Reisvoorbereiding Duitsland: tips voor een onbezorgde autovakantie

geplaatst op 30-01-2023
 Zomervakantie 
alt

Sinds het begin van de pandemie gaan we steeds vaker met de auto op vakantie, blijkt uit recent onderzoek. Wanneer je over een recreatiewoning in Duitsland beschikt, heb je geluk. Duitsland is namelijk een populaire bestemming onder de Nederlanders.

Ongeacht waar je in dit grote land een vakantiehuis hebt staan, is het leuk om eens te kijken naar dé tips en tricks voor een onbezorgde autovakantie in Duitsland. Die tips kun je zelf gebruiken of misschien via mail of het boekingsysteem meegeven aan de gasten die naar je recreatiewoning komen.

Goed voorbereid op pad met milieusticker voor Duitse steden

Als eerst is het in ieder geval goed om te weten dat je op veel plekken een milieusticker voor Duitse steden nodig hebt. Verspreid over het land vind je talloze milieuzones waar je zo'n sticker nodig hebt om de zone in te rijden. Op die manier wil de overheid in Duitsland het gebruik van openbaar vervoer stimuleren om op die wijze een gezondere lucht en leefomgeving in de steden te krijgen. Met een milieusticker of milieuvignet geef je aan hoe zuinig je auto is.

Met een groene milieusticker voor Duitse steden mag je in iedere milieuzone rijden. Een gele sticker is alleen geldig in Neu Ulm en de oude rode stickers worden niet meer gemaakt. Wanneer je over een hele oude auto beschikt, is de kans groot dat je geen Duitse milieusticker krijgt. Kijk dus goed voor vertrek of je überhaupt zo'n vignet denkt nodig te hebben. Heb je geen milieusticker maar rijd je wel een milieuzone binnen? Dan kun je een boete krijgen van 100 euro.

Wat is er verplicht in de auto in Duitsland?

Naast een milieusticker is er een aantal andere zaken dat handig is om bij je te hebben wanneer je met de auto op vakantie gaat. Ga altijd goed voorbereid op roadtrip zodat je onderweg niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Dat betekent: genoeg eten en drinken mee, een goed humeur op zak en goed uitgerust op reis gaan. Heb je het idee dat je even pauze nodig hebt omdat je vermoeid raakt van het rijden? Altijd doen. De reis duurt dan weliswaar iets langer, maar op die manier is het wel fijner en veiliger rijden.

Wat ook goed is om te weten, is dat er in Duitsland andere verkeersregels gelden. Je bent bijvoorbeeld verplicht om een gevarendriehoek, een veiligheidsvest en een EHBO-doos mee te nemen. Voor Duitse autorijders is dat sowieso verplicht, maar het wordt voor buitenlanders ook aangeraden. Dat geldt ook voor een brandblusser en reservelampen. Extra tip: neem altijd een blauwe schijf mee voor parkeren. In Duitsland maken ze daar veel gebruik van.

Tanken in Duitsland: dit moet je weten

Jarenlang gaan Nederlanders die bij de Duitse grens wonen al de grens over om bij onze oosterburen te tanken. Sinds de benzineprijzen in de lift zitten, is dat wel eens andersom het geval geweest maar over het algemeen kun je nog veel tankstations in Duitsland vinden waar je goedkoper kunt tanken. Maak daar dus zeker gebruik van tijdens je autovakantie door en naar Duitsland, want daarmee kun je veel geld besparen. Er zijn nog wel een paar dingen die hierbij handig zijn om te weten. Zo is Euro 95 E10 (Super E10, Super 95 E10) overal goed verkrijgbaar, evenals E5.

Ook Euro 95 E5 en Superplus 98 E5 zijn nog steeds goed te krijgen. Heb je een flexifuelauto die E85 nodig heeft (met maximaal 85% bio-ethanol) dan moet je goed op letten, want dat is minder goed verkrijgbaar. Diesel is wel gewoon goed te krijgen in Duitsland, evenals speciale winterdiesel die bij kou minder snel kristalliseert. Heb je gas (LPG) nodig dan zijn er zo'n 6000 plekken in Duitsland waar je dat kunt krijgen. Elektrische auto's kunnen bij zo'n 75000 laadpunten terecht.

Overige tips voor een autovakantie in Duitsland

Natuurlijk zijn er nog veel meer tips om je rondreis of roadtrip door Duitsland een stuk onbezorgder te maken. Denk onder andere aan de volgende tips:

  • Check voor vertrek of er tolwegen zijn op je route. Hoewel de meeste wegen volledig tolvrij zijn, is er een aantal weggetjes in Beieren en een paar tunnels waar tol wordt gevraagd.

  • Zorg ervoor dat je eventuele pechhulp kan inschakelen mocht dat nodig zijn op de wegen in Duitsland.

  • Kijk goed naar je (reis)verzekeringen voor vertrek. Zo weet je, net als bij het aanschaffen van een milieusticker voor Duitse steden, dat je goed voorbereid bent voor een autovakantie in Duitsland.