Rondreis Azië? Beveilig je huis met deze tips

geplaatst op 20-05-2020
 Zomervakantie 
Voor langere tijd de deur uit voor een langdurige vakantie of een enerverende rondreis op een ander continent. Verstandig is het dan om je thuis goed achter te laten.
alt

Azië is een bijzonder deel van de wereld. Enerzijds lijken er veel overeenkomsten te zijn tussen de landen binnen dit continent, toch zijn er ook heel veel culturele verschillen. Vertrek met trek, want Azië zul je voor een groot deel met je smaakpapillen beleven. Denk aan Sushi in Japan, pittige gerechten in Thailand en Street Food in … overal in Azië! Het zal geen weekend trip worden, dus moet je de woning veilig achterlaten. Wanneer je nog dit jaar wilt vertrekken zul je snel voor beveiliging in huis moeten zorgen. Als je nog niet de koffers aan het inpakken bent kun je ook thuis al genieten van deze zes slimme oplossingen voor huisbeveiliging.

1. Centraal alarmsysteem

Een alarmsysteem is zeker geen overbodige luxe. Dat geldt niet alleen voor wanneer je van huis bent, je wilt naast de inboedel ook graag de gezinsleden veilig stellen voor indringers. Er zijn enkele manieren om een alarmsysteem te installeren. Als de woning reeds voorbereid is op een centraal systeem kun je eenvoudig kabels leggen of inprikken. Wanneer dit niet het geval is kun je beter via draadloze communicatie werken. Er zijn all-in-one oplossingen die autonoom werken, de mogelijkheden worden aanzienlijk ruimer wanneer het mogelijk is om via het WiFi netwerk apparaten aan elkaar te koppelen via een centrale hub zoals de TaHoma van Somfy. Zo kun je alle veiligheidsmaatregelen via één app bedienen.

2. IP camera voor buiten

Een IP camera kan draadloos beelden verzenden naar opslag in de cloud. Zo kun je vanaf iedere locatie de beelden terugkijken, dus ook wanneer je op vakantie bent. Een standaard alarmsysteem met bewegingsdetectie kan aangeven dat er iets gaande is, een IP beveiligingscamera laat zien wat er gebeurt. Naast online opslag zijn er ook mogelijkheden om lokaal beelden op te slaan. Er zijn zelfs camera’s die bij een stroomonderbreking of uitval van het WiFi signaal nog steeds blijven functioneren (voor een beperkte periode). Je zult dan een SMS ontvangen dat het systeem plat ligt, je kunt vervolgens een vertrouwd persoon even laten controleren wat er aan de hand is.

3. IP camera voor binnen

Ook bewakingscamera's voor binnen zijn sterk in populariteit toegenomen. Deze apparaten bieden extra beveiliging wanneer er toch een indringer in de woning aanwezig is, ook kun je hiermee allerlei andere zaken monitoren. Denk aan een huisdier die thuis blijft en verzorgt wordt door de buren. Of een schoonmaakdienst die toegang heeft tot de woning, en de bewegingsdetectie activeert. Laat vertrouwde personen in huis wel even weten dat er een camera aanwezig is. Wanneer je zelf thuis bent kun je de camera uitschakelen, de Somfy indoor camera heeft hiervoor zelfs een fysiek privacy klepje ingebouwd.

4. Sensoren zijn de ogen en oren van je huis

Nu je beschikt over een centraal alarmsysteem kun je dit uitbreiden met sensoren. IP camera’s leggen beelden vast, met infrarood mogelijkheid werkt dit ook in het donker. Maar er zijn meer mogelijkheden voor detectie. Een schakel onderbreker bijvoorbeeld. Dit zijn twee delen die je aan de ene kant op een raam of deur monteert, en aan de andere kant op het kozijn plaatst. Wanneer deze verbinding wordt verbroken zal het alarm in werking treden. Ook bewegingsdetectie op basis van een PIR sensor is een eenvoudige manier om beweging te registreren binnen en buiten de woning. De meer geavanceerde systemen kunnen mensen van dieren of voorbijrijdende auto’s scheiden.

5. Laat de woning ‘bewoond’ achter

Een grote stapel brieven op de deurmat zal niet meer zo’n probleem zijn, want veel informatie krijg je tegenwoordig digitaal binnen. Gordijnen die wekenlang open of dicht blijven laten inbrekers zien dat de woning verlaten is. Dit geldt ook voor verlichting die altijd hetzelfde blijft. Wanneer je met gadgets zoals slimme lampen van Philips Hue aan de slag gaat, of zonwering van Somfy, dan kun je hiermee de woning een zelfstandig leven laten leiden. Raamdecoratie biedt verhoogde privacy, en lampen kun je naar hartelust in- en uitschakelen. Ook op afstand, maar via een timer is het nog veel eenvoudiger.

6. Alarmering 2.0

Voorheen was een alarm vooral een zeer luid geluidssignaal om de buurt mee wakker te schudden. Door valse waarnemingen is dit niet alleen vervelend voor de omgeving, het wordt ook niet meer serieus genomen. Het is ook mogelijk om een stil alarm af te laten gaan, door bijvoorbeeld een notificatie te sturen naar je smartphone. Bekijk even de melding, check de IP camera beelden en besluit daarna of alarm slaan van toepassing is. Wanneer je op goede voet staat met de buren kun je een gast netwerk aanleggen, waarmee je een digitale buurtwacht kunt inrichten. Zo kunnen de thuisblijvers de vakantiegangers een handje helpen.

Wanneer je snel vertrekt wensen we je een veilige en gezonde thuiskomst in een slim beveiligde woning, als je later vertrekt kun je direct genieten van meer veiligheid én verhoogd wooncomfort.