Tips om zelf je trap in je (tweede) huis te renoveren

geplaatst op 01-12-2020
 Tweede woning 
alt

Een trap van een (tweede) huis heeft heel wat te verduren. Ga maar na hoe vaak mensen naar boven en weer naar beneden gaan. Wil je een trap opknappen of juist een hele nieuwe look geven? Dat kun je prima zelf! Als je een beetje handig bent kun je zelf een trap renoveren zonder al te veel problemen. Er zijn complete traprenovatie sets verkrijgbaar. We leggen uit wat de mogelijkheden zijn. Aan de slag!

Voorbereiden

Voordat je begint moet je eerst oude vloerbedekking of andere trapbekleding verwijderen. Denk ook aan de lijmresten. De trap hoeft niet helemaal kaal gemaakt te worden, zolang de ondergrond maar enigszins egaal is. Daarna wel de treden goed schoonmaken met een sopje en ontvetten. 2X meten, 1X zagen geldt zeker voor het bekleden van de trap. Meet de treden zorgvuldig op voor je begint met zagen en monteren. Succes!

Materiaal

Het makkelijkste manier voor een traprenovatie is om een nieuwe toplaag op je trap te monteren. Bijvoorbeeld vinyl, eiken of laminaat. Deze materialen zijn over het algemeen verkrijgbaar in diktes van 8 en 10 millimeter. Voor eiken en laminaat heb je wel wat hout skills nodig. En een zaagtafel en of een decoupeerzaag. Het grote voordeel van vinyl is dat je het heel makkelijk op maat kunt snijden. Bovendien is het vochtbestendig.

Eiken

Een eiken toplaag is over het algemeen niet behandeld. Als het eiken is geplaatst kun je zelf kiezen hoe stroef de treden moeten zijn. Daarvoor werk je de trap af met de olie of lak totdat je de stroefheid hebt die je wenst. Vaak zijn de treden voorzien van een antislip strip waardoor je niet uitglijdt.

Laminaat

Laminaat leg je niet alleen op de vloer. Je kunt het ook gebruiken om een trap te renoveren. Het principe is hetzelfde. Vaak is het een simpel kliksysteem. Op maat zagen en vastklikken dus. Eventueel kun je voor meer grip antislip tape aanbrengen of een zelfklevend antislip profiel monteren.

Vinyl

Het grote voordeel van vinyl dat het uit zichzelf al stroef is. Dus zelfs als je op sokken loopt glij je niet snel uit. Natuurlijk kun je ook hier voor zekerheid antislip tape of een zelfklevend antislip profiel gebruiken. Wel zo veilig in je tweede woning of weekendverblijf.

Mooie trap

Een eiken toplaag kun je helemaal naar je eigen smaak afwerken. Oliën, beitsen, lakken. Neem hiervoor een kwalitatieve en duurzame wasolie of traplak. Laminaat heeft als een eigen beschermlaag en kan een stootje hebben. Om het mooi te houden heb je alleen een goede laminaatreiniger nodig. Vinyl heeft helemaal geen onderhoud nodig.