Recreatiewoning betaalbaar houden

geplaatst op 09-10-2020
 Tweede woning 
Een eigen tweede huis is natuurlijk een prachtig streven. Maar hoe zorg je ervoor dat het allemaal betaalbaar blijft en dat een eigen recreatiewoning een zegen blijf en geen last gaat worden?
alt

Velen dromen ervan, een eigen recreatiewoning in een mooi natuurgebied of juist dichtbij de zee. Je eigen plek om altijd op vakantie te kunnen, of om simpelweg even van omgeving te veranderen wanneer jij dat wilt. Een recreatiewoning kan uiteraard ook een bron van inkomsten zijn tijdens de perioden waarin jij zelf de woning niet wilt gebruiken. Maar hoe zorg je dat de kosten van een dergelijke woning zo laag mogelijk blijven?

Kosten laag houden

Ben je zelf best handig en vind je het niet erg om aan de slag te gaan met het verbeteren van een bestaande vakantiewoning? Je kunt kiezen voor een bestaand vakantiehuisje op een bungalowpark, of voor een stacaravan die toe is aan een opknapbeurt. De herfst en winter zijn perfecte perioden waarin je op zoek kunt gaan naar een huisje. Mail naar wat bungalowparken in de omgeving van een gebied dat je mooi vindt. Bekende natuurgebieden met een regelmatig aanbod in vakantiewoningen zijn de Veluwe en de kustlijn in Noord-Holland.

Onderhoud en vaste lasten

Bij de aankoop van jouw vakantiehuis is het slim om zoveel mogelijk gegevens, nota's en andere bewijsstukken (eventueel met een nog lopende garantie) op te vragen van de vorige eigenaar. Denk aan dakreparaties en bekijk de directe omgeving van de woning. Zijn er bijvoorbeeld scheefstaande bomen die tijdens een flinke storm schade zouden kunnen aanrichten? Laat je bij de koop van het huis goed voorlichten door bijvoorbeeld een notaris.

Stroomgebruik

Maak je gebruik van stroom van het park of is er sprake van een eigen contract? In beide gevallen kun je toch vaak besparen op jouw vaste lasten door energieleveranciers te vergelijken. Ook wanneer je aangesloten bent op het stroomnetwerk van het park. Wanneer het park aangesloten is bij RECRON kun je op het netwerk blijven, maar wel zelf voor een stroomleverancier kiezen bijvoorbeeld. Doe hier je voordeel mee! Bekijk ook de jaarlijkse standplaatshuur en eventuele onderhoudsbijdragen voor het park.

Recreatiewoning in het buitenland

Natuurlijk kun je ook kiezen voor een mooie recreatiewoning net over de grens. Bijvoorbeeld in Duitsland. Bekijk het omliggende gebied goed. Zijn er winkels nabij? Leuke steden of bezienswaardigheden? En hoe zit het met het gebruik van de faciliteiten op het park, zoals een zwembad? Met een goede lijst aan zaken die jij belangrijk vindt aan jouw toekomstige vakantiewoning weet je zeker dat je een huisje kiest waar je lang van kunt genieten.

Jouw recreatiewoning verhuren?

 

Niet alle parken staan de verhuur van jouw recreatiewoning op het park toe. Verdiep je in de geldende regels en voorschriften en weet dat je verantwoordelijk bent en blijft voor jouw huis, ook wanneer er gasten in verblijven.