Vakantie doorbrengen in Vrsar

geplaatst op 19-03-2020
 Zomervakantie 
alt

Vrsar is een oud Kroatisch vissersdorp dat vooral vaak wordt bezocht als dagtripje. Het oude stadje is gelegen op een heuvel en heeft een gezellige vissershaven. Vooral de oude stad is leuk om te bekijken. Er zijn veel nauwe straatjes en steegjes in combinatie met de oude gebouwen. Ook heeft de stad een nieuwer gedeelte. Maar let op: als je slecht ter been bent, is dit stadje geen aanrader. Houd rekening met veel steile wegen en trappen.

Klimaat

De zomers in de stad zijn erg aangenaam. Het is vrij warm en de luchtvochtigheid is laag. Je kunt rekenen op zo’n tien zonuren per dag en het lichte briesje zorgt voor verkoeling. De wintermaanden zijn zacht en sneeuw komt vrijwel niet voor. De temperaturen zakken in dit deel van Kroatië namelijk vrijwel nooit onder het vriespunt.

Bezienswaardigheden in Vrsar

De oude stad heeft meerdere leuke bezienswaardigheden die je kunt bekijken. De belangrijkste bezienswaardigheden van Vrsar zijn de Sint Mauritiuskerk, de St. Maria Basiliek en de haven.

Sint Mauritiuskerk

De Sint Mauritiuskerk is gebouwd in de 19e eeuw en is gelegen op een heuveltop in de stad. De eerste fundamenten van de kerk werden geplaatst in 1804, maar de bouw werd pas ruim 130 jaar later afgerond in 1935. In 1994 werd er nog een kerktoren gebouwd en afgerond. De buitenkant is niet erg bijzonder, maar het interieur is wel erg fraai. De versieringen zien er mooi uit, met onder andere prachtige koepels en diverse schilderijen.

St. Maria Basiliek

De St. Maria Basiliek is een romaanse kerk dat werd gebouwd in de 12e eeuw. De basiliek is gelegen aan het water en mede daardoor is het een populaire toeristische bestemming. Je kunt dan een wandeling aan het water combineren met deze prachtige bezienswaardigheid. De basiliek is door de jaren heen steeds verder uitgebreid. Het is ook steeds mooier geworden. Zoals de naam van de basiliek al doet vermoeden, is het bouwwerk gewijd aan Maria.

De haven

De haven van Vrsar bezit zo’n 200 ligplaatsen voor schepen van maximaal 50 meter lengte. Het is een echte toeristische attractie, want er liggen vaak veel mooie schepen en boten.

Reizen naar Vrsar

De stad heeft geen eigen luchthaven. Wel kun je vliegen vanaf Amsterdam naar Pula. De vliegreis duurt ongeveer 1 uur en 50 minuten. Een retourticket kun je al boeken vanaf ongeveer 100 euro. De afstand tussen Pula en Vrsar is ongeveer 55 kilometer. Je kunt met de bus of de taxi naar de stad reizen. De bus heeft de voorkeur, want dit is vele malen goedkoper. De taxi is vrij prijzig vanaf de luchthaven. Als alternatief kun je er ook voor kiezen om met een eigen auto naar de stad te reizen.

Vervoer

In principe kun je alles wel te voet bekijken. Je kunt er echter ook voor kiezen om met de bus te reizen. Je kunt buskaartjes kopen bij de verschillende kiosken in de stad. Als je wilt kun je ook een buskaartje kopen bij de buschauffeur, maar dit is wel iets duurder.