Vanuit eigen huis je vakantiewoning beheren

geplaatst op 28-07-2015
 Tweede woning 
alt

Stel thuis alvast de verwarming in, open deuren voor monteurs en detecteer inbrekers met een slim beheersysteem

Vakantiehuisjes zijn populair. Onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Makelaars wijst uit dat de vraag naar recreatiewoningen in ons land de komende vijf jaar ‘omvangrijk’ is, mits onder andere het economische herstel doorzet. Zo’n huisje brengt echter ook zorgen met zich mee. Heb je bijvoorbeeld de verwarming wel uitgezet nadat je naar huis bent vertrokken? Heb je na die grote storm geen waterlekkage, met alle ellende van dien? Slimme domoticasystemen nemen deze zorgen weg en maken het mogelijk je vakantiehuisje op afstand te beheren.

Niets is vervelender dan in een koud en kil huis thuiskomen. Dat geldt natuurlijk ook voor een vakantiehuisje. Dergelijke huisjes staan echter vaak langere tijd leeg, waardoor het geen optie is de verwarming aan te laten staan. Slimme beheersystemen bieden uitkomst. Met zo’n systeem kun je vanaf huis via een smartphone of tablet je verwarming alvast aanzetten, zodat je vakantiehuis bij aankomst een aangename temperatuur heeft.

Ongewenste gasten

Slimme beheersystemen bieden in vakantiehuizen veel voordelen. Zo maakt iedere eigenaar zich wel eens zorgen over de veiligheid van zijn vakantiewoning. Het huisje staat immers met regelmaat enige tijd leeg, wat de woning een eenvoudig doelwit maakt voor inbraken, vandalisme en andere vormen van criminaliteit. Slimme beheersystemen, ook wel domoticasystemen genoemd, kunnen uitkomst bieden. Zo kun je met een dergelijk systeem geautomatiseerd de binnen- en buitenverlichting aan en uit laten gaan, om de illusie te geven dat iemand in het vakantiehuisje aanwezig is. Dit kan uiteraard volgens een vast tijdsschema, maar ook met een volledig willekeurig patroon.

Mocht je desondanks toch ongewenst bezoek krijgen, dan kan een slim beheersysteem je hiervan direct op de hoogte stellen. Wie een webcam aan het systeem heeft gekoppeld kan live meekijken op locatie en met eigen ogen zien wat er aan de hand is, zodat indien nodig direct de politie kan worden ingeschakeld. Je kunt ongewenste gasten in de tussentijd met behulp van geluid en licht afschrikken of een inbraak vertragen om de pakkans te vergroten.

Deur op afstand openen

In andere situaties wil je juist de deur op de afstand kunnen openen. Denk bijvoorbeeld aan een monteur die voor onderhoud in het huisje moet zijn of een familielid of vriend die de sleutel is vergeten. Met een slim beheersysteem kun je  vanaf huis via je smartphone of tablet zien wie er voor de deur staat en de deur openen, zonder zelf bij het vakantiehuisje aanwezig te hoeven zijn.

Wie met een slim beheersysteem aan de slag wil moet wel met enkele zaken rekening houden. Wie zijn vakantiehuisje langere tijd niet bezoekt, bijvoorbeeld in de wintermaanden, kan ervoor kiezen de hoofdschakelaar van de elektriciteit uit te zetten om energie te besparen. Een slim beheersysteem heeft echter energie nodig om zijn werk te kunnen doen. Daarnaast is ook een internetverbinding in je vakantiewoning noodzakelijk om vanaf huis verbinding te kunnen leggen met het systeem. Dit hoeft overigens geen snelle internetverbinding te zijn; een dataverbinding via mobiele netwerk volstaat prima.

Modulair en op maat

Beheersystemen zijn doorgaans modulair opgebouwd, waardoor je het systeem volledig op maat naar je eigen behoeften, wensen en vakantiewoning kunt bouwen. De kosten van een dergelijke systeem zijn hierdoor afhankelijk van allerlei factoren, waaronder de omvang van het vakantiehuis en de modules die je wilt gebruiken. Benieuwd naar de mogelijkheden? Kijk dan bijvoorbeeld eens naar xComfort, het slimme beheersysteem van Eaton.

 Lilian Wender is Marketing Communicatie Specialist bij Eaton