(Semi)permanent in het buitenland gaan wonen met kinderen

geplaatst op 19-09-2023
 Tweede woning 
Veel mensen spreekt het idee van tijdelijk of voor een deel van het jaar in het buitenland wonen aan. Dat is dan ook de reden dat tweede huizen in het buitenland gezien worden als een populaire en prettige investering. U kunt er zelf verblijven en eventueel kunt u uw tweede woning ook verhuren aan derden om inkomsten te genereren. Zo kunt u zelf genieten van een prettig tweede huis en kunt u hier, in de perioden dat u er zelf wellicht niet bent, nog wat geld mee verdienen ook.
alt

Als u al plannen heeft gemaakt om (tijdelijk) naar het buitenland te vertrekken dan heeft u wellicht ook al nagedacht over het reizen tussen Nederland en het land waar u gaat wonen en hoe u contact met bijvoorbeeld familie en vrienden wilt houden. Gebonden zijn aan één plek is allang verleden tijd. We zijn tegenwoordig veel mobieler dan vroeger en kunnen eenvoudig contact onderhouden met mensen aan de andere kant van de wereld via onze mobiele telefoons en laptops. Contact houden met familie en vrienden in Nederland kan dan ook op veel verschillende, snelle en relatief eenvoudige manieren en een vliegticket is ook lang niet altijd nog zo duur als dat het vroeger was. Sommige mensen zijn werkzaam in een sector waarin zij vanuit iedere plek ter wereld kunnen werken en verhuizen vrijwillig naar een plek buiten Nederland. Anderen verhuizen tijdelijk of voorgoed voor hun baan naar het buitenland. Heeft u kinderen dan kunt u natuurlijk ook naar het buitenland verhuizen. Aan hele jonge kinderen zult u waarschijnlijk niet veel merken, zij zijn zich nog niet volledig bewust van wat zich om hun heen afspeelt. Heeft u al wat oudere kinderen die bijvoorbeeld al naar school gaan, dan is dat een ander verhaal. Voor een kind is het uiteraard ook een grote stap om, of het nu tijdelijk of permanent is, naar het buitenland te verhuizen.

Steun uw kind en geniet zo samen van uw nieuwe (tweede) woning

Kinderen leven ontzettend in het hier en nu. Het is voor hen ook even wennen om op een andere plek te gaan wonen. Wat het allerbelangrijkst is, is dat u met uw kind(eren) praat over wat ze er van vinden en hoe ze zich bij de (tijdelijke) verhuizing voelen. Laat ze merken dat hun gevoelens bij de hele situatie normaal zijn en dat het oké is dat ze bepaalde gevoelens hebben bij de verhuizing/(semi)permanente emigratie. Voor een kind verandert er ook veel, kinderen zien niet veel meer dan hun eigen wereldje. Daarmee worden bijvoorbeeld bedoeld hun school, hun vriendjes en vriendinnetjes en hun eigen kamer in jullie huis in Nederland of de speelkamer. Wanneer ze plotseling in het buitenland gaan wonen, zal dat best even wennen zijn, maar dat is het voor u als ouder zijnde natuurlijk ook. U bent wellicht alleen meer gefocust op de mooie tijden en de toekomst die u voor ogen heeft in het buitenland.

Kinderen vinden het moeilijk om al zo ver vooruit te kijken. Daarbij moet ook gezegd worden dat ieder kind anders zal reageren op een (semi)permanente emigratie of tijdelijk in het buitenland wonen. Een kind wat avontuurlijk en speels is zal het misschien meteen het einde vinden, terwijl een introvert kind, wat graag op zijn of haar kamer speelt, het een stuk minder gemakkelijk vindt om te wennen aan de nieuwe situatie. Voor u als ouder zijnde is het vooral van belang dat u met uw kind(eren) erover praat en dat u laat zien dat u de gevoelens van het kind of de kinderen er mogen zijn. Probeer deze niet te overstemmen met andere dingen, maar laat de gevoelens er even zijn. Het is belangrijk dat u als ouder het goede voorbeeld geeft door zelf ook de taal te leren bijvoorbeeld. Het is voor ieder gezinslid even wennen en iedereen zal z’n draai moeten vinden in het buitenland in een nieuwe (tweede) woning. Na die periode van wennen en aanpassen, komt u een mooie en fijne tijd in het buitenland tegemoet samen met uw kinderen.