Reizen tijdens een zwarte zaterdag

geplaatst op 15-06-2012
 Zomervakantie 
alt

Vakantiegangers die met de auto afreizen richting het vakantieadres hebben er wellicht wel eens mee te maken gehad, de beruchte zwarte zaterdag. Dit fenomeen betreft de drukke zaterdagen dat er voor veel mensen de vakantie is begonnen en deze massaal richting het buitenland trekken. Gevolg is vaak dat je rekening moet houden met urenlange vertragingen.
De beste oplossing is dan ook om het afreizen richting je vakantiebestemming op een zwarte zaterdag te vermijden. Maar dit is natuurlijk niet voor iedereen mogelijk.
Daarom hieronder kort beschreven waar de belangrijkste knelpunten zich bevinden en hoe extra rekening te houden met het reizen op een zwarte zaterdag. Er komt dus meer bij kijken als huisje huren, in de auto stappen en met enige spoed richting je accommodatie.

Welke landen kennen een zwarte zaterdag

Het meest bekende vakantieland waar een zwarte zaterdag voor grote problemen zorgt is toch wel Frankrijk. Veel mensen rijden richting het zuiden van dit land of komen hier doorheen richting Spanje. Op de drukste zaterdagen van het jaar moet u rekening houden met lange files op weg richting Zuid-Frankrijk. Vooral onder Lyon wordt het druk.
Ook landen als Duitsland komen niet onder enkele zwarte zaterdagen per jaar uit. Veel vakantiegangers reizen richting Oostenrijk, Zwitserland of Italië en gebruiken Duitsland als reisroute richting het vakantiehuis.
Een bekend knelpunt is rondom München, dit deel van Beieren is erg druk tijdens de vakantieperiode. In Zwitserland kunt u vertraging incalculeren bij de Gotthardtunnel, reken op wachttijden van minimaal een paar uur.
In Italië is het erg druk bij de bekende Italiaanse meren, vooral op de wegen die naar het Gardameer leidden moet u rekening houden met een langere reistijd.

Voorzorgsmaatregelen tijdens heen- of terugreis vakantie

Als u tijdens een zwarte zaterdag toch moet afreizen richting uw vakantieaccommodatie of uw vakantie zit erop en u keert terug richting Nederland, dan is het verstandig om enkele voorbereidingen te treffen waar u tijdens de reis profijt van zult hebben.
Belangrijk is het om veel drinken mee te nemen, u zit urenlang in de auto en vooral in de zomermaanden is het erg belangrijk voldoende vocht tot u te nemen. Kies bij voorkeur voor bronwater, dit is de beste dorstlesser.
Neem bij voorkeur een routeplanner mee tijdens de autovakantie, maar daarnaast ook deugdelijke landkaarten zodat u eventueel nog een sluitroute kunt proberen te nemen als het fileprobleem te groot wordt.
Verstandig is het om uw mobiele telefoon op te laden voor vertrek. Mochten er problemen komen als bijvoorbeeld autopech dan kunt u hulp inroepen. Wellicht reist u met meerder auto’s af richting uw vakantieadres, het is dan altijd makkelijk om contact te kunnen onderhouden met de andere vakantiegangers.
Voor vertrek is het belangrijk om uw reisverzekering op orde te hebben, controleer dit dus voor vertrek.
Denk eraan om goed uitgerust op vakantie te gaan. De lange rit zal de nodige energie kosten en het is dus een vereiste dat u fit achter het stuur zit.

Mensen die per auto op een zwarte zaterdag de reis naar de vakantiebestemming hebben meegemaakt kunnen het beamen. Leuk is anders, maar het kan zijn dat er geen andere dag is om de autoreis te ondernemen. Wellicht kunt u met bovenstaand verhaal uw reis enigszins veraangenamen. Ik wens u alvast een leuke vakantie !