Wie kent het niet. Na afloop van de vakantie zie je dat je banksaldo aardig gekrompen is. Dit valt je toch vies tegen, je wist dat je geld hebt uitgegeven tijdens je verblijf maar zoveel ?
Maar het goede nieuws is dat je echt kunt besparen op het totale vakantiepakket. Je kunt geld uitsparen op een vakantiehuis, de reis kan dikwijls goedkoper en ook de kosten tijdens het verblijf op je vakantieadres kunnen op zeker omlaag.
Als je structuur aanbrengt in hoe je en zodoende goedkoop op vakantie gaat en hoe je omgaat met je budget en voor je vertrek hier eens over nadenkt dan bemerk je al dat je snel een aantal dingen op papier kunt zetten waar je daadwerkelijk geld mee kunt verdienen. (lees; besparen)
In dit blogartikel zullen we je alvast enkele tips geven waar je wellicht je voordeel mee kunt doen en je op weg helpen richting een geslaagde budgetvakantie zonder daar kwaliteit voor in te leveren tijdens je verblijf.
Het is geijkt marktmechanisme, waar veel mensen naar toe willen worden de prijzen aangepast. Ook voor vakantieadressen gaat dit op. Landen die populair zijn onder toeristen zijn dikwijls een stuk duurder. Dit gaat op voor de huur van een vakantiewoning of hotelkamer, maar daarnaast liggen ook de prijzen ter plekke een stuk hoger. Denk dan aan de restaurants, excursies en bijvoorbeeld een taxi tijdens een avondje uit.
Kies je voor een land waar minder mensen de vakantie doorbrengen dan is er een gerede kans dat je hier met een kleiner budget een leuk verblijf kunt hebben. Niet alleen zijn de huurprijzen van de accommodaties lager ook heb je per dag minder geld nodig omdat alles simpelweg betaalbaarder is.
Landen die interessant zijn, goed te bereiken zijn en teven goed betaalbaar zijn er absoluut. Denk bijvoorbeeld maar eens aan Hongarije, Slovenië en Tsjechië.
Maar ook in de duurdere vakantielanden zijn er regio’s die minder bekend zijn en dus maar mondjesmaat worden aangedaan door toeristen. Dikwijls hebben deze gebieden net zo veel te bieden en zijn ze bovendien net iets authentieker. Vaak is het in deze onbekend maakt onbemind. Verdiep je tijdens de oriëntatie eens in een bepaalde landstreek en kom erachter wat er allemaal te zien en te doen is. Vaak zal je een positieve verassing wachten!
Het vervoer richting je vakantieaccommodatie en na afloop van de vakantie richting huis is natuurlijk ook een kostenpost die je niet moet onderschatten. Maar ook hier is het natuurlijk goed mogelijk om één en ander te besparen op de heen- en terugreis. Hieronder hebben we per vervoersmiddels enkele tips waarop je kunt letten en zodoende geld kunt besparen op de reiskosten.
Is je eigen auto het vervoermiddel richting je vakantieadres dan kun je besparen op brandstofkosten door goed te kijken in welk land je het beste kunt tanken. Het wil nogal eens voorkomen dat de tank leeg begint te raken richting de grens tussen twee landen. Het is dan raadzaam dat je weet in welk land de benzineprijzen het laagst liggen. Door te weten in welk land je het goedkoopste kunt tanken kun je in sommige gevallen tientallen euro’s uitsparen.
In sommige landen heb je een autovignet nodig, deze kun je ter plekke aanschaffen maar wellicht kun je deze via een organisatie als de ANWB al voor de afreis tegen een goedkopere prijs aankopen.
De grootste besparing die je kunt halen op een vliegreis is de aanschaf van vliegtickets. Als je een accommodatie + reis in eenmaal hebt geboekt dan gaat het om een pakketprijs en kun je hier natuurlijk niets op “verdienen”. Maar heb je alleen nog maar een accommodatie geboekt dan kun je via vergelijkingssites op het internet de tickets aanschaffen bij de goedkoopste aanbieder. Kijk natuurlijk wel goed of de vliegtijden zodanig zijn dat je deze in kunt passen in je reisschema en let ook goed op of je niet hoeft over te stappen.
Vlieg je met een prijsvechter dan is het goed te weten dat dit soort bedrijven hun geld verdienen met aanvullende “services”. Eigenlijk moet je het anders stellen, deze vliegmaatschappijen verlenen standaard geen andere service dan je van vliegveld A naar luchthaven B te brengen. Wil je iets drinken of eten tijdens de vlucht dan betaal je hier voor en de prijzen liggen doorgaans hoog.
Als je handbagage wil meenemen dan zit dit vaak wel bij de prijs van het ticket in maar je moet goed in de gaten houden wat de maximale handbagage is. Want als je koffer groter is dan betaal je fors bij.
Als je voor meer dan een week op vakantie gaat moet je natuurlijk ook een reiskoffer mee. Hier betaal je voor bij, maar je kunt besparen om samen met je andere reisgenoten de spullen die je meeneemt bij elkaar in de koffer te doen. Bovendien hoe zwaarder je reiskoffer hoe meer je betaald, dus denk goed na wat wel en niet mee te nemen. Ga je naar een warm land dan heb je niet al te veel nodig en vaak nemen reizigers simpelweg te veel mee. Hier valt dus absoluut winst te halen wat ten goede komt aan je vakantiebudget.
Een treinreis is iets wat veel mensen doen die kiezen voor een stedentrip in Europa. Steden als Berlijn, Londen en Parijs kunnen perfect per trein worden aangedaan.
Maar er komen ook steeds betere (en goedkopere) verbindingen op allerlei vakantiebestemmingen. De prijzen van treintickets fluctueren nogal eens per aanbieder en ook verloop van tijd. Vaak is het mogelijk om een treinkaartje tegen een aantrekkelijk tarief aan te schaffen maar je moet daarvoor actief op het internet zijn. Krijg inzicht in de aanbieders en ook in de vertrek- en aankomsttijden. Ook dit is van belang voor de prijsopbouw van een treinticket en je kunt door te vertrekken op een iets minder populair tijdstip flink besparen.
Relaxt richting je vakantiewoning in het buitenland afreizen in de trein is fijn. Helemaal als je een retourticket scherp hebt kunnen inkopen.
Een busreis naar je vakantieadres heeft nogal eens te maken met de nodige vooroordelen. Het is iets voor jongeren (of juist ouderen) die richting een vakantieoord als Benidorm afreizen.
Het comfort in de bus is slecht, het schiet niet op en het reizen is saai.
Maar de laatste tijd lijkt er een kentering aan te komen en mag de bus zich in toenemende belangstelling verheugen van diverse doelgroepen die willen afreizen naar een vakantieadres elders in Europa.
Met de naam bus doe je dit transportmiddel eigenlijk tekort want beter kan je spreken van een luxe touringcar met alle denkbare luxe aan boord.
Bovendien is het aanbod van busreizen sterk groeiende en zijn de prijzen dusdanig laag dat de bus een goed alternatief voor de auto, trein of vliegtuig kan zijn.
Surf eens over het internet en je ziet al snel dat er een aantal prima organisaties zijn die voor een prima tarief je een busreis kunnen aanbieden richting je vakantieland.
Veel mensen betalen te veel voor een onderkomen sec doordat ze te veel zich fixeren op het aantal sterren wat aan de accommodatie gekoppeld is.
Of je nu een vakantiehuis, camping of hotelkamer wilt boeken over het algemeen is het zo hoe meer sterren een vakantiepark, etc. heeft hoe hoger de huurprijs. Nu is het aantal sterren op zich ook wel een indexatie van wat je mag verwachten maar het is ook dikwijls zo dat de sterren zijn toegekend aan zaken waarin je in de praktijk geen gebruik van gaat maken en dus betaal je eigenlijk ergens voor waar je niets mee doet.
In plaats van alleen maar te letten op de beoordeling die er door een commerciële partij is aangehangen is het verstandiger om zelf onderzoek te doen naar bevindingen van vakantiegangers die reeds gebruik hebben gemaakt van het desbetreffende vakantieadres en een review hebben achtergelaten op het internet. Vaak krijg je hierdoor een veel beter beeld van een bepaald bungalowpark of andersoortige vakantieaccommodatie.
De grootste besparing van de vakantiekosten kun je behalen op de daadwerkelijke vakantie. En dan hebben we het niet alleen door het switchen van de supermarkt op het vakantiepark naar die in het dichtbijgelegen dorpje of stad.
Er zijn nogal eens kosten die komen kijken bij het hedendaagse leven en het betalingsgemak. Hierdoor vliegt het budget er tijdens de vakantie sneller door dan je eigenlijk zelf doorhebt.
Hieronder enkele voorbeelden hoe je vakantiegeld beter te managen en simpelweg geld te besparen op zaken waar de moderne toerist rekening mee moet houden.
De digitale snelweg is niet meer weg te denken uit ons hedendaagse leven en bij de meeste mensen gaat dit ook tijdens de vakantie op. Waar men vroeger vaak in de morgen een krantje ging halen in de lokale supermarkt en daar met een beetje geluk een Telegraaf of AD kon aanschaffen van de dag ervoor is het tegenwoordig zo dat het gros van de vakantiegangers dagelijks via de tablet of mobiele telefoon via het internet het laatste nieuws binnenhaalt en uiteraard moet de e-mail dan ook even gecheckt worden. Op zich niets mis mee maar denk er wel aan dat je voor een internetbundel in het buitenland veel meer betaald in het buitenland. Hoewel tegenwoordig providers hier wel een bericht over moeten sturen en toestemming nodig hebben is het zo dat veel mensen na afloop van de vakantie zich een hoedje schrikken van de kosten de MB pakketten. Vooral binnenhalen van foto- en videomateriaal is kostbaar.
Neem voordat je op vakantie gaat contact op met je provider en doe navraag naar voordeelbundels voor internetten in het buitenland. Hiermee kun je veel geld besparen, bij veelvuldig gebruik van het internet kan dit tijdens een vakantie oplopen tot een besparing van honderden euro’s.
Geld besparen tijdens je vakantie heeft vooral ook te maken met bewustwording. Om dit te worden dien je een vinger aan de pols te houden en je financiële huishouding goed in de gaten te houden.
Het is verstandig om voor de vakantie een dagelijks budget te bepalen en dit als rode draad aan te houden. Hierdoor ga je nadenken over uitgaven en dit kan je tijdens je verblijf een aanzienbare besparing opleveren.
Door dagelijks je actuele banksaldo te checken heb je een goed inzicht in je financiële status en kan je dit desgewenst in het vervolg van je vakantie bijsturen.
Voor veel mensen is de thuiskomst na een vakantie een leuk moment. Je spreekt familie, buren en vrienden en je wisselt verhalen uit over een geslaagde vakantie.
De aanblik van je banksaldo heeft bij veel mensen tot gevolg dat ze in één keer uit de vakantiemodus worden getrokken. Het is schrikken van de uitgaven die toch een stuk hoger liggen dan eigenlijk verwacht. Dit kan tot gevolg hebben dat de broekriem de eerste maanden moet worden aangetrokken om financieel weer aan te sterken.
Een vakantie kost geld en dat is ook helemaal niet erg maar zorg ervoor dat je kritisch bent op je uitgavenpatroon zonder dat dit ten koste gaat van je vakantiebeleving. Na thuiskomst zal je blij zijn met je kritische oog op je uitgaven tijdens de vakantie en alles wat daar toe gerekend kan worden.