Regio kiezen waar een tweede huis te kopen

geplaatst op 19-05-2016
 Tweede woning 
alt

U heeft bijvoorbeeld samen met uw partner of alleen besloten om een tweede huis te gaan kopen. Misschien weet u dan ook al meteen welk land uw voorkeur heeft, maar misschien ook nog helemaal niet. Het is wel degelijk van belang om te weten naar welk land (of naar welke landen) uw voorkeur uitgaat. Dankzij het maken van een selectie, als het gaat om landen en streken, kunt u gericht gaan oriënteren en uiteindelijk ook echt gericht gaan zoeken naar een geschikt tweede huis. Het kiezen voor een specifiek land of voor een specifiek gebied zal u helpen bij uw zoektocht en zal u veel tijd schelen.

Een selectie maken op het gebied van landen en streken

In vrijwel ieder land werkt het kopen van een (tweede) huis net wat anders. Dat maakt dat het van belang is om uiteindelijk voor een bepaald land te kiezen of een selectie te maken van landen die u geschikt vindt voor het kopen van een tweede huis. Zo kunt u bijvoorbeeld ervoor kiezen om naar een huis in Frankrijk te zoeken, of naar een huis in de buurt van Middellandse Zee. Hoe kleiner het gebied waar u (naar verloop van tijd) voor kiest, hoe gemakkelijker de zoektocht zal worden. Het spreekt voor zich dat ‘in de buurt van de Middellandse Zee’ een vrij ruim begrip is en dat zoeken naar een huis in deze regio een klus is die veel tijd zal kosten. Daarnaast werkt het kopen van een huis in Italië bijvoorbeeld net wat anders dan het kopen van een huis in Spanje of in Frankrijk. Zoeken naar een huis in Frankrijk lijkt dan al wat gemakkelijker dan zoeken naar een huis in de buurt van de Middellandse Zee, maar laatsgenoemde land kent vele streken en provincies, dus het is zeker niet onverstandig om een selectie te maken van een aantal streken die u aanspreken. Op deze manier verkleint u het gebied om te zoeken en wordt het ook gemakkelijker om te zoeken. Daarnaast kunt u er dan rekening mee houden dat men in Frankrijk op een bepaalde manier te werk gaat als het gaat om de verkoop en aankoop van een (tweede) huis. Makelaars spelen bijvoorbeeld in verschillende landen een verschillende rol. In landen als Spanje en Frankrijk kan een huis ook door meerdere makelaars als te koop worden aangeboden. Dit soort zaken zijn van belang tijdens de zoektocht naar uw ideale tweede woning; het tweede huis van uw dromen.

Vastgoedprijzen in verschillende landen

De prijzen van vastgoed stijgen en dalen continu, ze zijn vrijwel nooit echt stabiel. Wie hier op let kan veel voordeel hebben bij de aankoop van een tweede huis (in het buitenland). Weet u bijvoorbeeld dat de huizenprijzen in Italië aan het dalen zijn, dan zou u nog even kunnen wachten met de aankoop van een tweede huis in Italië. Heeft u opgemerkt dat de prijzen van vastgoed in Spanje juist flink aan het stijgen zijn, dan is het wellicht beter om niet te lang te wachten met de aankoop. Het verkopen van een tweede woning is bij een stijging van de vastgoedprijzen eventueel juist wel weer gunstiger. Door de vastgoedprijzen in het oog te houden kunt u mogelijk een investering doen die interessant kan zijn voor de toekomst.