Zo knap jij je (tweede) woning op!

geplaatst op 26-05-2019
 Zomervakantie 
alt

Na vele jaren in je huis gewoond en geleefd te hebben, is deze vaak toe aan een grote beurt om het weer netter te lagen ogen. Of wellicht bezit je een tweede woning en kan deze wel een upgrade gebruiken.
Wat zijn de opties om zelf aan de slag te gaan in plaats van uit te besteden?

Kijk naar de kleuren

Verfwerk kan na heel wat jaren gaan verkleuren en lelijke vlekken vertonen. In plaats van dezelfde kleur te verven kan je bijvoorbeeld ook eens kijken naar nieuwe kleuren die je woning een modern en fris uiterlijk geven. Vergeet niet dat lichte kleuren je woning groter laten lijken. Een industrieel uiterlijk is stoer, maar ook donker waardoor het geheel juist kleiner kan lijken. Doe diverse ideeën op bij de colorstore en kies de kleuren die bij jou passen.

Houtwerk

Houtwerk zoals kozijnen kan in loop der jaren ook lelijker worden. Verf kan gaan bladderen en ook kan het houtwerk zelf gaan werken of gaan rotten. Je kunt kiezen voor nieuwe, kunststof kozijnen, of als het houtwerk nog voldoende intact is, een nieuwe verflaag aanbrengen. Hierbij dien je wel de oude verflaag grondig te verwijderen en een nieuwe grondlaag aan te brengen voor een betere dekking en een mooi egaal resultaat. Wanneer je buiten aan de slag gaat heb je een ander type verf nodig die bestand is tegen diverse weersomstandigheden. Dat geldt natuurlijk ook voor diverse houten meubels als je deze in de tuin hebt staan.

Plafonds en muren

Muren en plafonds kunnen, wanneer ze ouder zijn, lelijke scheuren en oneffenheden vertonen. Kleinere schades kan je meestal zelf oplossen door een gaten vuller te gebruiken of gips. Wanneer er sprake is van grotere scheuren is het beter om de expert in te schakelen en de oorzaak te achterhalen. Er kan namelijk een vervelende bron zijn, zoals bijvoorbeeld een waterlek. Wees hier dus nooit te makkelijk in.

Sluitwerk vervangen

Is het sluitwerk nog in orde van de ramen en deuren? Ook hierbij kan het voorkomen dat sloten minder goed functioneren doordat ze stroef sluiten. Vervang deze voor nieuwe varianten om te voorkomen dat je een raam of deur niet meer op slot kan doen. Het kan sowieso een goed idee zijn om af en toe deze punten te smeren met een olie. Dit voorkomt gepiep in je tweede woning.