Praktische tips voor het inrichten van je (kleine) badkamer

geplaatst op 12-01-2023
 Tweede woning 
De meeste recreatiewoningen beschikken over in verhouding kleine badkamers. Om optimaal gebruik te maken van de ruimte die je hebt, is het daarom aan te raden om een interieurplan te maken wanneer je de badkamer efficiënt en praktisch in wil richten.
alt

Hoe je dat doet? Simpel: door badkamermeubels op zo'n plek te plaatsen dat het geheel alsnog ruimtelijk lijkt. Natuurlijk zijn er nog meer tips voor het inrichten van je badkamer. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Lichte en neutrale kleuren voor meer ruimte

Met de juiste kleur zet je in de badkamer direct de juiste toon. Het kleurgebruik is daar, net als in iedere andere ruimte van een huis, ontzettend belangrijk. Je kunt namelijk met lichte en neutrale kleuren een grotere ruimte creëren - optisch gezien dan. Daarnaast zijn dit soort tinten meestal tijdloos en raak je er minder snel op uitgekeken. Dat is wel zo prettig in een badkamer in een recreatiewoning want op die manier hoef je niet ieder jaar je badkamer om te bouwen.

Ga je toch liever voor een paar trendkleuren van dit moment? Dat is natuurlijk mogelijk, maar kies dan het liefst wel voor de meest rustige kleuren. Voor 2023 zien we dat natuurlijke tinten in de mode zijn, zoals bos- en heidekleuren. Denk aan verschillende tinten groen, maar ook aan zandkleur en diverse tinten bruin. Daarmee kun jij van je badkamer een kleurrijk geheel naar jouw smaak en wensen maken zonder dat je het geheel volgend jaar alweer zat bent.

Maak slim gebruik van spiegels en ramen

Over het algemeen beschikt een badkamer niet echt over hele grote ramen. Daarom is het belangrijk om goed om te gaan met het natuurlijke licht dat je wel hebt. Sluit ramen daarom ook niet helemaal af door er donkere rolgordijnen of andere dikke raamdecoratie voor te hangen, maar kies voor een transparante raamsticker. Dat zijn stickers waar wel licht doorheen komt, maar waar je aan beide kanten niet doorheen kunt kijken. Kortom: perfect voor een ruimte zoals de badkamer.

Waar je eveneens optische ruimte mee kunt creëren, zijn spiegels. De badkamer is gelukkig de juiste plek om een mooie grote spiegel op te hangen. Doe je dat ook nog eens op de juiste plek, bijvoorbeeld tegenover een raam of op een lange rechte muur dan zorg je ervoor dat de badkamer direct groter lijkt dan hij eigenlijk is. Kies voor een badkamerspiegel met verlichting en je hebt een heel handig badkamermeubel voor optisch gezien meer ruimte.

Schaf handige opbergruimtes en badkamermeubels aan

In een badkamer verzamel je al gauw de nodige producten zoals toiletpapier, handdoeken, washandjes en verzorgingsproducten. Leg je deze items allemaal los neer dan ziet dat er enorm rommelig uit. Omdat je, wanneer je je tweede woning verhuurt, gasten ontvangt, is het aan te raden om je badkamer strak en netjes voor elkaar te hebben. Dat doe je door handige opbergruimtes en badkamermeubels aan te schaffen, waarin je onder andere handdoeken en toiletpapier kwijt kunt.

Maar: denk altijd aan slimme oplossingen zodat je zo min mogelijk grondruimte inneemt. Ga bijvoorbeeld voor een hangend badkamerkastje met meerdere planken erin. Of gebruik een hoekje dat je anders nergens anders voor kunt gebruiken voor een paar hangende planken of een rails met een paar haken eraan. Op die manier kun je meer kwijt dan je misschien vooraf dacht én ziet het geheel er netjes uit.

Glazen douchecabine zorgt voor optisch meer ruimte

Tot slot nog een tip voor de douche in je badkamer: ga voor een glazen douchecabine om op die manier meer ruimte te creëren. Dat is zo, omdat je door het glas heen kunt kijken en niet tegen een dichte bak aan zit te kijken. Dit geldt natuurlijk ook voor andere meubels, maar het is de vraag in hoeverre je kunt gaan voor bijvoorbeeld glazen badkamermeubels. Daar moet je ook weer mee oppassen, omdat je anders alsnog alle spullen ziet liggen en dat voor een rommelig geheel kan zorgen.

Extra tip bij het inrichten van de badkamer: let ook goed op de verlichting die je gebruikt. De badkamer is een plek waar voldoende verlichting gewenst is, met name bij de spiegel. Daarvoor kan een badkamerspiegel of ander badkamermeubels met ingebouwde verlichting perfect zijn. Kies óók voor sfeerverlichting waarbij je zelf kunt kiezen wanneer je felle of juist meer warme lampen aan hebt staan. De meeste mensen vinden douchen of omkleden in sfeervolle verlichting fijner dan onder de felle lampen.