Vakantiewoning - eindschoonmaak en borg

geplaatst op 31-07-2018
 Zomervakantie 
 Wintersport 
alt

Veel mensen, in het bijzonder wanneer ze met een grote groep vrienden of bijvoorbeeld familieleden op vakantie gaan kiezen er voor om te verblijven in een vakantiewoning. Dat is niet alleen financieel interessant omdat de verblijfkosten op deze manier gedeeld kunnen worden tussen alle gasten, maar bovendien is het ook erg sociaal. Samen verblijven in een vakantiewoning zorgt er namelijk voor dat je bijvoorbeeld 's avonds gezellig samen kan dineren, tussendoor leuke gesprekken kan voeren, samen kan koken, etc. Het huren van een vakantiewoning brengt echter ook een aantal vereisten met zich mee. De belangrijkste eis is dat je na je verblijf de vakantiewoning terug netjes achterlaat... of betaalt voor de eindschoonmaak. Hoe zit dat nu echter precies en welke invloed kan het niet naleven van deze vereiste hebben op de borg die je hebt betaald? Je leest er alles over op deze pagina!

Het uitbesteden van de eindschoonmaak

Het merendeel van de mensen die op vakantie gaan willen zich eigenlijk nergens zorgen om hoeven te maken. Dit geldt ook voor wat de eindschoonmaak betreft in hun vakantiewoning. Omwille van deze reden is het voor veel mensen voor de hand liggend om er voor te kiezen om de eindschoonmaak niet zelf te doen, maar wel uit te besteden. Deze keuze brengt dan ook in de praktijk enkele zeer interessante voordelen met zich mee, namelijk: 1. Je hoeft zelf tijdens je vakantie niet te poetsen waardoor je optimaal kan genieten; 2. Je bent er zeker van dat er geen bedrag van je borg kan worden afgetrokken; 3. Het bedrag dat wordt gevraagd voor de eindschoonmaak weegt doorgaans niet op tegen de verloren vakantiedag waar je anders rekening mee dient te houden; Je doet er bovendien bij het huren van een vakantiewoning altijd goed aan om even goed de geldende voorwaarden door te nemen. Het is namelijk zo dat je lang niet altijd als huurder de mogelijkheid hebt om zelf te bepalen of je de eindschoonmaak gaat doen of niet. Er zijn steeds meer vakantiewoningen die hun gasten verplichten om de eindschoonmaak af te nemen waardoor er van een vrije keuze eigenlijk niet of nauwelijks nog sprake is.

Toch de eindschoonmaak van je vakantiewoning zelf doen?

Op het ogenblik dat je er voor kiest om de eindschoonmaak van je vakantiewoning toch zelf te doen zal je er rekening mee moeten houden dat dit niet zomaar betekent dat het vakantiehuis bezemschoon moet zijn. Enkele zaken waar je bijvoorbeeld absoluut rekening mee dient te houden op het ogenblik dat je er voor kiest om de eindschoonmaak zelf te doen zijn: • Het verwijderen van alle vlekken in de keuken; • Het volledig legen (en indien nodig schoonmaken) van de koelkast en diepvries; • Het poetsen van de badkamer en in het bijzonder ook het toilet; • Het afhalen van de bedden; • Het vegen en / of stofzuigen van de vloeren; • Het verwijderen van het stof; • Zorgen voor een geleegde en dus propere vaatwasmachine; Wanneer je de eindschoonmaak goed doet en nieuwe gasten bijgevolg bij wijze van spreken meteen hun intrek zouden kunnen nemen in de vakantiewoning nadat jullie zijn vertrokken kan je op deze manier uiteraard een behoorlijke euro uitsparen. Hoe je het namelijk ook draait of keert, er wordt altijd een bepaald bedrag aangerekend voor de eindschoonmaak van een vakantiewoning en dat is uiteraard geld dat je niet meer beschikbaar hebt voor het doen van allerhande leuke activiteiten tijdens je vakantie. Let wel, doe je de eindschoonmaak niet goed, dan is het mogelijk dat je achteraf alsnog de rekening krijgt gepresenteerd.

De impact van een (slechte) eindschoonmaak op je betaalde borg

Ondanks het feit dat er behoorlijk wat mensen zijn die er voor kiezen om de eindschoonmaak van hun vakantiewoning zelf te doen moet het gezegd dat het in de praktijk ook erg vaak voorkomt dat deze niet helemaal naar wens gebeurt. Het gevolg daarvan is dat ze voor de onaangename verrassing kunnen komen te staan dat een deel van de betaalde waarborg niet wordt terugbetaald. Hoeveel het bedrag is dat precies kan worden ingehouden zal worden aangegeven in de voorwaarden van de vakantiewoning die je hebt gehuurd. Dit geldt bovendien ook voor een selectie van zaken waarvoor borg kan worden afgetrokken. Enkele bekende voorbeelden op dit vlak zijn: • Stukken die zijn verdwenen uit de inventaris van de vakantiewoning; • Een koelkast en / of vaatwas welke niet is leeggemaakt; • Vuilnis welke in de woning achter is gebleven; • Vlooien of andere parasieten die zijn veroorzaakt door huisdieren; • Niet afgehaald beddengoed; Stel jezelf dan ook altijd de vraag of je echt bereidt bent om de eindschoonmaak volledig zelf te doen en daarvoor een stukje van je vakantie op te offeren of je toch maar het zekere voor het onzekere neemt en dit gaat uitbesteden aan de mensen van het vakantiepark of de vakantiewoning zelf. Op deze manier kan je er namelijk zeker van zijn dat de door jou betaalde waarborg (zonder verdwenen stukken uit de inventaris) volledig kan worden teruggekregen.