Bekenden die gebruik van uw tweede huis maken

geplaatst op 04-11-2011
 Tweede woning 
alt

Veel mensen die eigenaar zijn van een vakantiewoning krijgen vroeg of laat de vraag van familie, buren of andere bekenden of het mogelijk is om het vakantiehuis te huren. Hoewel de vraag vaak is om de recreatiewoning te mogen huren wordt hiermee vaak feitelijk mee bedoelt of de desbetreffende persoon er gebruik van mag maken voor weinig geld. Hoe moet u als tweede huiseigenaar hiermee omgaan. En mag u dit überhaupt kosteloos doen volgens de regelgeving van het desbetreffende vakantiepark waar u recreatiewoning staat.
Hieronder probeer ik u enkele tips te geven waar u goed op moet letten als u het vakantiehuis wilt verhuren (of lenen) aan iemand uit uw kennissenkring. Want het kopen van een vakantiehuis brengt allerlei nieuwe zaken met zich mee waar u over moet nadenken. 

Mag u de verhuur van uw vakantiewoning zelf reguleren

Dit is een belangrijke vraag, in dit geval gaan we er van uit dat u eigenaar bent van een vakantiebungalow op een recreatiepark. Als u meedraait in een vaste verhuurpool zult u weten dat uw eigen gebruik van de woning over het algemeen al aan strikte voorwaarden moet voldoen om over het uitlenen op persoonlijke titel maar helemaal te zwijgen. Als u een gegarandeerd rendement geniet uit de verhuurinkomsten van uw vakantiewoning is het zo dat er in de contracten goed staat vermeldt, wanneer en hoelang u zelf gebruik mag maken van uw tweede huis. Als u dan een kennis heeft die uw vakantiewoning wil huren dan moet u deze persoon over het algemeen doorverwijzen naar de desbetreffende verhuurorganisatie.
Ook als u een vakantiehuisje in eigendom heeft op een kleinschalig vakantiepark welke zich richt op hoofdzakelijk eigen gebruik van de recreatiewoning kan het zijn dat u niet zo maar een bekende in uw vakantiewoning mag laten recreëren. Vaak heeft de beheerder van het park recht op een bepaald percentage van een van te voren vastgesteld verhuurbedrag. Vaak is dit circa 20 % van de huurprijs. Daarnaast moet er door een beheerder ook nog toeristenbelasting worden gevorderd van de hurende partij. Dit is een bedrag wat moet worden afgerekend naar gelang het aantal personen + aantal nachten van verblijf. Deze extra belasting moet door de parkbeheerder of externe verhuurder worden afgedragen aan de desbetreffende gemeente.
De toeristenbelasting is wel voer van discussie en er zijn ook diverse partijen die zich uitspreken voor de afschaf van deze belasting.

Wat te doen als een bekende mij vraagt om het mogen huren van mijn vakantiehuis

Ervan uitgaande dat u niet op contractuele hindernissen stuit en u dus helemaal vrij bent om uw 2e woning aan iemand uit uw kennissenkring te verhuren. Is de hamvraag hoe staat u hier tegen over. Het is natuurlijk helemaal aan u zelf, want u zult een lage huurprijs willen aanhouden omdat u deze persoon privé ziet. Sommige eigenaren lenen het vakantiehuis dan voor uit zonder enige financiële compensatie van de “huurder”. Maar toch is het raadzaam ervan uitgaande dat u geen geldelijke vergoeding wilt vragen voor huren/lenen van uw tweede woning, er wel degelijk kosten voor u zijn. Denk hierbij natuurlijk aan het verbruik van gas, water en licht. Maar ook het inventaris van uw recreatiewoning heeft wel degelijk te verduren en ook komt het vaak voor dat er een zogenaamde “breuk” is. Dit kan bijvoorbeeld een kapot gevallen glas of boterhambordjes zijn, maar het kan ook een grotere kostenpost zijn zoals bijvoorbeeld een stoel waarvan de leuning knapt. Neem als stelregel maar gerust aan dat uw vakantiewoning + interieur nooit kwalitatief beter wordt van een verhuurperiode.

Eindconclusie

Als u besluit om uw vakantiehuis te gaan verhuren aan familie, buren of vrienden en hier op zich geen geld aan hoeft over te houden dan betekent dat nog niet dat u de sleutel moet overdragen en uw “bevriende huurders” voor niets gebruik te laten maken van uw tweede woning.
Verstandig is om voor u zelf uit te rekenen wat voor u de vaste kasten zoals in ieder geval de energiekosten, daarnaast is het raadzaam een klein vergoeding mee te nemen voor vaste afschrijvingen. Verder is het aan te raden dat u afspreekt dat als er enige schade is tijdens de verhuurperiode u kennissen dit bij u zullen melden. En ook het netjes achterlaten van het vakantiehuis moet vanzelfsprekend zijn.
Uw recreatiehuis verhuren aan iemand uit uw kennissenkring is iets wat prima kan, maar doe het wel zo dat u zelf er ook een goed gevoel over hebt.