Frankrijk is een ontzettend veelzijdig land en is dan ook niet voor niets zeer geliefd bij Nederlanders die een tweede huis bezitten. Het klimaat is, zeker in Zuid-Frankrijk, net wat warmer en aangenamer dan bij ons in Nederland en het landschap is er bovendien prachtig. De zee kan ook opgezocht worden, evenals de bergen, wat Frankrijk een geschikt vakantieland maakt. Populaire en bekende streken in Frankrijk zijn bijvoorbeeld de Provence en de Languedoc-Roussillon, gelegen in het zuiden van Frankrijk. Wie een tweede huis, bedoeld voor recreatie, in Frankrijk bezit of gaat kopen, kan er voor kiezen om de tweede woning, gedurende de tijd dat men er zelf niet verblijft, te verhuren aan derden. Op die manier kunt u inkomsten genereren uit uw tweede woning om de kosten te dekken en wordt uw tweede huis dus een investering. Men kan een tweede woning in Frankrijk ook zien als een belegging. Vanzelfsprekend is het niet zo dat iedere woning die men koopt direct een goede investering of verantwoorde belegging zal zijn. Het is dan ook raadzaam om u vooraf goed te verdiepen in de huizenprijzen, kosten die horen bij het bezitten en eventueel verhuren van een tweede huis en ook praktische zaken die hierbij komen kijken. Wel is het zo dat men door het kopen van een tweede huis (in het buitenland) een aanslag op uw spaargeld dat in box 3 valt bij de Nederlandse fiscus, kunt voorkomen. Frankrijk is een stabiel land als het gaat om toeristen en wordt al jaren lang steevast door veel mensen als vakantieland gekozen. Van tijdelijke populariteit heeft een land als Frankrijk geen last.
De huizenprijzen in Frankrijk variëren enigszins in de tijd en de prijzen van vakantiehuizen kunnen nog wat meer op en neer gaan. Op de langere termijn gezien, zijn de huizenprijzen in Frankrijk vrij stabiel en zult u niet snel een onsolide investering doen. De huizen in Zuid-Frankrijk, bijvoorbeeld aan de Côte d’Azur, zijn vrij prijzig vergeleken met huizen in het noorden en midden van Frankrijk uit de buurt van Parijs, zoals in streken genaamd Lorraine en Auvergne. Hierbij moet wel vermeldt worden dat verwacht wordt dat de huizenprijzen in het noorden en midden van Frankrijk nog wel zullen gaan stijgen. In het zuiden zal dit veel minder sterk merkbaar zijn. Dat het zuiden duurder is, geldt daarbij niet alleen voor woningen, ook een kopje koffie of een wijntje is in het zuiden van Frankrijk vaak een stukje duurder dan in Noord-Frankrijk het geval zal zijn.
Over huurinkomsten, die u ontvangt dankzij de verhuur van uw tweede woning in Frankrijk, zal in principe inkomstenbelasting betaald moeten worden. Hoeveel inkomstenbelasting u moet betalen zal van uw situatie afhangen. In de EU geldt dat u inkomstenbelasting moet betalen aan de staat van het land waar u de inkomsten binnenhaalt. In uw geval, wanneer het dus gaat om een tweede woning in Frankrijk, moet u belasting betalen aan de Franse staat die de belasting heft. U kunt dubbel belasting betalen voorkomen door het belastingformulier voor de Nederlandse fiscus op de juiste manier in te vullen. U geeft uw tweede woning in Frankrijk op in box 3. Daarna trekt u de waarde van de tweede woning in box 3 weer af in de kolom genaamd ‘vermijding dubbele belasting’. In de meeste situaties is het resultaat dan nul euro belasting bij de Nederlandse fiscus voor huurinkomsten vanuit uw tweede woning in Frankrijk.
In Frankrijk heeft men allereerst te maken met het onderscheid tussen gemeubileerde en ongemeubileerde verhuur van uw tweede huis. Voor gemeubileerde verhuur geldt een speciaal tarief binnen de Impôt sur le Revenu (kortweg IR genoemd) wat het ‘micro-BIC’ genoemd wordt. U kunt u tweede woning in Frankrijk, wanneer uw gemeubileerde verhuur onder het micro-BIC valt, voor maximaal zes maanden aaneengesloten aan één huurder verhuren. Het is wettelijk verplicht om aangifte te doen bij de Franse fiscus en zelf hier achter aan te gaan, doet u dit niet dan kan u dat op een boete komen te staan. Wilt u uw tweede woning in Frankrijk verhuren, dan moet u dit melden bij de ‘Mairie’ (de gemeente). Wat heel belangrijk is in Frankrijk, is om te bekijken of u uw woning wilt laten classificeren of niet. Dit classificeren kost u wel geld, maar kan u belastingtechnisch gezien ook veel geld opleveren. Het is dan ook raadzaam om uit te zoeken, eventueel met een specialist samen, wat in uw situatie het gunstigst is voor u op financieel gebied. Voor een wel geclassificeerde tweede woning gelden andere belastingregels dan voor een niet geclassificeerde tweede woning. U kunt online aangifte doen bij de Franse fiscus, hiervoor heeft u wel een zogenaamd ‘no. de Télédeclaration’ nodig.
Naast al deze wet- en regelgeving op het gebied van de verhuur van uw Franse tweede huis en de belastingen die daarbij om de hoek komen kijken, zijn er natuurlijk ook nog een aantal praktische zaken waar men rekening mee moet houden bij het verhuren van uw recreatiewoning gelegen in Frankrijk. Het begint natuurlijk allemaal bij het aan de man brengen van uw woning die te huur is. Er zijn tegenwoordig talloze mogelijkheden om aan potentiële huurders te laten weten dat u een huis in Frankrijk verhuurt, wat u precies verhuurt en wanneer u verhuurt. Zo zijn er veel verschillende sites die duizenden bezoekers trekken en waar het aanbod per land of streek verzameld is. U kunt zich, soms kosteloos, soms tegen een vergoeding, aanmelden bij dit soort sites om op die manier huurders te trekken. Daarnaast kunt u ook een eigen website onderhouden. Dit is in principe een goed idee, want zo kunt u wat eventueel wat meer aanvullende informatie geven over uw woning die te huur is en over u zelf als verhuurder. Wat een nadeel is van een eigen site, is dat deze vaak voor het grote publiek wat moeilijker te vinden is. Om die reden is puur en alleen een eigen website vaak niet voldoende om genoeg huurders voor uw tweede woning in Frankrijk te vinden. U zult het dan namelijk echt moeten hebben van een uitgebreide vrienden- en kennissenkring en wellicht gasten die jaar na jaar bij u terug komen. Wat bovendien iets om over na te denken is, omdat uw tweede woning zich in het buitenland bevindt en u er zelf in de perioden dat u niet in uw tweede woning verblijft ook niet in Frankrijk bent, is hoe u de gasten wilt ontvangen, de sleutel aan ze gaat overhandigen en weer inneemt en hoe u de schoonmaak wilt regelen. U kunt hiervoor een organisatie in de arm nemen en kijken wat voor jullie een oplossing zou kunnen zijn. Eventueel kunt u ook zelf mensen inschakelen die u kunnen helpen bij de verhuur van uw Franse tweede woning.