Vakantie in Zwitserland & (her)ontdek fondue

geplaatst op 10-03-2016
 Wintersport 
alt

Een aantal decennia geleden wat het ook in ons eigen land populair, het fonduen!
Met een lange vork met hieraan een met hieraan bijvoorbeeld een stukje brood en steek deze in de fonduepan met gesmolten kassa en meer is het eigenlijk niet. Bij ons is de populariteit al jaren tanende maar in Zwitserland is dit een totaal ander verhaal. Hoewel de oorspronkelijke fondue vermoedelijk in Frankrijk is ontstaan kun je heden ten dage toch wel stellen dat deze vorm van culinair socializen min of meer tot het Zwitsers erfgoed behoort.
Breng je de vakantie door in Zwitserland dan moet je dit ook zeker eens een avond proberen. Vooral in het winterseizoen is het een heerlijke manier om de avond door te brengen.

Wat is een fondue nu eigenlijk precies ?

Het woord fondue is afkomstig van de term fontre. Dit is een Frans woord wat smelten betekent.  In feite gaat het om gesmolten kaas die in deze toestand wordt gehouden door een brandertje welke onder een open pannetje voor een contante verwarming zorgt.
Met een lange vork met hieraan een stukje brood of een aardappel in de fonduepan te houden wordt deze als het ware gedompeld in een vloeibare kaassaus. 
De saus wordt overigens verder op smaak gebracht met alcoholische substanties zoals witte wijn of cider.
Breng je de skivakantie door in Zwitserland dan moet je het echt eens proberen. Dit kan natuurlijk in je Zwitsers vakantiehuis maar er zijn ook restaurants waar het mogelijk is om op deze traditionele manier te tafelen.

Fonduen tijdens de vakantie in Zwitserland

Lijkt het je ook leuk om een avondje met je medereizigers door te brengen rondom de fonduepan. Wat is er nu heerlijk om met je gezin of vriendengroep in je chalet met een knapperend haardvuur om de fonduepan te zitten.
Gezelligheid kent geen tijd tijdens de vakantie en met de gesmolten kaas waarvan de slierten aan je vork hangen en onder het genot van een heerlijk drankje kom je tot het besef dat Zwitserland een prima vakantieland is en bovendien een lokaal gerecht heeft wat misschien niet van gastronomisch hoog niveau is maar tegelijkertijd wel erg smaakvol is. En daar gaat het om tijdens een vakantie, simpelweg genieten zonder scrupules!