Vakantie Andalusië; bezoek Mezquita, Córdoba

geplaatst op 24-04-2015
 Zomervakantie 
alt

Als je de vakantie doorbrengt in de meest zuidelijk gelegen regio van Spanje, Andalusië dan zijn er enkele plekken die je moet gezien hebben tijdens je verblijf. De imponerende Mezquita is daar er zeker één van. Deze is te vinden in de prachtige stad Córdoba. Deze plaats is het bezoeken sowieso waard met zijn Moorse invloeden. Maar als spreekwoordelijke “kers op de taart” zal het hoogtepunt van het bezoek toch de excursie door de Mezquita gaan worden. Dit gebouw is reeds meer dan duizend jaar oud en de bouw heeft plaatsgevonden tussen de achtste en tiende eeuw.
Het is verbluffend wat de kennis van de architecten in die tijd reeds was en hoe bekwaam de bouwlieden moeten zijn geweest om de tekeningen te vertalen naar een daadwerkelijk gebouw van imposante afmetingen. Huur je een vakantiehuis in Andalusië dan moet de een dag van je verblijf inplannen om Córdoba te bezoeken en enkele uren in te ruimen voor een rondleiding door de Mezquita!

De Mezquita in Zuid-Spanje, architectuur van de buitencategorie

Als je Córdoba tijdens je vakantie in Andalusië bezoekt en al struinend door het oude centrum met al zijn goed bewaarde Moorse invloeden struint dan kun je niet om de Mezquita heen. Dit historische bouwwerk met zijn imposante afmetingen ligt ingekapseld tussen de traditionele oude huizen.
Dit unieke stadcentrum is voor Unesco reden geweest om het op de Werelderfgoedlijst te plaatsen.
De Mezquita in Andalusië behoort daar ook absoluut toe gezien het niveau van de architectuur die is toegepast. De 860 zuilen zaal die verbonden met elkaar worden door een boogstructuur is fantastisch en ook de combinatie van schaduw en lichtinval maakt een wandeling door dit gebouw een belevenis.
De aandacht voor het zelfs het kleinste detail geeft de kwaliteit van de ambachtslieden weer. De natuursteensoorten zijn van de hoogste kwaliteit en de Byzantijnse mozaïeken zijn schitterend!
De binnenplaats is als ware een oase midden in de stad Córdoba.

 

Een dagexcursie naar de Mezquita in Córdoba is goed in te plannen tijdens je verblijf

Breng je de vakantie door in Andalusië of verblijf je in een vakantievilla aan de Costa del Sol en ben je in de gelukkige omstandigheden dat je de beschikking hebt over een (huur)auto. Twijfel dan niet en plan één dag van je verblijf in om de stad Córdoba te bezoeken.
In de ochtend kun je dan het beste de Mezquita bezoeken want daar is het dan nog relatief rustig en kun je de grote toeristenstroom net voor zijn. Na dit Moorse bouwwerk bezocht te hebben kun je daarna het oude stadcentrum van Córdoba verder ontdekken. Struin eens op je gemak door de steegjes en verwonder je over de schoonheid van deze plaats. Je moet het gezien hebben als je in het zuiden van Spanje de vakantie doorbrengt!