Welke verzekering voor mijn recreatiewoning?

geplaatst op 18-12-2018
 Tweede woning 
alt

Als je in het bezit bent van een vakantiehuis/recreatiewoning, kan het verstandig zijn deze goed te verzekeren. Veel hypotheekverstrekkers stellen zelfs een opstalverzekering verplicht, voordat jij een hypotheek kunt krijgen voor jouw vakantiewoning. In dit artikel wordt beschreven op welke manier jij jouw recreatiewoning het beste kunt verzekeren.

Welke verzekering is nodig?

Voor het verzekeren van jouw vakantiewoning kun je het beste gebruik maken van een normale opstalverzekering. De opstalverzekering dekt schade aan de woning door bijvoorbeeld brand, inbraak of storm. Bij sommige verzekeraars is het zelfs mogelijk om te kiezen voor een speciale recreatiewoningverzekering.

Het nut van een recreatiewoningverzekering is dat je alles kan regelen bij dezelfde verzekeraar. Dit voorkomt problemen met het claimen van schade bijvoorbeeld de inboedel of de woning zelf. Je kunt vaak ook korting ontvangen van de verzekeraar op je premie bij het combineren van beide verzekeringen.

Reisverzekering

Naast het afsluiten van een recreatiewoningverzekering is het ook handig om een reisverzekering af te sluiten. Een reisverzekering dekt namelijk onder andere schade of diefstal van bagage, geeft hulp via een alarmcentrale, kan indien een afgesloten annuleringsverzekering de kosten van een geannuleerde vakantie vergoeden en dekt de meeste medische kosten indien jou wat overkomt. Op deze manier kom je nooit voor onverwachte kosten te staan en het afsluiten van een reisverzekering neemt normaliter geen hoge premiekosten met zich mee.

Kortlopende of doorlopende reisverzekering

Bij het afsluiten van een reisverzekering zijn er twee opties namelijk een kortlopende of een doorlopende reisverzekering. De voor en nadelen van deze twee reisverzekeringen kun je hieronder vinden.

Kortlopende reisverzekering

Voordelen                                                                                                      
-Loopt automatisch af;
-Alleen betalen voor de dagen die je op vakantie bent;
-Op maat samenstellen voor één vakantie.

Nadelen
-Duurder als je langer dan 21 dagen of vaker dan één keer per jaar op vakantie gaat.

Doorlopende reisverzekering

Voordelen
-Altijd verzekerd op vakantie, ook last minute boekingen;
-Eén keer regelen en eenmaal de afsluitpremie betalen;
-Goedkoper als je langere periode op vakantie gaat of meerdere keren;
-Tussentijds mogelijk om aan te passen.

Nadelen
-Loopt automatisch door na het eerste jaar met een opzegtermijn van één maand wanneer je hem niet opzegt.