Vakantie Gambia, wat te zien en doen

geplaatst op 11-06-2018
 Zomervakantie 
alt

Gambia ligt in het westen van Afrika aan de Atlantische Oceaan. Het land is ongeveer 250 kilometer lang en slechts enkele tientallen kilometers breed. Gambia wordt letterlijk ingesloten door buurland Senegal aan drie kanten. De twee landen hebben een goede relatie met elkaar. Het grootste gedeelte van de bevolking leeft van landbouw en veeteelt. Ook zijn er mensen actief in ietwat kleinere industrie, waaronder de vishandel en het verwerken van pinda’s. Het toerisme wordt ook steeds een belangrijkere pijler van het land. Het weer is namelijk altijd goed en bovendien zijn de stranden uitmuntend.

Het klimaat in Gambia

Gambia heeft tropische temperaturen tussen de 31 en 38 graden Celsius overdag. Dit verandert gedurende het jaar niet of nauwelijks. Langs de kust is het soms iets kouder, maar dat scheelt maar enkele graden. De gevoelstemperatuur aan zee is overigens wel kouder, omdat je daar meer wind hebt dan in het binnenland. In de nacht daalt de temperatuur tot ongeveer 23 tot 24 graden Celsius.

Het land kent twee verschillende perioden: het regenseizoen en het droge seizoen. Vanaf omstreeks eind oktober tot begin juni is het erg droog in het Afrikaanse land. In de overige maanden is het regenseizoen actief. Dan komen er ook echt bakken met water uit de lucht vallen. Het regent ongeveer de helft van de dag. De meeste buien komen vlak voor zonsondergang. Gezien het klimaat is de beste reistijd in de maanden december, januari en februari. De luchtvochtigheid is dan lager en bovendien zijn de temperaturen goed.

Bezienswaardigheden in Gambia

Gambia wordt vooral bezocht vanwege de mooie stranden, maar het land heeft ook zeker een aantal leuke bezienswaardigheden.

Kotu Beach

Kotu Beach ligt in het westen van Gambia. Je kunt er verschillende leuke activiteiten uitvoeren en bezienswaardigheden bekijken. Fajara is de meest bezochte plek in Kotu Beach, waar je onder andere een toeristenmarkt hebt en vogels kunt spotten.

Fajara

Faraja is een populaire plek voor zowel locals als toeristen. Je kunt heerlijk genieten van enkele mooie stranden en goede restaurants. Enkele stranden zijn afgelegen, zodat je écht heerlijk tot rust kunt komen. Die afgelegen stranden hebben vaak wel rotsen in het water of op het strand. Daar moet je wel rekening mee houden. In de badplaats kan je overigens ook golfen, als je de stranden even zat bent! Ook zijn er enkele tennisbanen en kun je er squashen.

Vogelsoorten

Er wonen diverse vogelsoorten in Gambia die alleen in West-Afrika voorkomen. Vooral in het kustgebied bevinden zich veel vogels. Er wonen maar weinig mensen in het westen van het land, waardoor het een aantrekkelijk plek voor vogels is.

Toeristenmarkt

Er komen steeds meer toeristen naar het land en daar speelt men handig op in. Op de toeristenmarkt van Kotu Beach kan je diverse leuk souvenirs halen. Je vindt er bijvoorbeeld Afrikaanse kleding, zandschilderijen, tassen, schoenen en nog veel meer. Als je niks materieels wilt, kun je ook gewoon genieten van de lokale groenten en fruit. Er zijn ongeveer 42 winkeltjes gevestigd op de markt.

Banjul

Banjul is de hoofdstad van Gambia. De stad heeft zo’n 35.000 inwoners en is daarmee, qua inwoneraantal, één van de kleinste hoofdsteden van Afrika. De hoofdstad is gelegen op een eiland, aan de zuidkust van de rivier van Gambia. Je kunt de stad zowel bereiken per veerboot of via een brug. Ook Banjul heeft diverse leuke bezienswaardigheden.

Abuko National Reserve

Het Abuko National Reserve is een groot reservaat van ongeveer 102 hectare. Er wonen ongeveer 500 vogelsoorten in het park. Ook wonen er apen, krokodillen en antilopen in het park. Op enkele plekken kan je letterlijk door de bomen het bos niet meer zien: het is helemaal vol gegroeid.

Albert Market

De Albert Market is de grootste markt in de hoofdstad van Gambia. Je kunt hier de meest uiteenlopende producten krijgen, van lokale producten tot hele typische producten. Afdingen is hier de normaalste zaak van de wereld, dus doe dat ook vooral!

Tiomfboog

De triomfboog valt direct op, op het moment dat je de hoofdstad binnenrijdt. Er staat een groot monument ter ere van de machtsovername door president Jammeh. De huidige president stootte de corrupte Dawda Jawara van de troon.

Grote Moskee Banjul

Gambia is een overwegend Islamitisch land en bezit daarom ook verschillende moskeeën. De oudste moskee van het land heet de Grote Moskee. Daar vlakbij vind je ook het nationale museum. Beide zijn een bezoekje waard.

Nationaal Museum van Gambia

Het Nationaal Museum van Gambia geeft een kijkje in de geschiedenis van Gambia. Het land is door verschillende landen gekoloniseerd en werd op 18 februari 1965 onafhankelijk. Van de vijfde tot de twaalfde eeuw was het land bovendien een machtig imperium. Ook daar schetst het museum een beeld over. Het museum wordt veelal bezocht door toeristen, maar ook door Gambiaanse scholen.

Cape Point

Cape Point ligt op het meest westelijke punt van Gambia. In de omgeving vind je enkele leuke winkeltjes en lokale restaurants. De hoofdstad Banjul ligt op enkele kilometers afstand van het punt.

Kololi Beach

Kololi Beach ligt in het westen van Gambia. Het is een typische toeristische plek met veel mooie zandstranden en helderblauw water. Je kunt er overdag genieten van het mooie weer en ’s avonds genieten van de vele winkeltjes en restaurants. Ook kun je er stappen, een casino bezoeken of een biertje drinken bij een bar.

Serekunda

Alhoewel Banjul de hoofdstad is van het land, is Serekunda de grootste stad van Gambia. De stad bestaat uit verschillende dorpjes die aan elkaar zijn gegroeid. Je vindt hier onder andere verschillende leuke markten en ook hier kun je lekker genieten van het lokale eten.

Vervoer

Het vliegveld in Gambia heet Banjul Airport. Dit vliegveld ligt ongeveer op 24 kilometer afstand van de hoofdstad. Je kunt per bus of taxi naar hoofdstad reizen. De taxi’s brengen je voor weinig geld naar de kustplekken. Je kunt er ook voor kiezen om met een busje naar de kust te rijden, maar deze zijn vaak wel verouderd en het rijdt niet heel lekker. Het is wel nóg voordeliger dan een taxi.

Visum

Indien je korter dan 90 dagen in Gambia verblijft ben je geen visum nodig. Indien je van plan bent om langer in het land te blijven kun je het beste contact opnemen met de Consulaat-Generaal van Gambia in Amsterdam. Gambia heeft geen ambassade gevestigd in Nederland. De dichtstbijzijnde ambassade van Gambia vind je in Brussel.