Vanuit huis werken en toch in beweging blijven? Zo pak je dat aan!

geplaatst op 24-06-2024
 Tweede woning 
alt

Flexibel werken: we kunnen er niet meer omheen. De meeste mensen kunnen het zich niet eens meer voorstellen dat het niet mogelijk is om vanuit huis of zelfs op vakantie nog even wat te werken. De digitale wereld heeft ons heel veel gebracht. Ook de mogelijkheid om vanuit verschillende locaties en op verschillende momenten aan de slag te gaan. Zo zijn we in staat om onze uren beter in te delen en een betere balans tussen werk en privé te creëren. Helaas biedt het ook nadelen. Want als we zittend werk vanuit huis gaan doen, dan is de kans groot dat we op een dag niet aan de aanbevolen hoeveelheid beweging zullen komen. Hoewel het hierbij slechts om dertig minuten matige tot intensieve beweging gaat, behaalt een gros van de Nederlanders dit niet. Met alle gevolgen van dien voor de gezondheid. 

Als je niet meer de deur uit hoeft om te werken, loop je het risico dat mensen bijna de hele dag zittend doorbrengen. Dit kan enorm veel complicaties veroorzaken. Daarom is het belangrijk om bij flexibel werken ook de nodige maatregelen te treffen om dit te voorkomen. In dit artikel vertellen we je hoe je dit aanpakt. Want thuiswerken en toch in beweging blijven is gelukkig zeker mogelijk! 

Stimuleer een actieve zithouding 

Ook tijdens het zitten kan er voor extra 'beweging' worden gezorgd. Stimuleer een actieve zithouding bijvoorbeeld met de juiste bureaustoel. Het is voor je lichaam vooral van belang dat je niet constant in dezelfde houding blijft staan of zitten. Je spieren moeten in beweging blijven. Je lichaam is niet gemaakt om volledig stil te blijven. Je kunt ook overwegen om een Aeris Swopper van Bureaustoel.nl aan te schaffen. Deze ergonomische stoel zonder rugleuning bewijst dat je tijdens het zitten ook je spieren kunt blijven activeren. Door het design van de stoel zal je core sterk blijven en word je uitgedaagd om telkens van houding te veranderen. Zo ervaar je minder lichamelijke ongemakken bij langdurig zittend werk en beweeg je meer dan op een standaard stoel. 

Ga wandelen in de pauzes 

Ook als je vanuit huis werkt is het van belang om voldoende pauzes te nemen. Zo verhoog je de productiviteit. Maar ga dan niet gewoon lekker op de bank zitten met wat eten en je favoriete serie, maar trek er echt even op uit voor een wandeling in de buurt of zelfs een stukje fietsen. Dit is een slimme manier om toch lekker te bewegen gedurende een werkdag en je zult merken dat je hierdoor ook veel productiever bent als je weer aan het werk gaat. Je lichaam krijgt hier een absolute boost van. 

Staand telefoneren 

Telefoneer je regelmatig op een werkdag? Spreek dan met jezelf af dat je op die momenten opstaat of even rond het huis loopt. Dit zijn kleine momenten waarop je het zitten even doorbreekt en je lichaam stimuleert om actief te blijven.