Tips om een kitchenette te kopen

geplaatst op 05-03-2020
 Tweede woning 
alt

Een keuken is een belangrijk onderdeel van je vakantiehuis. Het staat vol met apparaten die je leven veraangenamen maar doorgaans niet goedkoop zijn. De aanschaf van een keuken is vaak een forse investering die een flinke bres slaat in een budget voor een verbouwing of een verhuizing van je recreatiewoning. Toch hoef je niet helemaal leeg te lopen op de aanschaf van een keuken of kitchenette. Het is namelijk mogelijk om een stuk minder geld uit te geven aan een keuken dan je in de eerste instantie denkt. Het heeft alles te maken met de keuzes die je maakt en hoe je de aanschaf aanpakt. Hoe je goedkoop een kitchenette kunt kopen leggen we uit in het onderstaande artikel.

Hoe stel je jouw ideale goedkope kitchenette samen?

Je begint met het samenstellen van jouw ideale kleine keuken. Een eenvoudige keuken bestaat meestal uit een aanrecht met een kraan en een wasbak, keukenkastjes, een fornuis met een oven, een magnetron en een ijskast. Je kunt het net zo luxe maken als je zelf wilt, maar keukenapparatuur zoals magnetrons, fornuizen, vaatwasmachines en afzuigkappen zijn vaak erg prijzig. Wat vind je echt belangrijk en heb je nodig? Misschien kun je iets wat je niet direct nodig hebt schrappen of besparen door de aanschaf van een vaatwasser uit te stellen totdat je weer wat meer geld hebt. Je kunt wel alvast rekening houden met de keukenindeling, en ruimte vrijhouden voor de vaatwasser die je later koopt.

Hoe vind ik een goedkoper alternatief

Over smaak valt niet te twisten, ook wat de inrichting van een kitchenette betreft. Toch is het verstandig om je niet blind te staren op bijvoorbeeld roestvrijstaal omdat je het zo mooi vindt, maar ook de goedkopere materialen te overwegen. Dat kan al gauw flink schelen. Denk bijvoorbeeld aan het materiaal waarvan het aanrechtblad is gemaakt. Een witmarmeren aanrechtblad is misschien heel mooi, maar ook behoorlijk aan de prijs. Een kunststof aanrechtblad is daarentegen een stuk goedkoper en kan ook mooi zijn. Kastdeurtjes met een laag van mat fineer zijn goedkoper dan kastdeuren die met hoogglans zijn gelakt. Vraag bij verschillende leveranciers op welke materialen ze aanbieden voor aanrechtbladen en kasten en kijk niet alleen naar het materiaal, maar vergelijk ook de prijzen met elkaar.

Losse keukenelementen kopen of een complete keuken?

Als je weet uit welke onderdelen jouw ideale keuken bestaat, en je hebt uitgezocht of er goedkopere alternatieven zijn, dan kun je gaan bekijken waar je deze onderdelen het voordeligst kunt aanschaffen. Het voordeel van onderdelen los te bestellen bij de goedkoopste aanbieder is dat je niet in de verleiding komt om een dure complete keuken aan te schaffen die de keukenverkopers met een mooie 3D tekening aan je laten zien.

Toch kun je wel proberen om een complete kitchenette voor minder te krijgen, zeker als hij wordt aangeboden zoals jij hem hebt bedacht. Ga gewapend met je lijst met prijzen van losse onderdelen naar de verkoper. Laat hem de lijst zien en zeg dat je voor deze lagere prijs dezelfde kitchenette kunt kopen. De kans is groot dat de verkoper je dan een scherp aanbod doet, zodat jij de goedkoopste en de makkelijkste optie kunt kiezen. Of kijk online eens want rond voor kitchenettes met de scherpste prijzen, bijvoorbeeld bij Kitchenettes Direct.