tijdje onbewoond is of juist wanneer je daar op vakantie bent in de winter. Het is raadzaam om iedere woning goed te beschermen wanneer je op vakantie gaat. Je wilt toch zeker niet dat je waardevolle spullen worden gestolen?

Een brandkluis kopen

Een van de belangrijkste tip is een tip die veel mensen vaak vergeten: een brandkluis kopen. Met een brandkluis zorg je ervoor dat je de meest waardevolle spullen niet alleen op een veilige manier op kunt bergen wat betreft een eventuele brand maar dat ze ook nog eens beschermd zijn tegen mogelijke diefstal. Het grootste voordeel van een brandkluis is dat je hiervoor snel en gemakkelijk een plek kunt vinden. Plaats de brandkluis bijvoorbeeld in een kledingkast of een meubelkast. Je kunt er ook voor kiezen om een dergelijke kluis in te metselen in de muur waardoor deze nog beter is opgeborgen. Op vakantie in je recreatiewoning kun je hier je waardevolle spullen in bewaren zoals paspoorten, mobiele telefoons en geld, en terwijl je weg bent kun je hier in je eigen woning waardevolle spullen in bewaren die je niet meeneemt zoals sieraden, spaargeld en belangrijke documenten. Hiervoor is een documentkluis of een elektronische kluis bijvoorbeeld ook aan te raden.

Een bewoonde indruk

Waar je ook bent, zorg ervoor dat je woning of recreatiewoning een bewoonde indruk maakt. Dit kun je op verschillende manieren doen. Een van de gemakkelijkste tips is om licht in je woning in de avond te laten branden. Gebruik hiervoor een tijdschakelaar die je op verschillende tijden in kunt stellen zodat er geen bepaald ritme te zien is in het aan- en uitgaan van het licht. Zorg er daarnaast voor dat je zowel beneden als boven dergelijke schakelaars gebruikt om op die manier een bewoonbare indruk te maken. Op de meest schakelaars kun je de tijd en de datum zelf instellen. Een andere manier om het te doen laten lijken of er iemand thuis is om een tweede auto op de oprit te parkeren. Vraag daarnaast om een bekende (zoals de buren) om af en toe de post weg te halen en om op sommige dagen de gordijnen eens te sluiten.

Ramen en deuren sluiten

Wanneer je lekker op vakantie bent in je recreatiewoning in de zomer is het heel aantrekkelijk om even een raampje open te laten staan zodat het lekker door kan waaien in de woning. Let hierbij echter altijd op dat het raam op zo’n manier open staat dat er niemand naar binnen kan. Wist je bijvoorbeeld dat de meeste inbrekers overdag hun prooi kiezen? In veel gevallen zijn de bewoners vaak gewoon thuis! Als je op vakantie eventjes boodschappen gaat doen of even een wandeling gaat maken moet je er altijd opletten dat je alle deuren en ramen goed afsluit. Hoe onschuldig het soms ook lijkt op een vakantieadres, dergelijke plekken zijn juist altijd aantrekkelijk voor inbrekers. Waar toeristen of vakantiegangers zijn, zijn inbrekers en oplichters.

Maak back-ups van belangrijke documenten en beelden

Als laatste tip is het belangrijk om van belangrijke documenten en beelden een back-up te maken. Neem je bijvoorbeeld op vakantie altijd je fototoestel mee om de leukste plaatjes te kunnen schieten ter herinnering van je vakantie? Dan is het aan te raden om tijdens je vakantie al foto’s van je geheugenkaartje af te halen en ze ergens anders (zoals op een laptop of externe harde schijf) op te slaan. Maak ook foto’s van serienummers van belangrijke apparaten zoals je laptop of de camera zelf. Regelmatig worden bepaalde producten teruggevonden en afgeleverd bij de politie na diefstal, maar vaak kunnen zij de eigenaar ervan niet meer terug vinden. Wanneer jij als bewijs een serienummer kunt laten zien kun je sneller worden herenigd met je spullen in het geval van diefstal. Beter goed voorbereid dan spijt achteraf!