Tips voor optimaal ventileren van je recreatiewoning

geplaatst op 21-05-2024
 Tweede woning 
Een goed geventileerd huis is de sleutel tot succes. Frisse lucht is zo belangrijk voor ons mensen, maar helaas beseffen we dat veel te weinig. Als het wat kouder wordt, zitten we de hele dag binnen met de ramen dicht, zonder ook maar iets van frisse lucht binnen te krijgen. Terwijl frisse lucht juist zo belangrijk is voor onze gezondheid, hygiëne en onze focus. Het is zelfs bewezen dat frisse lucht helpt bij concentratie. Als je dus niet in je focus kan komen, is het misschien een idee om wat meer frisse lucht binnen te laten.
alt

Een frisse ruimte

Frisse lucht in huis is heel erg belangrijk. Een frisse woning is schoner, voelt fijner aan en is ook gewoon beter voor de gezondheid van de mensen die er wonen. Heb je een recreatiewoning waar je niet 24/7 gebruik van maakt? Dan is goede ventilatie heel erg belangrijk. Als je hier namelijk een paar weken of maanden niet komt, dan komt er waarschijnlijk ook geen frisse lucht binnen en dat is eigenlijk niet goed. Natuurlijk kun je niet de ramen of deuren open laten staan, maar er zijn wel handige ventilatiesystemen die kunnen helpen om frisse lucht in je recreatiewoning te brengen, ook als je er niet bent. 

Een slimme WTW-unit

Een WTW unit is een super handig ventilatiesysteem dat helpt om frisse lucht binnen te brengen zonder verlies van warmte. Hoe? De WTW-unit voert de warme vervuilde lucht van binnen af naar buiten, maar van deze lucht wordt wel de warmte behouden. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt om de frisse, koude lucht van buiten al wat op te warmen. Hoe gaaf is dat? En dit beschermt je niet alleen tegen kou, het kan je ook helpen om serieus te besparen op je energierekening. 

Mechanische ventilatie 

Buiten de WTW-unit is mechanische ventilatie ook heel erg handig om je recreatiewoning fris te houden als je er niet bent. Dit handige systeem voert de lucht van binnen af via ventilatoren en luchtbuizen en haalt ook gelijk frisse lucht van buiten naar binnen. Zo wordt de lucht in huis eigenlijk non-stop gefilterd en worden alle schadelijke stofjes mooi uit de lucht gehaald. Opgeruimd staat netjes! Een mechanisch ventilatiesysteem is ook ideaal voor ruimtes die niet voldoende natuurlijke ventilatie krijgen. Maar voor een recreatiewoning die niet het hele jaar wordt gebruikt is dit natuurlijk ook de perfecte oplossing.