Recreatiewoning even leeg? Zo tref je het straks weer in goede staat aan

geplaatst op 12-12-2020
 Tweede woning 
Dikke kans dat er – zeker in de winter – langere periodes zijn waarin je niet in je recreatiewoning verblijft. Je wilt deze uiteraard straks weer zo aantreffen zoals je hem hebt achter gelaten. Met onderstaande tips gaat dat lukken om je tweede huis in goede staat aan te treffen.
alt

Wat verstaan we precies onder een recreatiewoning?

Een recreatiewoning is een vakantiehuisje. Vaak is het een tweede huis, al zijn er ook mensen die wonen in een recreatiewoning. Of dat toegestaan is, hangt af van de gemeente. In principe is het echter bedoeld om vakantie in te vieren. Zo’n huisje kan in Nederland staan, maar ook in het buitenland. Hoewel het heerlijk is om zo’n huisje te hebben, zijn er wel een aantal zaken waar u op moet letten om onbezorgd plezier ervan te hebben.

Beveilig het huisje goed tegen inbraak

Vakantiehuisjes zijn geliefd en eenvoudig doelwit voor inbrekers. U bent er (in principe) tenslotte maar een deel van het jaar, waardoor zij genoeg kansen hebben om hun slag te slaan. Gelukkig zijn er genoeg manieren om het inbrekers lastig te maken. Het ligt voor de hand, maar let er allereerst op dat u alles goed sluit. Als u een raampje open laat maat u het een inbreker wel erg gemakkelijk. Om alles zo goed mogelijk te kunnen sluiten, heeft u een degelijk slot nodig. Veel mensen hebben verouderde sloten, waardoor inbrekers gewoon via de deur naar binnen kunnen komen. Een duidelijk en groot slot heeft daarnaast een afschrikwekkende functie. Laat de gordijnen het liefst dicht, zodat inbrekers geen zicht hebben op waardevolle spullen. Het is wellicht sowieso het beste om hele kostbare spullen naar uw ‘normale’ huis te brengen. Wilt u er echt voor zorgen dat inbrekers geen kans maken? Dan kunt u eventueel nog denken aan een alarminstallatie, verlichting met sensoren of een beveiligingscamera. Laatstgenoemde schrikt inbrekers ook vaak af. En mocht dat niet zo zijn, is het fijn dat u beelden heeft. Inbrekers worden namelijk zelden gepakt en camerabeelden vergroten de kans om de dader op te sporen. Er zitten wel de nodige kosten aan zulke maatregelen. Het is aan u om af te wegen in hoeverre dat het waard is.

Verzeker de recreatiewoning goed

Uw recreatiewoning goed verzekeren kan u een hoop zorgen besparen. Mocht er onverhoopt iets gebeuren terwijl u weg bent, dan hoeft u zich in ieder geval geen zorgen te maken over het financiële plaatje. Een verzekeraar kan uw recreatiewoningverzekering snel en goed geregeld voor u hebben. Afhankelijk van de dekkingen die u kiest, kunt u zich tegen zaken als schade en inbraak verzekeren. Het is daarnaast handig om een inboedelverzekering af te sluiten, zodat uw meubels en andere spullen die in het vakantiehuisje staan ook verzekerd zijn.

Maak uw recreatiewoning winterklaar

Zeker in de winter brengt u normaal gesproken minder tijd door in uw vakantiehuis. Sommige vakantieparken gaan zelfs helemaal dicht tijdens de winterperiode. Het is van belang dat u uw huisje winterklaar maakt, zodat het niet onverhoopt schade oploopt in de tijd dat u er niet bent. Vooral vorst kan veel schade aanrichten. Zorg in ieder geval dat u de volgende zaken heeft gedaan:

       Sluit het water af om te voorkomen dat u straks de leidingen moet vervangen. Bij vorst zou de leiding namelijk kunnen knappen. Het vervangen kan aardig in de papieren lopen, dus doet u ongetwijfeld liever niet.

       Check voor vertrek of er beschadigingen op het dak zitten. Deze kunnen namelijk in de winter erger worden. Ze kunnen dus beter nu nog gerepareerd worden.

       Vul de afvoeren met antivries.

       Zeker als u zeker weet dat u er voor langere periode niet zal zijn, kunt u veel geld besparen door de elektriciteit en het gas helemaal uit te zetten.

       Hoewel het geen goed idee om ramen op te laten (wegens de inbrekers), kunt u binnen wel voor de nodige ventilatie zorgen. Laat de binnendeuren, koelkast en kastdeuren bijvoorbeeld open staan, zodat u straks geen last heeft van schimmel.

Maak het huisje goed schoon

Als u de recreatiewoning nu goed schoonmaakt, plukt u daar later de vruchten van. Niets zo heerlijk als terugkomst in een blinkend schoon huisje. Alles wat vuil is kunt u beter weggooien voor vertrek, want het is niet bevorderlijk als dat zo’n lange tijd wordt achtergelaten.