Toekomst 2e huis in hogere prijssegment

geplaatst op 31-10-2011
 Tweede woning 
alt

De recreatieve onroerend goed markt is aan het wijzigen en dan doel ik op de doelgroep welke een vakantiewoning kopen voor eigen gebruik. Duurzaamheid en energie dat zijn kernwoorden welke zeer belangrijk zijn in de belevingswereld van de particulier welke overweegt een tweede huis aan te kopen. Dit artikel gaat trouwens over mensen die een budget beschikbaar hebben waarmee ze terecht kunnen in het hogere prijssegment van de te koop staande recreatiewoningen.
De te koop huisjes zijn er op de recreatieve markt zeker te vinden, maar let op, dit is een andere markt dan de reguliere huisenhandel.

Welke landen zijn gewild voor de aankoop van een 2e huis in het luxe segment

De potentiële koper welke de beschikking heeft over een bovengemiddeld budget en overweegt een vakantiehuis aan te kopen zoekt het tegenwoordig gemiddeld genomen weer dichter bij huis. Nederland is weer populair geworden als land om een tweede huis aan te kopen. Met andere woorden, steeds meer mensen kiezen voor de aanschaf van een vakantiewoning in eigen land. Jarenlang zochten mensen voor de aanschaf van een huis vooral in landen als Frankrijk en Spanje maar hier lijkt een kentering in te komen.
Vooral mensen die een recreatiewoning willen aankopen met het oog op eigen gebruik overwegen steeds vaker een buitenhuis te kopen in Nederland. Wat belangrijk is dat de woning ruim is, en dat er veel duurzame materialen verwerkt zijn in het 2e huis.
Energiezuinigheid is ook steeds een belangrijker woord en je ziet het tegenwoordig dan ook dat hier met de realisatie van tweede huizen ook daadwerkelijk rekening mee wordt gehouden. Goede isolatie, gebruik van duurzame materialen en een energiezuinig lichtplan, allemaal zeer belangrijk voor de kritische consument van tegenwoordig.
Ook de inrichting van het tweede huis mag wat kosten en behalve een luxe interieur is neemt ook het woord “welness” een steeds belangrijker plaats in. Dit resulteert dikwijls in een luxe badkamer of zelfs een extra welnessruimte. Ook een jacuzzi in de tuin van het recreatiehuis komt steeds meer voor.
De koper van een tweede woning wil al deze gemakken graag in zijn recreatieve vastgoed verwerken omdat hij of zij als eigenaar hier veelvuldig gebruik van wil maken. Deze mensen schaffen een recreatief object aan om er vooral korte uitstapjes naar te maken. Dan moet je vooral denken aan de weekenden of een keer een midweek. Maar hoewel de verblijfsperiode kort is wordt er wel vaker gebruik gemaakt van het buitenhuis. Denk dan maar aan één a twee korte vakanties op maandbasis.
Naast Nederland is trouwens ook België een populair land om een 2e huis te bezitten. Vooral de Ardennen spreekt veel Nederlanders aan. Dit omdat hier nog veel ruimte is en bovendien is het landschap er prachtig.
In Nederland zijn om dezelfde redenen provincies als Gelderland, Overijssel en Drenthe populair. Hier is naast een prachtige natuur ook nog eens een zekere gemoedelijkheid te vinden.

Wat zal de toekomst van tweede woningen in het hogere prijssegment zijn

Mijn verwachting is dat dit de kleinschalige projecten zullen zijn op parken met veel privacy en gelegen in een groene omgeving. Op een vakantiepark zoekt men niet meer naar “toeters en bellen” maar meer naar een stukje eigen identiteit. Een tweede huis mag geld kosten en is bij voorkeur gelegen op een kavel eigen grond. De eigenaren van een vakantiewoning zullen deze ook een erg persoonlijk inrichting geven en wordt bij voorkeur niet verhuurd aan derden.
volledig eigen gebruik van het recreatieobject zal dus de insteek zijn.