Top 6 essentiële tips om veilig te reizen

geplaatst op 30-12-2021
 Zomervakantie 
 Rondreis 
 Wintersport 
 Citytrip 
Als vakantieganger wil je je natuurlijk nergens druk om maken. Het is dus belangrijk om veilig op reis te gaan. Zowel tijdens de reis als in voorbereiding op de reis, kun je daarom verschillende maatregelen treffen. Laten we in dit stuk eens gaan kijken naar een aantal van deze maatregelen.
alt

Voorbereiding van de reis

Allereerst natuurlijk de voorbereiding van de reis, te beginnen met de verschillende documenten waar je aan moet denken. Zo is het verstandig om altijd een kopie van je paspoort, rijbewijs en zorgverzekeringsbewijs bij te hebben. Dit kun je doen door deze documenten te scannen en naar jezelf te mailen, maar ook door altijd een kopie bij te hebben. Deze moet je natuurlijk niet bij de rest van je reisdocumenten bewaren maar op een andere plek.

Ter voorbereiding op je reis is het ook belangrijk om een VPN te downloaden. In veel landen buiten de Europese Unie moet je het al snel hebben van lokale wifi die je kunt gebruiken. Dat is nou precies het probleem met de online veiligheid van reizigers. De (gratis) wifinetwerken zijn vaak een stuk minder goed beveiligd dan we in Nederland gewend zijn. Door middel van een Nederlandse VPN kun je veilig op het internet surfen, terwijl je ook het voordeel hebt dat je hiermee Nederlandse films en series kunt kijken terwijl je op vakantie bent. Dubbel voordeel dus!

Tijdens je reis

Tijdens het reizen is het belangrijk om er een gewoonte van te maken je ouders, kennissen en vrienden regelmatig op de hoogte te houden. Op die manier kunnen zij namelijk ook in de gaten houden hoe het met je gaat én weten zij ook meteen dat er iets aan de hand is als ze een aantal dagen niets van je horen. Gebeurt er daadwerkelijk iets, dan hebben zij ook een soort logboek van waar je geweest bent en waar jullie voor het laatst contact hebben gehad.

Ten tweede is het belangrijk om je te verdiepen in de gewoonten en gebruiken in een land. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de verkeerssituaties. Hoewel je natuurlijk overal kunt rijden, mot je wel rekening houden met verkeersborden die je in Nederland niet tegen gaat komen. Kijk daarom goed of ze aan de linkerkant of rechterkant van de weg rijden, bekijk de borden goed en ben er zeker van of je in het land wel met een Nederlands rijbewijs mag rijden. Vaak zijn er problemen met het huren van scooters bijvoorbeeld.

Ten derde is het belangrijk om gevaarlijke plekken vooraf op te zoeken en deze te vermijden. Vaak heeft de Nederlandse overheid hier tips voor online staan, zodat je precies kunt bekijken waar je als toerist beter niet kunt komen. Dit kan op Nederland Wereldwijd.

Een laatste tip is om je zo min mogelijk als een toerist te kleden en om bij toeristische trekpleisters extra op te letten. Hier zoeken zakkenrollers namelijk vaak de toeristen uit die druk zijn met het maken van foto’s of het lezen van plakkaten. Dit zijn makkelijke prooien. Door je minder als een toerist te kleden én extra goed op te letten, trek je minder de aandacht en is de kans een stuk kleiner dat een zakkenroller er uiteindelijk met al je vakantiefoto’s vandoor gaat.

Kortom, er zijn genoeg tips en tricks die je vooraf én tijdens je reis kunt gebruiken om veilig te reizen. Denk daarbij vooral aan een VPN die je vooraf downloadt en het maken van kopieën voordat je op reis gaat. En ben je eenmaal op vakantie, dan is het vaak een kwestie van goed opletten!