Recreatiewoning – hoe maak je de beste keus voor omgeving en huisje?

geplaatst op 03-04-2021
 Tweede woning 
Het is nog nooit zo populair geweest om in eigen land op vakantie te gaan als in coronatijd. Daarom zijn er ook steeds meer mensen die een eigen recreatiewoning kopen in Nederland. Maar het kopen van een recreatiewoning is geen eenvoudig besluit. Past het vakantiepark wel bij je? En het gebied, is dat wat je zoekt? Dit zijn enkele belangrijke vragen die je jezelf moet stellen voordat je een vakantiehuisje aanschaft. Je wil natuurlijk niet teleurgesteld raken als je een vakantiewoning koopt.
alt

Daarnaast heeft Nederland een groot aanbod vakantiehuisjes. Dat maakt het niet makkelijker. Welke omgeving past bij je? Wat wil je kunnen doen en welke bezienswaardigheden wil je in de buurt? In dit artikel lees je alles over recreatiewoningen en hoe je de beste keus kan maken bij de aanschaf.

Aanbod vakantiewoningen in Nederland

Nederland is een klein landje maar heeft wel een groot aanbod recreatiewoningen. Dan zijn er ook nog alle omgevingen en provincies die veel invloed hebben op de keus voor een vakantiepark in Nederland. In Overijssel heb je niet dezelfde natuur, cultuur en omgeving als in Groningen. Je denkt dan misschien ‘dat maakt de keus makkelijker’, maar elke provincie heeft iets moois wat een andere provincie niet heeft.

Dan zijn er ook nog mensen die zeggen dat je beter een aankoopmakelaar in de arm kan nemen als je een vakantiehuisje gaat kopen. Dit is niet verplicht, maar kan de keus wel makkelijker maken. Je geeft je wensen op en hij of zij zoekt het huisje wat het beste bij je past. Maar hiervoor moet je nog wel enkele stappen doorstaan.

Wat moet je doen voor je een vakantiehuisje aanschaft?

Als je een recreatiewoning aanschaft wil je natuurlijk geen spijt krijgen. Daarom is het altijd verstandig om eerst een vakantie te boeken in een gebied dat je leuk lijkt. Hierdoor kan je zien of de omgeving echt wat voor je is en of je dus hier een huisje wil kopen of toch liever verder zoekt.

Maar waar staan nou die leuke huisjes? Dit kan je vinden op het internet. Kies de juiste site uit en bekijk waar alle vakantiehuisjes staan en in welke omgeving ze staan. Zo kan je een mooie en geschikte omgeving uitzoeken voor je een vakantie boekt.

Als je een omgeving hebt uitgezocht en een proefvakantie hebt geboekt, moet je ook kijken naar de bezienswaardigheden en dingen die je in de omgeving kan doen. In de middle of nowhere een huisje kopen kan mooi zijn, maar of je veel te doen hebt is nog maar de vraag. Kijk dus goed naar dichtstbijzijnde dorpen en steden en wat je daar allemaal kan ontdekken.

Het is tevens aan te raden om te kijken naar de bouwkundige staat van het huisje. Als je veel onderhoud aan het huisje hebt, wordt kopen minder interessant en ga je niet met plezier op vakantie. De omgeving kan heel mooi zijn, maar kies dan voor een ander huisje als die te koop staan.

Maak voor jezelf een lijstje met alle punten waar je op moet letten voor het aanschaffen van een geschikte recreatiewoning. Je weet dan zeker dat je op alle belangrijke punten let en het meest geschikte huisje voor je vindt.

Conclusie

Een vakantiewoning kopen is erg lastig. Hij moet bij je passen, in de juiste omgeving staan en in een goede staat zijn. Daarnaast is je budget erg belangrijk. Veel punten waar je aan moet denken. Kijk eerst naar de omgeving en aanbod. Gebruik hiervoor een website die alle provincies en aanbod op een rijtje zet. Je kan dan zien waar er woningen te koop staan.

Zodra je dit gedaan hebt is het belangrijk dat je kijkt naar de staat van de tweede woning. Heb je er veel werk aan? Is er schade te zien?  Moet het verbouwd worden en krijg je er meubels bij? Dit kan een grote invloed hebben op je mogelijkheden en budget. Wat tevens een belangrijk punt is.

Koop nooit zomaar een vakantiewoning. Boek eerst een proef vakantie en kijk of de omgeving echt wat voor je is. Welke bezienswaardigheden heb je er en zijn er dorpen en steden in de buurt? Belangrijke vragen die je je moet stellen.

Als je deze punten volgt weet ik zeker dat je het perfecte huisje kan vinden in de perfecte omgeving. Ik weet zeker dat je met dit artikel de juiste keus kan maken voor je toekomstige recreatiewoning.