Op welke manier ruilen van een appartement of huis?

geplaatst op 14-05-2022
 Tweede woning 
Heb je al eens overwogen je huis of appartement te ruilen voor vakantiedoeleinden? Je kunt van deze mogelijkheid gebruik maken, zelfs je aan het andere eind van de wereld moet voor een paar dagen of enkele weken. Lees deze tips om je huis veilig te ruilen.
alt

Woningruil: hoe werkt het?

Een vakantie houdt meestal in dat je een klein appartement huurt, in een hotel verblijft, of gaat kamperen. Velen van ons merken dat het huisvestingsbudget zich snel kan opstapelen, waardoor onze verblijfsduur korter wordt.

Er is wel een oplossing: ruilwoningen, een concept dat in Noord-Amerika en Canada ontwikkeld is en in Nederland en andere landen in de wereld steeds meer aanhang krijgt.

Om een woning tussen individuen te ruilen, moet je je inschrijven op gespecialiseerde sites voor dit doel. Je kunt je "woningruil" advertentie meestal plaatsen tegen een kleine jaarlijkse vergoeding.

Als je geregistreerd bent, kun je je advertentie plaatsen en dan op zoek gaan naar een woning die het best bij je past. Een gelijktijdige ruil of een niet gelijktijdige ruil kan op dezelfde data plaatsvinden zonder de aanwezigheid van de ruilende eigenaar (of huurder).

Er worden verschillende keren contact gelegd met je woningruilpartner. Je kunt weigeren met de ruil door te gaan als je slechte indrukken krijgt of als het gedrag afwijkt van je eigen gedrag.

Voordelen van het gebruik van een woningruil website:

Ondanks de inschrijvingskosten is het om verschillende redenen te verkiezen een site te gebruiken:

 

     In zeldzame gevallen zullen oplichters geen misbruik maken door het feit dat de site betalend is, ook al zijn ze niet verantwoordelijk voor de inhoud van de advertenties, die met eerlijkheid, vertrouwen en respect voor anderen gedaan worden.

     Je advertentie wordt door de site vertaald voor internationale uitwisselingen.

     Als er binnen een jaar geen ruil plaatsvindt, dan kan het abonnement door de site terugbetaald worden.

     In sommige gevallen kun je een optionele verzekering aanschaffen om onvoorziene schade of annulering te dekken.

     Mensen die het door jou gewenste voorwerp al geruild hebben, kunnen commentaar geven op hun ervaringen en jij kunt hetzelfde doen.

Enkele regels voor het ruilen van een woning:

     Je advertentie moet de werkelijkheid van je huis of appartement weerspiegelen en "verkoper-vriendelijk" zijn. Vergeet niet om toeristische attracties en plaatsen in de buurt te vermelden.

     Stel een contract op waarin staat hoe de telefoon, je auto, en het huisdier al dan niet gebruikt mogen worden.

     Om vertrouwen te wekken, moet je zowel per e-mail als persoonlijk verschillende keren contact opnemen met de persoon met wie je een huis of appartement ruilt.

     Behalve een geldige opstalverzekering heb je ook een aansprakelijkheidsverzekering nodig. Controleer het contract en licht je verzekeraar in als je van plan bent je voertuig uit te lenen.

     Zorg dat je kasten beschikbaar stelt voor je gasten en sluit alle breekbare en waardevolle voorwerpen en medicijnen af om ongelukken te voorkomen.

 

Alsof de accommodatie van jezelf is, zou je hem niet ondersteboven willen aantreffen, toch?

Goede praktijken voor een woningruil:

     Geef je gastheren een plaatselijk welkomstgeschenk (als je op dezelfde data het huis ruilt).

     Zorg dat je huis schoon is voor de ruil en geef schone lakens en handdoeken.

     Als je een maaltijd voor je gasten bereidt op de dag van hun aankomst, zullen ze dat op prijs stellen, vooral na een lange reis.

     Geef in een kleine brochure uitleg over bijvoorbeeld je apparaten, alarmsysteem, en automatische bewateringsinstallatie. Je vindt in deze brochure contactgegevens (buurman, brandweerman, enz.) en regels om je zo goed mogelijk aan te houden.

     Als alternatief zou een tweede toeristenboekje de plaatsen kunnen opsommen  of culturele evenementen die je niet mag missen. Neem er ideeën in op voor wandelingen, vermaak, en restaurants die je leuk vindt.

 

Als je rekening houdt met onze informatie hierboven, dan is de kans groot dat je uitwisseling zo goed mogelijk verloopt. Zo profiteer je maximaal van je verblijf tegen een super interessante prijs.