Recreatiewoning kopen? Check hier de voor- en nadelen

geplaatst op 25-03-2023
 Tweede woning 
alt

Uit onderzoek van Pointer (KRO-NCRV) blijkt dat steeds meer Nederlanders een tweede woning aanschaffen. Dat doen ze voornamelijk met het doel om het huis te verhuren en er zo geld aan te kunnen verdienen. Ook vinden de meeste mensen het fijn om een extra plekje te hebben om zelf naartoe te kunnen gaan.

Overweeg je ook om een recreatiewoning te kopen, maar twijfel je nog over een aantal zaken? In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen met je waar je rekening mee moet houden bij een recreatiewoning kopen.

Voordelen van een tweede huis aanschaffen

Menig Nederlander droomt ervan: een tweede huis kopen. Dat is niet zo vreemd, want het hebben van een tweede woning of een recreatiewoning biedt talloze voordelen aan. Hoe prettig is het bijvoorbeeld om je af en toe terug te kunnen trekken op een plekje in de natuur wanneer je bijvoorbeeld zelf in de grote stad woont? Lekker uitwaaien terwijl je de drukte van alledag vergeet. Dat is zeker niet het enige voordeel van een recreatiewoning kopen; denk ook aan de onderstaande pluspunten.

Op vakantie gaan wanneer jij daar zin in hebt

Het grootste voordeel van een tweede huis hebben is dat je zelf op vakantie kunt gaan wanneer jij dat wil. De kans is groot dat je voor een woning hebt gekozen op een plek waar je heel blij van wordt, bijvoorbeeld in de bossen of aan het strand. Dat huisje kan jouw getaway zijn wanneer jij daar behoefte aan hebt; ook wanneer je het huis verhuurt. Blok een paar weekenden of weken per jaar en je hebt dé plek voor jezelf om even tot rust te komen.

Geld verdienen met de verhuur van recreatiewoning

Een tweede woning wordt daarnaast veel gebruikt als inkomstenbron. Je kunt zo'n huisje immers verhuren aan toeristen en geïnteresseerden. Al met al kun je een fijn zakcentje verdienen met het verhuren van een recreatiewoning; helemaal wanneer het huis op een bijzondere of mooie plek staat en in aantrekkelijke seizoenen en vakanties zoals de zomervakantie verhuurd wordt. Kijk wel goed naar de regels van de gemeente of het park waarop je een huisje hebt, zodat je alles onder de juiste voorwaarden kunt verhuren. 

Goed alternatief voor geld op spaarrekening

De laatste jaren is de spaarrente ontzettend laag geworden. Daarom zijn veel mensen in Nederland op zoek gegaan naar een aantrekkelijk alternatief om op die manier nog iets te kunnen verdienen aan hun spaargeld. Een recreatiewoning kopen is een hele goede investering omdat je op die manier je spaargeld omzet tot inkomstenbron. Het is uiteraard wel aan te raden om hier eerst over in gesprek te gaan met een financieel adviseur om te kijken of het kopen van zo'n woning voor jou de juiste optie is.

Zijn er ook nadelen te vinden aan een recreatiewoning kopen?

Hoe voordelig en aantrekkelijk een recreatiewoning kopen ook klinkt én ook is; er zijn altijd enkele kritische punten waar je rekening mee moet houden. Er zijn namelijk een paar nadelen waar je ook op moet letten bij het kopen van een tweede huis. Denk bijvoorbeeld aan de onderstaande minpunten.

De prijs van vakantiehuizen zit flink in de lift

We vertelden je eerder in dit artikel al dat het kopen van vakantiehuisjes ontzettend populair is. Dat betekent dat er veel mensen in Nederland op zoek zijn naar een tweede woning om te verhuren of om zelf gebruik van te maken (of een combinatie daarvan). Daardoor slinkt het aanbod, waardoor de prijs flink in de lift zit. Houd daar rekening mee wanneer je op zoek gaat naar een passend huisje.

Niet meer lenen dan 70% voor de hypotheek

Daarnaast moet je weten dat je voor de hypotheek van een tweede woning niet 100% van de woningwaarde kunt lenen. Sterker nog: je kunt 'slechts' 70% van het totaal krijgen om te gebruiken voor een recreatiewoning. Alles boven die 70% moet je zelf zien te financieren. Het is mogelijk om te investeren met je spaargeld of om een lening aan te gaan om het geheel te kunnen betalen.

Voorwaarden voor verhuur van de woning

 

Tot slot moet je er rekening mee houden dat niet iedere woning zomaar verhuurd mag worden. De bestemming van de desbetreffende woning moet bedoeld zijn voor recreatiedoeleinden. Daarnaast kun je nog te maken krijgen met regels van een vakantiepark waarop het huisje te vinden is. Kijk daar goed naar voordat je kiest voor een recreatiewoning kopen zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan wanneer je zo'n huisje wil gaan verhuren.