Vakantie in de Argentijnse stad Buenos Aires

geplaatst op 05-09-2016
 Zomervakantie 
alt

Buenos Aires is de hoofdstad van Argentinië. Met ruim 2,8 miljoen inwoners is het veruit de grootste stad van het land. In het omringende gebied wonen meer dan 12 miljoen mensen. Daarmee wordt de stad ook gezien als het cultureel en economisch centrum. Bijna een derde van de Argentijnse bevolking woont in deze streek. De stad kent veel verschillende boetiekjes, architectuur, cultuur leven en restaurants. Je kunt je er dus prima vermaken tijdens een vakantie naar Buenos Aires.

Klimaat

Het klimaat in Buenos Aires is ‘omgekeerd’ met het Nederlandse. Juist in onze zomermaanden is het daar kouder. In de wintermaanden is het juist erg warm. Het verschil tussen de seizoenen is vrij groot. De winters zijn vrij zacht en in de zomer kan de temperatuur flink stijgen. In de maanden oktober, november, januari tot en met maart valt het meeste regen. Er valt vrijwel nooit sneeuw, omdat de temperatuur bijna nooit onder 0 graden Celsius komt. De gemiddelde minimumtemperatuur in juli is 7 graden Celsius. Héél koud wordt het dus nooit in de Argentijnse stad.

Bezienswaardigheden in Buenos Aires

Buenos Aires is een grote stad waar je van alles kunt doen. Je kunt genieten van het drukke stadsleven, de vele historische en monumentale gebouwen en standbeelden bekijken of genieten van één van de vele stadsparken.

Catedral Metropolitana de Buenos Aires

De kathedraal van Buenos Aires werd omstreeks de zestiende eeuw gebouwd. Sindsdien is het bouwwerk een flink aantal keren aangepast. De binnenkant is prachtig: er is veelvuldig gebruik gemaakt van kunstvoorwerpen. Het altaarstuk werd in 1785 gebouwd en het beeld van Christus werd in 1761 geplaatst. Antiek dus!

La Recoleta Cemetery

Omstreeks het jaar 1822 is een begraafplaats opgericht voor Onze Lieve Vrouw van Pilar. De begraafplaats ligt in de culturele wijk Recoleta. Er liggen hier verschillende bekende Argentijnen begraven, waaronder Jose Hernandez en Evita Perón.

Galerías Pacifico

De Galerías Pacifico is een prachtig winkelcentrum met ontzettend veel keuze. Het ziet er ontzettend smaakvol uit en het vertelt tevens over Argentijnse geschiedenis. In het winkelcentrum vind je enkele bekende merken, maar ook lokale shops.

Galileo Galilei Planetarium

Het Galileo Galilei Planetarium werd in 1962 gebouwd. Het gebouw heeft maar liefst zes verdiepingen. Je kunt hier van alles leren over het heelal, hemellichamen, ons zonnestelsel én je kunt zelfs een kijkje nemen in de toekomst.

El Ateneo

El Ateneo is een bekende boekenwinkel dat vroeger fungeerde als een theater. Je vindt er overigens ook een café en een podium. Met ruim 40 boekenwinkels kun je je plezier wel op.

Obelisco de Buenos Aires

De Avenida 9 de Julio is de breedste straat ter wereld. Aan deze straat vind je het Obelisco de Buenos Aires. Het monument is circa 76 meter lang en wordt op feestdagen gezellig aangekleed en verkleurd.

Nationaal Congres

Het Argentijnse Parlement heeft een gezellige onderkomen: zij zitten namelijk in een paleis. Het werd gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw. De details aan de binnen- en buitenkant zijn subliem. De beeldhouwkunsten komen van de hand van onder andere Lola Mora.

Caminito in La Boca

La Boca is een kleurrijke wijk waar onder andere Caminito gevestigd is. Dit deel van de wijk is alleen toegankelijk voor voetgangers. Je vindt er onder andere straatkunst en ook zijn er diverse kunstenaars die schilderijen en andere soorten kunst verkopen. Zodra er muziek wordt afgespeeld wordt er ook nog eens gezellig gedanst.

Casa Rosada

Casa Rosada (Nederlands: roze huis) is de werkplek van de Argentijnse president. Dit roze herenhuis ligt aan het Plaza de Mayo waar ook verschillende andere politieke gebouwen gevestigd zijn. De roze kleur is bedacht als symbool van vrede. De ‘rode’ federalisten en de ‘witte’ Unitaristen werden herenigd tot één kleur: roze.

San Telmo

San Telmo is de oudste wijk van Buenos Aires. Je kunt hier genieten van muziek waar mensen spontaan gaan dansen. De straatartiesten maken briljant muziek waardoor het er écht gezellig wordt. Ook vind je hier verschillende interessante musea, antiekwinkel en galeries.

Vervoer in Buenos Aires

Met het vliegtuig vanaf Amsterdam of Brussel duurt de vliegreis ongeveer 16 uur. Dat is natuurlijk nog wel afhankelijk van de tussenlanding. De meeste tussenlandingen vinden plaats in Madrid of Parijs. Ook wordt Frankfurt wel eens gebruikt als tussenstop.

Eenmaal aangekomen in Buenos Aires kun je altijd rekenen op het openbaar vervoer. De metro is niet ingewikkeld en relatief goedkoop. Je betaalt voor een ticket zo’n 50 eurocent. Bovengronds kun je gebruik maken van bussen. Er rijden bijna 150 verschillende lijnen. Tickets kun je gewoon in de bus aanschaffen. Deze zijn wel iets duurder dan de metro, maar is ook goed betaalbaar. De meeste bussen rijden bovendien 24 uur per dag en 7 dagen per week. Indien je de buitenwijken van Buenos Aires wilt bekijken kun je het beste per trein reizen.

Taxi

Taxi’s zijn, in tegenstelling tot het openbaar vervoer, relatief prijzig. Het starttarief is meestal 2 euro en je betaalt ongeveer € 0,75 per gereden kilometer.

Eten en drinken

Lekker eten hoort bij de Argentijnse cultuur. De plaatselijke bevolking weet dan ook wel van koken. De gerechten hebben Europese en Aziatische invloeden. Gezien de grootte van de stad kun je er ook gewoon genieten van Europees eten: Italiaans, Spaans en Frans eten is er in overvloed.

Argentinië staat vooral bekend om haar heerlijke rundvlees. Enkele populaire gerechten zijn el asado (Argentijnse barbecue) of parrillada (gemixte grill van steak en ander vlees).

Indien je graag een snelle hap wilt eten kun je kiezen voor de minutas. Deze gerechten worden snel klaargemaakt, maar zijn wel erg gezond! De milanesa en empanadas zijn typische Argentijnse sandwiches die gevuld worden met vlees en groenten.

Tijdens het eten drinkt men graag ‘mate’. Dit is een soort thee die symbool staat voor het land. Het is een soort sociaal gebeuren geworden.

Als nagerecht eet men graag vers fruit met karamelsaus. Ook de flan is zeker een aanrader.

Men eet overigens niet, zoals wij Nederlanders, om vijf uur. Zij eten pas vaak ’s avonds na 9 uur. Rond middernacht zitten de restaurants daarom vaak ook nog vol: men is dan nog niet uitgegeten.