Sierbestrating voor je vakantiehuis: Voordelen en tips

geplaatst op 16-03-2023
 Tweede woning 
Als je een vakantiehuis of appartement hebt, wil je natuurlijk dat het er niet alleen van binnen mooi uitziet, maar ook van buiten. Aantrekkelijke sierbestrating kan daar zeker aan bijdragen. In deze blog lees je daarom meer over de voordelen van sierbestrating en geven we je handige tips voor het kiezen van geschikte tegels!
alt

De voordelen van sierbestrating

Sierbestrating heeft verschillende voordelen als het op je tweede huis aankomt. Ten eerste geeft het je vakantiehuis een aantrekkelijke uitstraling als je de juiste keuzes maakt. Sierbestrating is er namelijk in veel verschillende soorten en maten, waardoor je altijd iets kunt vinden dat past bij de stijl van je huis. Daarnaast kan sierbestrating ook functioneel zijn. Als je bijvoorbeeld veel regen hebt in de buurt van je vakantiehuis of appartement, kun je kiezen voor sierbestrating dat gemakkelijk water doorlaat. Hierdoor blijft er geen water op de bestrating liggen en voorkom je plassen in je tuin.

Weinig onderhoud als je er niet bent

Een ander voordeel van sierbestrating op je oprit is dat het weinig onderhoud nodig heeft. Als je bijvoorbeeld kiest voor klinkers of tegels, hoef je alleen maar af en toe het vuil weg te vegen. Als je toch een keer een grondige schoonmaakbeurt wilt geven, kun je de bestrating eenvoudig schoonspuiten met een hogedrukreiniger. Het is wel belangrijk om te zorgen voor een goede ondergrond, zodat de sierbestrating niet gaat verzakken.

De juiste sierbestrating kiezen

Als je besluit om sierbestrating aan te leggen bij je vakantiehuis of appartement, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk om te kiezen voor sierbestrating dat past bij de omgeving en de stijl van je huis. Als je bijvoorbeeld een oud huis hebt, kun je kiezen voor gebakken klinkers of natuursteen. Bij een modern huis kun je juist weer kiezen voor strakke tegels.

Overwegingen bij het materiaal en de kleur

Een andere overweging bij het kiezen van sierbestrating is de kleur en het materiaal van de tegels of klinkers. Er zijn vele verschillende kleuren en materialen beschikbaar, elk met hun eigen uitstraling en eigenschappen. Zo zijn betontegels vaak wat groter en strakker, terwijl natuursteen tegels juist een wat meer natuurlijke uitstraling hebben. Ook kun je kiezen voor keramische tegels, die erg duurzaam en kleurvast zijn. Het is belangrijk om te kiezen voor een kleur en materiaal dat past bij de uitstraling van je vakantiehuis of appartement en bij de omgeving. Zo kun je een harmonieus geheel creëren en de sierbestrating laten aansluiten bij de natuurlijke omgeving.

Sierbestrating voor regenachtige gebieden

Verder is het aan te raden om te kiezen voor materiaal dat gemakkelijker water doorlaat als je veel regen hebt in de buurt van je vakantiehuis. De tegels van dit soort sierbestrating zijn poreuzer, waardoor het water makkelijker wordt opgenomen. Bij keramische tegels bijvoorbeeld, is dit niet het geval omdat ze vaak zijn voorzien van een laag coating. Door sierbestrating te kiezen dat makkelijker water doorlaat, voorkom je dat er plassen ontstaan en blijft je tuin mooi droog. Als je kiest voor een niet-waterdoorlatende sierbestrating, is het belangrijk om te zorgen voor goede afwatering, bijvoorbeeld door het aanleggen van een drainagesysteem.

Het laten leggen van bestrating

Als je geen ervaring hebt met het leggen van sierbestrating, is het aan te raden om een professionele hovenier in te schakelen. Een hovenier of stratenmaker kan je helpen bij het kiezen van de juiste sierbestrating en het aanleggen ervan. Hierdoor weet je zeker dat de bestrating goed wordt aangelegd en dat je er jarenlang plezier van zult hebben. Als de sierbestrating niet goed wordt aangelegd, wordt de kans op verzakkingen of oneffenheden namelijk groter.

Sierbestrating is mooi én functioneel

Sierbestrating kan een mooie toevoeging zijn aan je vakantiehuis. Het geeft je woning een mooie uitstraling en kan ook functioneel zijn. Daarnaast heeft sierbestrating weinig onderhoud nodig en is het eenvoudig schoon te maken. Als je besluit om sierbestrating aan te laten leggen, is het belangrijk om te kiezen voor de juiste soort sierbestrating met het oog op materiaal, stijl en kleur. Als je geen ervaring hebt met het aanleggen van sierbestrating, is het aan te raden om een professionele hovenier of stratenmaker in te schakelen. Zo kun je optimaal genieten van je buitenruimte en je tweede huis nog meer als thuis laten voelen!