Genieten van vervlogen tijden in het Loiredal

geplaatst op 04-12-2014
 Zomervakantie 
alt

Als je het hebt over het Loiredal dan ben je vermoedelijk in de veronderstelling dat we het hier hebben over een kleine regio in Frankrijk. Maar niets is minder waar, de regio waar we het over hebben is bijna 120.000 vierkante kilometer groot. Het is het gebied welke aan de rivier de Loire is te vinden. Deze meandert door meerdere Franse regio’s en zodoende is het Loiredal niet aan één bepaald gebied te koppelen.
Als u een vakantiehuis in de Loire wilt boeken zegt dat dus eigenlijk niets meer dan dat u de vakantie wilt doorbrengen aan de gelijknamige rivier. Het Loiredal is daarom ook erg divers, wel is het zo dat er aan de oevers van de rivier prachtige herenhuizen en chateau’s te vinden zijn. Enkele daarvan kunt u zelfs huren. In deze authentieke woningen treft u dikwijls nog veel oude grandeur aan uit vroegere tijden. Denk dan aan bewerkt en hoge plafonds, ruime vertrekken, natuurstenen wenteltrappen met prachtige koperen trapleuningen, enzovoort. De vakantiewoningen aan de Loire rivier zijn dus de moeite waard voor mensen die van oude architectuur en bij voorkeur de vakantie in Frankrijk in een authentiek verblijf doorbrengen.

De rivier de Loire een Franse levensader van formaat

Voor de vegetatie en de landbouwers die aan de oevers van de rivier de Loire wonen is dit water van levens belang. Ook het groene en afwisselende natuurschoon is hier mede aan te danken. Door de lengte van de rivier (de Loire is ruim duizend kilometer lang) kan het niet anders dan dat deze door meerdere gebieden kronkelt. De rivier stroomt onder andere door de regio’s Auvergne, Bourgogne, Centre en de Rhône-Alpes.
Langs de hele route van de rivier zijn er oude jachtslotten (in al dan niet goede staat) en kastelen te vinden. Sommige van deze historische gebouwen kunt u bezichtigen en er zijn er zelfs enkele waar u de vakantie in kunt doorbrengen. Anderen daarentegen zijn wegens verwaarlozing helaas niet meer te bezoeken daar de kans op instortingsgevaar simpelweg te groot is. Maar dat er architectonische juweeltjes te vinden zijn in het Loiredal staat buiten kijf!

Hoe zien de oevers en het verdere binnenland rond de Loire eruit

Als u overweegt een vakantiewoning te huren in de buurt van deze Franse rivier dan wilt u natuurlijk wel graag wat meer weten over de landschappen van het Loiredal. Variatie is een woord wat goed aansluit, de directe omgeving bestaat uit een gebied van vlakke tot glooiende landschappen. De vegetatie is divers met bossen, wijnvelden, grote groene weides, akkers, etc.
Doordat in elk seizoen de kleuren van de fauna veranderen wordt het Loiredal ook wel de “tuin van Frankrijk” genoemd. Mensen die in dit deel van Frankrijk de vakantie doorbrengen komen veelal dan ook niet voor het klimaat maar meer voor de omgeving van landerijen en bijbehorende chateau’s.
Als je wilt genieten van het echte Frankrijk dan zijn de oevers van de rivier de Loire een prima vakantiebestemming.